Değeri 22 milyar euro eriyen Deutsche Bank, 18 bin kişiyi işten çıkarıyor

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, “yeniden yapılandırma” kapsamında üç yıl içerisinde 18 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

1870’de kurulan Deutsche Bank’ın piyasa değerinin 2018’den bu yana 22 milyar eurodan fazla eriyerek 16,6 milyar euronun altına düşmesinin ardından yeniden yapılanma planları devam ediyor. 

Banka, daha önce basında 20 bin çalışanını işten çıkaracağı yönünde haberleri doğrulayarak, 2022’ye kadar 18 bin kişinin işine son verileceğini, bu sayının 91 bin 500’den 74 bin çalışana düşürülmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğinde yeniden yapılandırma masrafından dolayı 2,8 milyar euro net zarar beklendiği aktarıldı.

Londra ve New York’taki hisse senedi alım-satım işlemlerinden büyük oranda çıkılacağını belirten Banka yönetimi, 2022'ye kadar yeniden yapılandırmanın ve çalışanlara ödenecek kıdem tazminatının 7,4 milyar euroya mâl olacağını ifade etti. Hissedarlara gelecek yıl temettü ödemesi yapılmayacak. 

Bankadan yapılan açıklamada, yeniden yapılandırma ile yatırım bankacılığı biriminin daraltılması ve kârlılığın artırılmasının hedeflendiği, 2022’ye kadar maliyetlerin 6 milyar ile 17 milyar euro arasında aşağı çekilmesine çalışılacağı da ifade edildi.

Banka’nın uzun bir süre sonra en büyük dönüşümüne girdiğini söyleyen Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing şu ifadeleri kullandı: 

Bu, Deutsche Bank için bir yeniden başlama. Müşterilerimizin etrafındaki bankayı yeniden odaklarken, köklerimize ve bir zamanlar bizi dünyanın önde gelen bankalarından biri haline getiren şeylere dönüyoruz. Gerçek potansiyelimizi ortaya çıkarmak için gerekeni yapmaya çalışıyoruz.


Alman şirketlerine uzun zamandan beri önemli bir finansman ve danışmanlık kaynağı olan Deutsche Bank, Commerzbank ile birleşme görüşmelerini nisan ayında herhangi bir anlaşma yapmadan sonlandırmasından sonra kurumun geleceğine ilişkin endişeler artmaya başlamış ve hisseleri tarihinin en düşük seviyesine gerilemişti. 

ABD Adalet Bakanlığı’nca kesilen cezalar, yönetim değişiklikleri, kara para aklama baskınları, düşük kazanç gibi olumsuz haberlerle gündeme gelen Banka’ya  geçen yıl Frankfurt Savcılığı tarafından kara para aklama şüphesiyle baskın düzenlenmişti. 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU