Çevreci kampanya Bitcoin madenciliğinin elektrik tüketimini yüzde 99 azaltmayı hedefliyor

"Change the Code Not the Climate" önerilen değişikliğin BTC'nin çevreye etkisini azaltacağını söylüyor fakat sundukları basit bir çözüm değil

Çalışmalar, Bitcoin madenciliğinin küçük bir ülkenin enerjisini sağlamaya yetecek kadar elektrik tükettiğini ortaya koymuştu (AFP)

İklim aktivistleri, çevreye daha az zarar verecek yeni bir Bitcoin madenciliği biçimini benimsemesi için kripto para endüstrisine baskı uygulamayı hedefleyen bir kampanya başlattı.

Greenpeace ABD ve Environmental Working Group tarafından desteklenen Change the Code Not the Climate (İklimi Değil Kodu Değiştir) kampanyası, Bitcoin'in "proof-of-work" (iş kanıtı, PoW) sisteminden çok daha az elektrik gerektiren "proof-of-stake" (hisse kanıtı, PoS) madencilik yöntemine geçmesini öneriyor.

Son çalışmalar dünya genelindeki Bitcoin madenciliği işlemlerinin küçük bir ülkeyle aşağı yukarı aynı miktarda elektrik tükettiğini tahmin ediyor. Bunun nedeni, PoW sisteminin yeni Bitcoin birimleri üretmek ve ağındaki işlemleri doğrulamak amacıyla karmaşık matematik bulmacalarını çözmek için güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PoW'nun aksine PoS protokolü, ağı doğrulamak ve yeni birimler oluşturmak adına kripto para birimindeki mevcut bir paydaşı rastgele seçen bir süreçten yararlanıyor.

Çevre konsorsiyumuna göre PoS sistemine geçmek Bitcoin'in enerji kullanımını yüzde 99,9 oranında azaltacak fakat Bitcoin'in temel kodunda büyük bir değişiklik gerektirecek.

Böylesine büyük bir değişim, merkezsiz doğası ve çıkar çatışması barındırması nedeniyle Bitcoin topluluğu arasında genellikle elde edilmesi zor bir fikir birliğine ihtiyaç duyacaktır. Bitcoin'in kodundaki önceki değişikliklere ilişkin anlaşmazlıklar kripto para biriminin farklı dallara ayrılmasına ve Bitcoin Cash gibi yepyeni dijital para birimlerinin ortaya çıkmasına yol açmıştı.

Change the Code Not the Climate manifestosu bunu "Bitcoin paydaşlarının değişmemeye teşvik edildiğini biliyoruz" ifadeleriyle kabul etti.

Bitcoin'i değiştirmek çok fazla sayıda pahalı altyapıyı değersiz kılacak, dolayısıyla Bitcoin paydaşlarının batık maliyetlerden uzaklaşması veya başka yaratıcı çözümler bulması gerekecek.

Kripto topluluğunun ilerleme, adalet ve iyi niyet duygusuyla kuvvetli bir biçimde motive olduğunu biliyoruz. Birçok destekçisi iklim değişikliğini ele alma hakkında düşüncelerini dile getiriyor. Birçok erken dönem kripto yenilikçisinin hayali şu an erişebileceğimiz bir mesafede ama bu, kriptonun yoluna düşük enerjiyle devam etmeyi ciddiye almasıyla mümkün.

Diğer önde gelen kripto para birimleri, örneğin Cardano (ADA), halihazırda PoS protokolü kullanarak çalışıyor fakat bunlar PoW'dan geçiş yapmak yerine en baştan bu protokolle oluşturulmuştu.

Change the Code Not the Climate grubu, değişime yardımcı olmaları için Tesla'nın patronu Elon Musk, Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey ve kripto topluluğundaki diğer önemli seslere çağrıda bulundu.

Her ikisi isim de daha önce Bitcoin'in çevreye etkileri hakkında konuşmuş fakat yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş gibi bu etkileri azaltacak diğer yöntemlere işaret etmişti.

Şeffaflığı artırmayı ve yenilenebilir kaynakları teşvik etmeyi amaçlayan bir diğer girişimse Musk'ın ABD'li kripto madencileriyle konuşmasının ardından oluşturulan Bitcoin Mining Council (Bitcoin Madencilik Konseyi).



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU