Sırbistan'daki Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda Kosova bayrağı yasaklandı

Dünya Atletizm Birliği önceden anlaşma yapıldığını açıklarken, Kosovalı koşucu Gresa Bakraçi ayrımcılığa uğradığını savundu

2022 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, 20 Mart'ta tamamlandı (Worldathletics.org)

Sırbistan'daki 2022 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda Kosova'nın bayrağının yer almaması tartışma yarattı.

Başkent Belgrad'daki Štark Arena'da 18 Mart'ta düzenlenen şampiyonada, Kosovalı koşucu Gresa Bakraçi 1500 metre kategorisinde yarışı tamamladığında, içerideki büyük ekranlarda sporcunun adının yanında Kosova bayrağının gösterilmediği dikkat çekti.

2022 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın resmi internet sitesinde de Kosova'nın bayrağına yer verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Atletizm Birliği'nin açıklamasında, Kosova Olimpiyat Komitesi ve şampiyonayı düzenleyen Belgrade22 Organizasyon Komitesi'yle görüşme yapıldığı, bölgedeki siyasi durum nedeniyle müsabakalarda gerginlik yaşanmaması için önlem alınmasına karar verildiği belirtildi.

İsveç merkezli birliğin açıklamasında, "Herkes bu bölgedeki siyasi durumun farkında. Görüşmelerde tüm taraflar sporcunun Dünya Atletizm Birliği'ndeki üç harfli ülke kodu olan KOS'la temsil edilmesinde mutabakata varmıştı" dendi.

Kosova Olimpiyat Komitesi tarafından Twitter'da yapılan paylaşımda "Kosova olduğu için 'Stark Arena'da bayrak gösterilmedi" ifadeleri yer aldı. 

Bağımsız haber ajansı KosovaPress'e yaşadıklarını anlatan Bakraçi ise "Organizatör sürekli kıyafetimde Kosova yazan kısmı kapatmaya çalıştı. Ayrımcılığa uğradığımı hissettim ve diğer katılımcılarla eşit şartlar sağlanmadığı sürece hiçbir şekilde yarışmayı kabul etmedim. Nihayetinde onlar da pes ettiler ve KOS kısaltmasıyla yarışa katıldım" ifadelerini kullandı.
 


Yarışta 6. olan Bakraçi, "Gazeteciler sürekli benle röportaj yapmaya çalışırken, her adımımı takip eden Sırbistan polisi ve güvenlik görevlileri onlara izin vermedi" diye konuştu.
 


Kosova, 2008'de tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise ülkenin bağımsızlığını tanımayarak Kosova'nın kendi topraklarına ait olduğunu savunuyor.

Şubat itibarıyla Türkiye, ABD, İsrail ve birçok Avrupa Birliği ülkesi de dahil 117 ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanırken Rusya, Çin, Yunanistan, Ermenistan ve Bosna Hersek gibi ülkeler bunu reddediyor.  
 


Kosova Dışişleri Bakanlığı ise bağımsızlıklarını tanıyan ülke sayısının 117 olduğunu iddia ediyor.

Sırbistan - Kosova gerginliği kasım ayında düzenlenen boks müsabakalarına da damgasını vurmuştu.
 

kosova aa.jpg
Rusya, Birleşmiş Milletler'in (BM) Kosova'yı tanıma kararını veto ettiği için Priştine henüz BM üyesi statüsünü kazanamadı (AA) 


Belgrad'daki Dünya Amatör Boks Şampiyonası'na katılacak Kosovalı milli boksörler, Sırbistan'a üç kez girmeye çalışmış fakat Sırp yetkililer sporcuları ülkeye almamıştı.

Uluslararası Amatör Boks Birliği ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise ayrımcılık yaptığı için Sırbistan'a tepki göstermişti.



Independent Türkçe, RT, Inside the Games, Balkan Insight

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU