Fed ekonomistleri: Rus petrolü olmadan küresel resesyon kaçınılmaz

Dallas Fed ekonomistleri tarafından yapılan bir çalışma, Rusya'nın enerji ihracatının bu yıl piyasalardan çekilmesi halinde küresel ekonominin bir resesyondan kaçamayacağını ortaya koydu

Fotoğraf: Reuters

Dallas Fed ekonomistleri Lutz Kilian ve Michael Plante tarafından yazılan ve Dallas Fed tarafından yayınlanan makalede, "Eğer yılın geri kalanında Rusya'nın enerji ihracatının büyük bölümü piyasadan çekilir ise, küresel bir ekonomik daralma kaçınılmaz görünüyor. Yavaşlama 1991'de olduğundan daha uzun süreli olabilir" ifadeleri yer adı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kilian ve Plante'nin işaret ettikleri 1991 yılında İrak'ın Kuveyt'i işgalinin yol açtığı petrol arz yoku ile küresel bir resesyon yaşanmış, Suudi Arabistan'ın üretimini artırması bu şokun etkisini kısmen azaltmış ve resesyon bir yıldan daha az sürmüştü.

Brent petrolün varil fiyatı 115,77 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 115,77 dolardan işlem görüyor.

Dün 119,48 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 115,48 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.28 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,25 artışla 115,77 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili 109,52 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım açıklamaları ve dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki düşüşün yol açtığı arz daralması endişeleri etkili oldu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin diplomasi ve yaptırım adımları küresel petrol piyasalarının odağındaki yerini koruyor.

Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya'ya petrol ambargosu konusunu gündeme getirdiği ancak Almanya ve Hollanda gibi Rus petrolüne bağımlılığı yüksek üyelerin bu adımı desteklememesi nedeniyle bir karar alınamadığı belirtiliyor.

ABD'nin yeni yaptırımları sırada

Rusya-Ukrayna Savaşı gündemiyle bugün Brüksel'e gidecek olan ABD Başkanı Joe Biden ise yarın NATO, G7 ve AB zirvelerine katılacak ve cuma günü Polonya ziyaretini gerçekleştirecek.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, dün yaptığı açıklamada, Biden'ın, Avrupa'daki temasları kapsamında Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını ifade etti.

Amerikan Petrol Enstitüsü öngörüsüne göre, ülkenin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre 4 milyon 280 bin varil azaldı. Piyasa beklentisi stokların 25 bin varil artacağı yönündeydi.

Stoklardaki düşüş, ülkede petrol talebinin toparlanmaya devam ettiği algısını güçlendirerek fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi petrol stok verileri bugün açıklanacak.

Brent petrolde teknik olarak 118,38 ile 121,61 dolar aralığının direnç, 115,15 ile 111,92 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

 

Dünya, AA

DAHA FAZLA HABER OKU