Rusya hedefine ulaştı mı yoksa geri adım mı atıyor? Er: Moskova kendi iç kamuoyunu ikna etme peşinde

Rusya-Ukrayna savaşı bir ayı geride bıraktı. İki taraftan da kayıplar artıyor. Moskova, "Harekatın birinci aşaması tamamlandı" açıklaması yaptı ancak uzmanlar harekatın planlandığı gibi yürümediği görüşünde

Rusya-Ukrayna savaşında iki taraftan da kayıplar artıyor / Fotoğraf: Reuters

Rusya Federasyonu'nun 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal harekatı birinci ayını geride bıraktı. 

Bir aylık savaşta binden fazla sivil hayatını kaybederken, 4 milyon Ukraynalı ülkesini terk etti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre kadın ve çocukların da içinde olduğu bin 81 sivil yaşamını yitirdi, bin 707 kişi de yaralandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin sayısına askeri personel dahil değil.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-20 Mart'taki kayıplarıyla ilgili yaptığı açıklamada 14 bin 700 askerinin öldüğünü iddia etti.

Rusya tarafı ise bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla askerin öldüğünü ileri sürdü.

Bir aydır yaşanan savaş elbette bununla sınırlı kalmadı. 

Kiev Ekonomi Okulu (KSE) Analitik Bölümü'nce yayımlanan rapora göre, Rusya'nın açtığı savaşın 24 Mart itibarıyla Ukrayna'nın altyapısına verdiği zarar 62 milyar 889 milyon dolar civarında.

Tüm bunlar yaşanırken bir yandan da ateşkes ve barış müzakereleri yürütülüyor.

Ancak şimdiye kadar müzakerelerden olumlu bir gelişme yaşandığına ilişkin taraflardan herhangi bir açıklama yapılmış değil.

 

Ukrayna ordusu Rusya işgaline karşı şehirlerde barikatlar kurmaya devam ediyor
Ukrayna ordusu Rusya işgaline karşı şehirlerde barikatlar kurmaya devam ediyor / Fotoğraf: Reuters

 

İşgalin ne kadar süreci konusunda pek çok senaryolar konuşulurken, Rusya Savunma Bakanlığı dün "harekatın ilk aşaması tamamlandı" açıklaması yaptı.

Peki Rusya bundan sonra ne yapacak? Geri mi çekilecek yoksa ikinci aşamaya mı geçecek?

Harekatı Independent Türkçe'ye değerlendiren uzamanlar, Rusya'nın birinci aşamayı planladığı gibi bitiremediği görüşünde.

"Ukrayna çabuk toparlandı"

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı ve Emekli Tümgeneral Doç. Dr. Güray Alpar, her ne kadar Rusya düzenledikleri harekatın planladıkları gibi gittiğini söylese de bunun böyle olmadığını bildiklerini söyledi.

Rusya'nın ilk günlerde gözle görülür büyük ilerlemeler kaydettiğine değinen Alpar, "Moskova sınırlı harekat yerine Ukrayna'nın tamamını kapsayacak şekilde operasyona girişti Ukrayna başta tereddüt yaşadı ama çabuk toparlandı ve beklenilmeyen bir direnç gösterdi" dedi.

 

Güray Alpar
Güray Alpar / Fotoğraf: SDE

 

Rusya'nın alanda ilerleme kaydetmediği gibi büyük kayıplar verdiğine dikkati çeken Alpar, "Hem silah ve askeri tesisat hem de personel yönünde çok büyük kayıplar veriyor. Şimdiye kadar 6'sı general 15-20 üst düzey subayını kaybetti. Bu bir göstergedir, demek ki bir sıkışıklık var. Ayrıca ilerleme kaydedilmesi için birlik komutanlarının üzerinde büyük bir baskı var. Bunlar ileri çıkıyor ve ileri çıktıkça da kayıpları artıyor" diye konuştu. 

"Kiev direndikçe Rusya agresifleşiyor"

Moskova yönetimi tarafından yapılan değerlendirmenin tam olarak gerçeği yansıtmadığının altını çizen Alpar, harekat alanındaki gelişmelerden Rusya'nın her geçen gün direncinin azaldığını gözlediklerini belirtti.

Ukrayna direndikçe Rusya'nın daha da agresifleştiğine işaret eden Alpar, "İlk başta harekat sivillere yöneltilmiyor gibi gözüküyordu ama şu an kadın ve çocuk gözetmeden tamamen yıkıcı tahrip gücüne dayalı ve sivil zayiatı artırıcı bir harekat türüne dönüştü. Dolayısıyla Ukrayna direndiği sürece muharebe alanında birçok şey de değişecektir" ifadelerini kullandı.

"Rusya kendi iç kamuoyunu ikna etme peşinde"

Emekli tuğgeneral Ali Er de Alpar gibi birinci aşamanın tamamlanmadığı görüşünde.

Tuğgeneral Er'e göre birinci aşama tamamlansa da Rusya'nın ortaya koyduğu siyasi ve askeri hedefler ele geçirilemedi.

 

Ali Er
Ali Er / Fotoğraf: Twitter

 

Donetsk ve Luhansk'ta 35 bin civarında Rus yanlısı milis gücü olmasına rağmen bölgenin henüz ele geçirilemediği gibi kontrolünün de sağlanamadığını kaydeden Er, "Ukrayna ordusunun burada bir direnç gösterdiği anlaşılıyor. İkincisi, harekat başlamadan evvel Rusya'nın siyasi hedeflerinden birisinin Ukrayna'nın Azak Denizi'ne çıkış yollarının ele geçirmesi olduğunu söylemiştim. Burada askeri hedef olarak ortaya konulan şehrin büyük bir tahribat ile ele geçirildiği görünüyor ancak kontrolün sağlanmadığı görülüyor. Bir yeri işgal edebilirsiniz ama onu zapt etmek daha zordur. Dolayısıyla burada da bir başarısızlık söz konusu" yorumunda bulundu.

Putin'in Rus Milli Güvenlik Konseyi'nde egemenliği ve toprak bütünlüğü BM ve uluslararası anlaşmalarla tespit edilmiş Ukrayna'yı resmen yok hükmünde saydığını hatırlatan Er, "Buradan çıkartılan diğer siyasi hedef de Kiev yönetiminin Rusya'nın güdümünde Belarus yönetimine dönüştürülmesiydi. Ne oldu? Kiev hala ülke çapında halk tarafından da kabul edilen bir iktidar duruyor. Bu da değişmedi. Dolayısıyla Rusya'nın birinci aşamayı tamamlayarak hedeflerini ele geçirdik açıklaması uluslararası kamuoyunu ikna edecek bir açıklama değil. Bu daha çok kendi iç kamuoyuna yönelik bir söylem. Savunma Bakanlığı yayınlanmasını engellese de 10 bine yakın asker kayıpları var. Bu mahdut hedefli bir harekatta çok yüksek bir kayıptır" şeklinde konuştu. 

"Belarus ordusundan bazı birlikler sahaya sokulmak isteniyor"

Rusya'nın amacına ulaşmak için muhtemelen sahaya yeni birlikler süreceğini ifade eden Er, "Belarus ordusundan bazı birliklerin dahil edilmesi için uğraşlar veriliyor ancak askerlerin buna karşı durduğuna dair bilgiler var. Dolayısıyla harekatın ikinci safhasını değil, duran birinci safhasını hızlandırmak istiyor. Rus genelkurmayı kendini başarılı göstermek için ‘doğudaki hedeflerimize ulaştık' açıklaması pek gerçekçi değil çünkü bir diğer hedefleri de Odessa bölgesini kontrol edip en azından masada Odessa üzerinden bir taviz verir gibi görünüp Dinyeper'in doğusundaki Donbaas'ta egemenlik ve siyasi hedeflerini masa da almak istiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Rusya-Ukrayna savaşı bir ayı geçti
Rusya-Ukrayna savaşı bir ayı geçti / Fotoğraf: AP

 

 Emekli tuğgeneral Ali Er, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla eğer birinci ayın sonunda askeri harekatın -biz momentum deriz- yüzbinlerce kişi ve binlerce tanklık bir ordu kütlesini sokup da bunun yanına çarpı V yani hızı koyamamışsanız ki koyamadıkları apaçık ortada demek ki bu harekat birinci safhada başarısız olmuştur ve durgunluğun nedeni de yoğun Rus askeri birliklerindeki kayıpların yeni birliklerle değiştirilip yeniden muharebeye sokup harekatın hızını ve momentumunu hızlandırarak asıl başlangıçtaki ‘birinci safha harekatı'ndaki hedeflerin ele geçirilmesine yönelik ikinci bir hamle hazırlığı durumu olarak değerlendiriyorum. Rus ordusu harekatın birinci safhasını tamamlamış değil. Ayrıca Ukrayna ordusunun başarılı olduğunu düşünüyorum."

"Hareket başarılı bir şekilde gelişti çıkarımı yapılamaz"

Eski Özel Kuvvetler Komutanı emekli kıdemli albay Mithat Işık da Rusya'nın henüz birinci aşamayı tamamlayamadığını söyledi.

Harekatın Rusya'nın planladığı şekilde gerçekleşmediğini belirten Işık, "Moksova Kiev'i ele geçirip siyasi otoriteyi değiştirerek kendine bağlı bir yönetim oluşturmak mı yoksa Kiev dahil Donbass, Mariupol ve Odessa hattını ele geçirip Rusya ile kara bağlantısı sağlamak mı istiyordu? Burada biraz kargaşa yaşandı ve hedefte tam bir belirleme yok. Hareket başarılı bir şekilde gelişti çıkarımı yapılamaz" dedi.

 

Mithat Işık
Mithat Işık / Fotoğraf: Twitter

 

Şu an sadece uzun menzilli füze ve savaş uçaklarını kullanabilen Rusya'nın son günlerde meskun mahallelerde hastane ve okullar dahil sivil yerleşim yerlerini bombaladığını aktaran Işık, "Bu harekatın planlandığı şekilde gelişmediğinin en büyük emarelerden biridir. Rusya şu an bir durum değerlendirmesinde. Meskun mahallelere girmek istiyor mu? Kentleri nasıl ele geçirecek? Çünkü karşısında beklemediği şekilde direnen bir Ukrayna halkı ve ordusu buldu. Kiev'in bunu devam ettirebilmesi dış yardımları alabilmesine bağlıdır. ABD ve birçok Batı ülkesi şimdilik bu desteği sağlıyor. İşte Rusya bundan tereddüt ettiği için kolay kolay meskun mahallelere giremiyor" yorumunda bulundu.

"Ateşkes olmazsa savaşa uzayacak"

Rusya'nın işinin çok kolay olmadığını ve Moskova'nın şu an bunu değerlendirmesin yaptığını düşündüğünü ifade eden Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bundan sonra taraflar isteklerini birbirlerine kabul ettirebilirlerse bir ateşkes anlaşması olabilir. Ancak ateşkes olmazsa da Rusya'nın her şeyi göze alarak meskun mahallelerde gerilla çatışmasını göze alacağını öngörmüyorum, çünkü büyük zayiatlar verebilir. Ukrayna'nın bu devam ettirmesi ise dışardan alacağı desteğe bağlı. Bir ateşkes olmazsa savaşın uzayacağını düşünüyorum."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU