ABD'de enflasyondan endişelenenlerin oranı 1985'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

Amerikalıları kaygılandıran ekonomi dışı meselelerdeki esas endişe ise ülke yönetimi ve zayıf liderlikti

(Unsplash)

Amerikalıların enflasyon endişesi yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Gallup şirketinin yeni anketi, yaklaşık her 5 Amerikalıdan birinin ya da Amerikalıların yüzde 17'sinin en büyük ekonomik endişesi olarak enflasyonu işaret ettiğini ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1-18 Mart arasında yapılan anketin rakamları, şubattaki orandan yüzden 10 ve ocaktakinden de yüzde 8 daha yüksek olmasının yanı sıra Gallup'un 1985'ten bu yana kayda geçirdiği en yüksek değer.

Gallup'un kayıtlarındaki daha kötü tek dönem 1980'lerin başıydı, ki o dönemde 1970'lerdeki "stagflasyon" sonrasında halkın yüzde 52'si enflasyonu temel kaygıları olarak göstermişti.

Amerikalıların artan fiyatlara dair endişeleri geçici gibi durmuyorken, ankete katılanların yüzde 59'u geçim maliyetinin onları "fazlasıyla" kaygılandırdığını belirtti.

Enflasyon, akaryakıt fiyatlarından bile daha büyük bir endişe. Amerikalıların sadece yüzde 4'ü bunu en büyük kaygıları arasında saydı. Akaryakıt fiyatları ülke genelinde galon başına (3,78 litre) 5 dolara doğru yükseldi.

Şubatta tüketici fiyatları 2021'e kıyasla yüzde 7,9 arttı ki bu, Ocak 1982'den bu yana en hızlı enflasyon artışı oldu. O dönemde fiyatlar yüzde 8,6 artmıştı.

Gallup'un anketinde, "Enflasyon, 1980'lerin başındakinin aksine bugün Amerikalılarının algısında ağır basan, ülkenin karşı karşıya kaldığı en önemli sorun konumunda değil. Ancak son 30 yıldır olduğundan çok daha fazla öne çıkan bir sorun ve daha geniş ölçekte Amerikalıların ekonomik güvenine zarar veriyor gibi görünüyor" ifadeleri yer aldı.

Fiyatlar 2021'de yükselmeye başladığında Başkan Joe Biden yaz boyunca tekrar tekrar yüksek fiyatların "geçici" olduğunu söylemişti.

Ancak CNBC'nin isim vermeden atıfta bulunduğu idari yetkililere göre, Beyaz Saray'ın enflasyon tehdidini yanlış yorumladığını şubatta kabullenmesinin de öncesinde kasımda bu mesajdan vazgeçilmişti.

Yetkililer, ABD Merkez Bankası'nın Beyaz Saray üzerindeki yoğun nüfuzu, büyük harcamalar, geleneksel tahminler ve Merkez Bankası'na lider atarken ağırdan alma gibi hususlara işaret etti.

Gallup'un anketine katılan Amerikalıları kaygılandıran ekonomi dışı meselelerdeki esas endişe ise ülke yönetimi ve yönetimin zayıf liderliğiydi.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU