İşgal ve ambargo kıskacındaki Gazzeli gençler, İsrail'deki vasıfsız iş tekliflerini kovalıyor

Diplomalı işsizler ve üniversiteyi bırakanlar... İsrail'de kurye olarak iş bulan ve yüksek lisansı yarıda bırakan Hüseyin, "Cennetin kapıları açılmış gibi hissettim" diyor. Gençlerin kazançlarından aracılar haraç kesiyor

İsrail'e çalışmak için giden Filistinliler genelde Erez sınır kapısından geçiş yapıyor (AFP)

Gazze'deki Filistinliler, kötü ekonomik şartlarda İsrail'den gelen vasıfsız iş teklifleriyle üniversite eğitimlerini yarıda bırakıp çalışmaya başlıyor.

Kendisini Hüseyin olarak tanıtan ve soyadını paylaşmayan Filistinli, iş teklifini aldığında "Cennetin kapıları açılmış gibi hissettim" dedi.

Yüksek lisans eğitimi gören Hüseyin, bir yandan 3 bin 500 dolarlık öğrenci kredisini ödemeye çalışıp bir yandan da üç çocuklu bir aile geçindirmenin üniversite okumasına artık müsaade etmediğini söyledi.

Hüseyin, Tel Aviv'in güneyindeki Yafa'da kurye olarak iş bulduğunu ve burada çalışan Filistinlilerin günde 75 ila 215 dolar kazanabildiğini söyledi. "Yıllardır iş bulamıyordum" diyen Hüseyin, aynı iş kolunda Gazze'de böyle para kazanmanın imkansız olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze'ye 2007'de Hamas'ın yönetimi ele geçirmesi nedeniyle ambargo uyguluyor. Gazze'de işsizlik oranı yüzde 50'nin üzerinde seyrederken, lisansüstü diploması olanlar bile iş bulmakta zorlanıyor.

İsrail'in uyguladığı ambargo altında Filistinliler gittikçe fakirleşiyor.

Gazze Şeridi'nin yüzde 15'i, tarım arazilerinin de yüzde 35'i İsrail tarafından "tampon bölge" ilan edilen alanda kalıyor. Burada tarım yapan Filistinliler büyük risk altında çalışıyor.

Gazze'nin diğer bölgelerindeki tarım alanları da İsrail tarafından havadan sıkılan bitki öldürücü zehirli maddelerle kullanılmaz hale getiriliyor. Bunun sonucunda 2018'de Filistin ekonomisinde 1,3 milyon değerinde kayıp oluşmuştu.

Batı Şeria'da birçok doğal kaynak ve en verimli topraklar da "C Bölgesi" adı verilen ve tamamen İsrail kontrolü altındaki bölgede yer alıyor.

Filistinlilerin bu bölgeye erişiminin kesilmesi, Filistin ekonomisine yıllık 480 milyon dolara mal olurken, 110 bin Filistinlinin de işsiz kalmasına sebep oldu.

Tel Aviv'deki Herzliya'daki bir restoranda iş bulduğunu söyleyen ve soyadını paylaşmayan Mahmut ise Gazze'de daha önce uluslararası kuruluşlarda çalıştığını belirtti.

Sosyal hizmet alanında yüksek lisans derecesine sahip Mahmut, günlük 175 dolar alacağını ve kendisine kalacak bir oda verileceğini öğrendiğinde eğitim gördüğü alanla ilgili olmasa bile işi kabul ettiğini söyledi.

Hamas'ın yönetime geçmesinden önce 120 bin Gazzelinin İsrail'de çalışma izni vardı. Fakat hem Hamas'la İsrail yönetimi arasında yaşanan çatışmalar hem de pandemi nedeniyle İsrail bazı dönemlerde sınırdan geçişleri ve çalışma izinlerini iptal etmişti.

Fakat yeniden yapılan düzenlemelerle İsrail 12 bin Gazzeliye çalışma izni verdi. Bu izinlerde işçilere genellikle uzatma şansı tanınan 6 aylık vizeler veriliyor. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, 1 Mart'taki açıklamasında İsrail'in Filistinli işgücünü daha da artırmayı planladığını söylemişti.

Öte yandan Filistinli işçilerin çalıştıklarından kazandıkları tamamen kendilerine kalmıyor. İşçiler, İsrail'de çalışma izni için ayda 780 dolar ödemek zorunda. Bu para da İsrail'deki üstleniciyle Filistinli aracılar arasında paylaştırılıyor.

İsrail'de iş arayan ve soyadını paylaşmayan Adham ise kamu sağlığı ve bilgisayar mühendisliği dahil üç farklı alanda diploma sahibi olduğunu belirtti.

35 yaşındaki Adham, "Restoranda, fabrikada ya da süpermarkette çalışabilirim. Hiçbir ön şartım yok" dedi.

ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği, Gazze'yi yöneten Hamas'ı terör örgütü olarak kabul ediyor. Öte yandan Türkiye, İran, Rusya ve Çin gibi ülkeler Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyor.



Independent Türkçe, AFP, Times of Israel, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU