Beraat eden HDP'li Kaya'dan Adalet Bakanı'na çağrı: Bu hukuksuzluğu ne zaman gidermeyi düşünüyorsunuz?

Görevden alınan ve kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen görevine iade edilmeyen HDP'li Ahmet Kaya, kayyum atamasının yıldönümünde Independent Türkçe'ye konuştu

Fotoğraf: Twitter

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile 2 yıl önce bugün görevden alınan Diyarbakır'ın Ergani İlçe Belediyesi Başkanı Ahmet Kaya yargılandığı davadan beraat etti.

Kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen görevine iade edilmeyen Kaya kayyum atamasının yıldönümünde Independent Türkçe'ye konuştu. 


HDP'nin 49 belediye eş başkanı çeşitli suçlamalarla görevden alındı

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde HDP, 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplam 65 belediye kazandı.

Mazbatalarını alarak göreve başlayan HDP'nin Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediyelerine 19 Ağustos 2019 tarihinde ikinci defa kayyum atandı, seçilmiş başkanlar, çeşitli suçlamalarla İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alındılar.

İki yıl içinde üç büyükşehir dahil olmak üzere 5 il, 33 ilçe ve 8 belde olmak üzere HDP'nin toplam 49 belediye eş başkanı, çeşitli suçlamalarla görevden alınarak, yerlerine kayyum atandı. 


Yüzde 55,85 oy oranı ile birinci seçilmişti

Görevden alınanlardan biride yüzde 55,85 oy oranıyla Diyarbakır'ın Ergani İlçe Belediye Başkanlığı'na seçilen Ahmet Kaya idi.

Kaya, İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılarak yerine ilçe kaymakamı kayyum olarak atandı.

Görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya hakkında 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla dava açıldı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kaya, bir yıl sonra bu davadan beraat etti.

Savcının da beraat talep etmesi ve verilen beraat kararına itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleşti.

Mahkemenin Kaya için verdiği ve kesinleşen beraat kararı üzerine avukatları Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı'na başvurarak belediye başkanlığına iadesini istedi.

Ancak davanın tarafı olmayan ve iki yıldır görevden uzaklaştırmaları her iki ayda bir uzatan valilik, kesinleşmiş berat kararına itiraz ederek, 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçe sundu.

Valiliğin başvurusu üzerine 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mayıs tarihinde ek bir karar vererek, daha önce verdiği ve kesinleşen beraat kararını iptal etti.
 

(4).jpeg
Görevden alınan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya

 

"Hukuken dava kazanmak yetmiyor"

Kayyum atamasının yıldönümünde Independent Türkçe'ye konuşan görevden alınan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, dosyanın siyasi nedenlerden dolayı tekrardan açıldığını söylüyor. 

Yasal süre zarfında kimsenin itirazda bulunmadığını hatırlatan Kaya, "Karar kesinleştikten bir süre sona Diyarbakır Valiliği üzerinden göreve iade talebinde bulundum. Valiliğe yaptığımız başvuru ile birlikte mahkeme sürecini uzatmak için itirazda bulunuldu. Bu yapılırken hukuk çiğnendi. Çünkü istinaf yolu kapalıydı. Ancak itiraz ile savcı istinaf yolunu açtı. Göreve iade edilmem önünde bir engel olmamasına rağmen bu yapılmıyor. Aksine süreci uzatmak için her türlü hukuksuzluk yapılıyor. Göreve iade edilmeme sürecim hukuk dışı bir şekilde işliyor. Kayyum atamaları nasıl ki siyasi ise göreve iadelerde siyasi kararla olur. Hukuken davaya kazanmak yetmiyor, süreç bize bunu gösterdi" ifadelerini kullandı. 


"Halkıma hizmet etmek istiyorum"

İstinaf sürecinin devam ettiğini dile getiren Kaya, baskılar nedeniyle mahkemenin kararından vazgeçtiğini iddia etti. 

Adalet Bakanı ile görüşmek için randevu talebinde bulunduğunu ancak geri dönüş yapılmadığını ifade eden Kaya, "Buradan Sayın Adalet Bakanı'na seslenmek istiyorum: Bu hukuksuzluğu ne zaman gidermeyi düşünüyorsunuz? Bir yıl önce yargılandığım davadan beraat ettim. Hakkımda şuan hiçbir soruşturma yokken göreve iade edilmem engelleniyor. Halkın seçilmiş başkanının görev yapması yasa dışı bir şekilde engelleniyor. Halkımızın hizmete ihtiyacı var, bu uygulamanın derhal düzeltilmesini talep ediyorum. Bunu hukuk için, adalet için istiyorum. Hakkım olanı istiyorum" diye konuştu. 
 

 

İstinaf süreci devam ediyor

Kaya'nın avukatlığını yapan Sıdkı Zilan ise, tutuklama olmadan bu soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

"Örgüt üyeliği" suçlamasıyla dava açıldığını ancak birçok iddianın yasal faaliyetler olduğunu kaydeden Zilan, "Dosyaya sahte belgeler bile sundular. Ahmet Kaya adlı başka bir kişiye ait suçlamaları bizim başkana iliştirdiler. Tüm bunlara rağmen mahkeme heyeti beraat kararı verdi. Tabi mahkeme beraat kararı verince bekledik, kesinleştikten sonra göreve iadeyle ilgili İçişleri Bakanlığı adına Diyarbakır Valiliği'ne başvuruda bulunduk. Valilik, başvurumuzun ardından dilekçe ile verilen beraatı kararını temyiz etmek için başvuruda bulundu" dedi.
 

(2).jpeg
Avukat Sıdkı Zilan

 

Valiliğin, müdahil olamaması sebebiyle başvuruda bulunamayacağını söyleyen Avukat Zilan, şunları söyledi:

Bu dosyada hiç kimsenin müdahil olma durumu mümkün değil. Çünkü deliller sabit. Deseler Ahmet Kaya kepçe ile gelip evimi yıkmış anlarım ya da deseler belediye başkanı gaddardır anlarız. Ortada büyük bir kumpas var. Kesinleşmiş olan şerhi kaldırıp kesinleşmemiş dediler. Mahkemenin düştüğü zorluğa bakın.


Sıdkı Zilan, son olarak "Burada hukukun güvencesi, adalet güvencesi, mühür güvencesi, hepsi çiğnendi. Kazanılmış bir haktır, devlette güven esastır. İstinaf mahkemesindeki süreç devam ediyor" ifadeleriyle sözlerini tamamladı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU