İsveç’te nadir Viking gemi mezarları keşfedildi

Kazı ekiplerinin çalıştığı alanda bir adamla bir at ve bir köpeğe ait kalıntılar da bulundu

Arkeologlar bir mahzen ve kuyunun altında yaptıkları kazılarda gemi mezarı kalıntılarına ulaştı (The Independent)

İsveç’te arkeologlar neredeyse yarım asır sonra türünün ilk örneğini teşkil eden iki Viking gemi mezarı kalıntısına ulaştı. 

Uppsala kentinde yapılan kazıda mezarlardan birinde ayrıca bir adamla bir köpek ve bir atın kalıntıları keşfedildi.

İsveç Ulusal Tarihi Müzeleri’nden arkeolog Anton Seiler, “Bu benzersiz bir buluş. Bu tip mezarlara dair en son kazı Eski Uppsala’da neredeyse 50 yıl önce gerçekleştirilmişti” dedi.

Seiler, “Gemilerin gömüldüğü bu tür mezarların kazılarla ortaya çıkarılmasına nadir rastlandığından bizim için epey heyecan verici oldu. Artık yeni bulgular, hipotezler ve cevaplar sunabileceğimiz modern bilimi ve yöntemleri kullanabiliyoruz” diye ekledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiye kadar bu türde yaklaşık 10 gemi mezarı alanı keşfedildi. Bu mezarlar genellikle Uppland ve Vastmanland bölgelerinde yer alıyor.

Çalışma ekibi yeni keşfedilen mezarlardan birinde kılıç, mızrak, kalkan ve süslü tarak gibi kişisel eşyalar da buldu. Arkeologlar, alışılmadık biçimde gömülmelerinden ötürü bu kişilerin toplumlarının önemli üyeleri olduğunu söyledi.

Seiler, “Bu şekilde gömülen insan sayısı azdır. Genelde bu tip gemi mezarları çok nadir görüldüğü için söz konusu kişilerin kendi dönemlerinin ileri gelenleri olduğunu düşünebilirsiniz” ifadelerini kullandı. 

Gemileri gömme işlemi, ölen kişinin genellikle mücevherler, silahlar ya da diğer nesneler gibi hediyelerle birlikte gemiye yerleştirildiği bir çeşit cenaze töreniydi.

Bu ritüel, ölülerin çoğunlukla yakıldığı Demir Çağı (yaklaşık olarak M.S. 550-800) ile Viking Çağı’na (M.S. 800-1050) kadar uzanıyor.

Gemi mezarlarının zamanında toplumda yüksek statüye sahip kişiler için hazırlandığı düşünülüyor. 

Yeni keşfedilen parçalardan hazırlanan bir seçki, Gamla Uppsala Müzesi’nin yanı sıra Stockholm’deki İsveç Tarih Müzesi’nde sergilenecek. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU