ABD yeni savunma programını açıkladı: Savaşlarda yapay zeka karar alacak

İnsan sağlığını ilgilendiren hayati durumlarda kararın makinelere bırakılması, etik tartışmalarını da beraberinde getirdi

Yapay zekanın giderek gelişmesi hukuki ve etik sorunları da beraberinde getiriyor (Unsplash)

ABD'nin İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), askeri operasyonlar, savaşlar ve afetler gibi kriz anlarında hızla karar alabilmek için yapay zeka geliştiriyor.

Ajans, bu hafta, In the Moment (Şu Anda) adını verdiği yeni programını duyurdu. Bu girişimle birlikte zor anlarda karar verme sorumluluğunu üstlenebilecek algoritmalar geliştirilmesi amaçlanıyor.

DARPA, karar vericilerin aynı fikirde olmadığı veya belirsizliğin ve zaman kısıtlamalarının söz konusu olduğu anlarda karar alma zorluğunu yapay zekayı kullanarak aşmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post’un aktardığına göre programda, iki durumda askeri makamlara yardımcı olacak algoritmalar geliştirilecek: Özel harekat birimlerinin ateş altında karşılaştıkları türden yaralanmalar ve geçen yıl Kabil Havalimanı’ndaki bombalı saldırıya benzer toplu zayiat olayları.

Yetkililer, Kabil’de olduğu gibi, hastanelerde sınırlı yer bulunabildiği ve kimlerin acil tedavi altına alınıp kimlerin bekletileceğine yönelik kararların hızla alınması gerektiği durumlarda yapay zekaya danışmayı planlıyor.

Öte yandan insan sağlığını ilgilendiren hayati durumlarda kararın makinelere bırakılması, etik tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

Yapay zeka ve etik üzerine çalışan ABD’li araştırmacı Sally A. Applin, programı şöyle yorumladı:

Yapay zeka, bir şeyleri hesaplamakta harika. Ama bence bu, insanın hayatıyla ilgili kararların makinelerin eline geçtiği [kötü] bir emsal teşkil edebilir.

Programın yöneticisi Matt Turek ise algoritmaların bazı durumlarda insanlardan üstün olabileceğini savundu.

Yapay zekanın, ilgili bölgedeki herhangi bir hastanenin sahip olduğu ilaç ve tıbbi personel gibi kaynakları hızla belirleyebileceğini söyleyen Turek, "Bu, karar alan tek bir insanın beynine sığmaz" diye konuştu:

Bilgisayar algoritmaları, insanların bulamayacağı çözümleri bulabilir.

DARPA'nın açıklamasına göre, yeni yapay zekanın bu görevler için eğitilmesi iki yıl, ardından gerçek dünyada kullanılmak üzere hazırlanması 18 ay alacak. Yaklaşık 4 yıllık sürecin sonunda piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Savunma ajansı, programın duyurusunda, "DARPA, makinelerin bir araçtan daha fazlası olduğu bir gelecek öngörüyor" ifadelerine yer verdi:

DARPA'nın geliştireceği makineler, araçtan çok meslektaş işlevi görecek.

Savaşta yapay zekanın rolü artabilir

Yapay zeka teknolojileri savaş senaryolarında giderek daha büyük roller üstleniyor. Son dönemde bu alanda özellikle robot köpekler öne çıkıyor.

Ocak ayında Çin, dünyanın en büyük 4 ayaklı askeri robotunu geliştirmişti. 160 kiloya kadar yük taşıyabilmesi özelliğiyle ön plana çıkan robotun saatte 10 kilometre hızla koşabildiği belirtilmişti.

Geçen yıl da ABD ordusuyla işbirliği yapan iki firma S.W.O.R.D. International ve Ghost Robotics, robot köpeklere silah monte etmişti. Sniper’lı robot, Washington’da düzenlenen savaş fuarında sergilenmişti.

ABD ayrıca, Meksika sınırındaki Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’ni güçlendirmek için sınırlarda robot köpekleri test etmeye başlamıştı
 

FLTrBOwXoA8bcK9.jpg

Sınırda test edilen robotlara silah monte edilmemişti (Ghost Robotiscs)


Girişim, insan hakları savunucuları ve bazı siyasetçiler arasında infial yaratmıştı.

 

Independent Türkçe, Army Technology, Washington Post, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU