İsrail'de Rusya'ya destek verenler toplandı: "Zelenski bir Yahudi ama ruhu Nazi"

"Siz 'Slava Ukraini' dediğinizde biz 'Heil Hitler'i duyuyoruz"

Göstericiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e desteklerini dile getirdi (Haaretz/Tomer Applebaum)

İsrail'in iki farklı kentinde, Rusya'ya destek veren onlarca kişi eylem düzenledi.

Rusya - Ukrayna savaşı başladığından beri İsrail'de çok sayıda Ukrayna yanlısı protesto gösterisi yapıldı.

Rusya destekçileriyse ilk kez Netanya'da cuma sokağa çıktı.
 


Tel Aviv'deki Habima Meydanı'nda da cumartesi onlarca kişi toplandı. Eylemde İsrail, Rusya ve Sovyetler Birliği bayrakları görülürken, "Rusofobiye hayır" yazılı pankartlar taşındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, katılımcıların çoğunun Rus kökenli İsrailliler olduğunu yazdı.

Bir gösterici, yoldan geçenlere "Siz 'Slava Ukraini' (Yaşasın Ukrayna) dediğinizde biz Heil Hitler'i (Çok Yaşa Hitler) duyuyoruz. Bunun ülkemizde yeri yok" dedi.
 


Naftali adlı bir Rus yanlısı, İsrail basınının savaş hakkında "yanlış bilgiler verdiğini" öne sürdü:

Putin'in çılgın ve zalim olduğunu söylüyorlar. Bu doğru değil… Biz, Ukraynalıların Rusya'yla birlikte durmasını ve Nazi olmamasını istiyoruz. Orada bir sürü Nazi var. Nazi dövmesi taşıyan kişiler var.

"Hepimiz Yahudiyiz. Tek bir milletiz. Hepimizin bir araya gelmesini istiyoruz" diyen Naftali, Rusya'nın "olumlu bir şekilde tasvir edilmesini" talep ettiklerini belirtti.

Çeçenistan bayrağı taşıyan Rüstem, "İsrail'deki Rusofobiyi protesto etmeye geldim. Çocuklarımızın, kökenleri Rusya olduğu için sokakta lanetlenmesi kabul edilemez. Basın bunları haber yapmıyor" dedi.

İrina adlı bir gösterici de İsrail basınını eleştirdi:

İsrail'deki bütün TV kanallarının Rusya'ya karşı olduğunu görüyoruz. Dünyada gerçekten ne yaşandığını açıklamıyorlar… Savaşın gerçek nedenini, Putin'in Nazilerle nasıl savaştığını göstermiyorlar. Donetsk ve Donbas'ta 2014'ten beri olup bitenlerle ilgili bütün haberlerin susturulmasından bahsetmiyorum bile. Bunları kimse yayımlamadı.

Gazete, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Yahudi olduğunu İrina'ya hatırlattıklarını bildirdi. İrina ise şu cevabı verdi:

Zelenski bir Yahudi ama ruhu Nazi. Parayla satın alındı ve artık buna karşı çıkamıyor. Savaşı durdurmak istedi ama işleri daha da kötüleştirdi.

 

Independent Türkçe, Haaretz, Times of Israel

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU