İşlemedikleri cinayet yüzünden 25 yıl hapis yatan kardeşler özgürlüğüne kavuştu

"Hayatınızın 25 yılı sizden alındı. Bunun yeri doldurulamaz"

George ve Melvin DeJesus, "özgür kalma umutlarını canlı tuttuğu için" annelerine teşekkür etti (AP)

ABD'nin Michigan eyaletinde işlemedikleri bir suç yüzünden yaklaşık 25 yıl hapiste kalan George ve Melvin DeJesus aklandı.

İkili dün özgürlüklerine kavuştu ve yakınlarıyla kucaklaştı.

Olay, Margaret Midkiff, 1995'te evinde ölü bulunmasıyla başladı. Midkiff'in cinsel saldırıya uğradığı da tespit edildi. Bundan bir yıl sonra suç mahallinden alınan DNA, Brandon Gohagen'le eşleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gohagen, 1997'de görülen duruşmada DeJesus kardeşlerin kendisini cinsel saldırı için zorladığını öne sürdü. Katilin iddiasına göre Midkiff'i ikili öldürmüştü.

Gohagen ikinci derece cinayet ve birinci derece cinsel saldırıdan hüküm giyerken, DeJesus kardeşler müebbet hapse mahkum edildi.

Bununla birlikte Gohagen, 1995'teki cinayetten bir sene önce bir kadına tecavüz edip öldürmekten 2017'de suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezası aldı.

Michigan Başsavcılığı, Gohagen'in "duygusal, fiziksel ve cinsel istismarına" uğrayan 12 kadın daha tespit etti.

Bunun ardından DeJesus kardeşlerin davasını araştırmaya başlayan yetkililer Gohagen'in, kardeşleri suçlaması karşılığında o dönem anlaşma yaptığını ortaya çıkardı.

George ve Melvin'i suç mahalliyle ilişkilendiren hiçbir DNA veya başka bir kanıtın olmadığı kaydedildi.

DeJesus kardeşler yargılandıkları dönem, suçun işlendiği gece Gohagen'le bir partide olduklarını ve daha sonra herkesin kendi yoluna gittiğini söylemişti. Yetkililer, bu ifadeleri doğrulayan tanıkları buldu.

İkili dün görülen duruşmada suçsuz bulunarak serbest bırakıldı.

Yargıç Martha Anderson, "Size yapılanlardan dolayı özür dilerim. Hayatınızın 25 yılı sizden alındı. Bunun yeri doldurulamaz" dedi.

Ayrı hücrelerde tutulan kardeşler, birbirlerini 24 senedir görmediklerini söyledi.

George, "Haklı çıkma duygusuyla dışarıya adım atmak harikaydı" diye konuştu. Melvin de "Çok memnunum. Bunun için çok bekledim" ifadesini kullandı.

Michigan Başsavcılığı, suçsuz bulunan mahkumlara bir yıla kadar yardım yapıldığını duyurdu. Ayrıca eyalet, yanlış şekilde parmaklıklar ardına atılan kişilere her bir yıl için 50 bin dolar tazminat veriyor.

 

Independent Türkçe, AP, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU