Koşmayı kendi kendine öğrenen robot çita, hız rekoru kırdı

MIT’nin geliştirdiği robot, simülasyonlarda 100 günlük deneyim biriktirdi

Mini Cheeta, ortalama bir insandan daha hızlı koşuyor (MIT)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) geliştirdiği 4 ayaklı robot, yapay zeka destekli simülasyonlar aracılığıyla koşmayı öğrendi.

Mini Cheetah (Mini Çita) adı verilen robot, simülasyonlar sayesinde hiç olmadığı kadar hızlı hareket etti ve kendi hız rekoruna ulaştı.

Bu simülasyonlarda sadece üç saatlik eğitime tabi tutulan robot, bu süre zarfında çeşitli arazilerde 100 günlük sanal eğitim deneyimi biriktiriyor. Bu da robotun aynı zamanda çok hızlı öğrendiği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New Atlas’ın aktardığına göre, pekiştirmeli öğrenme sistemi diye nitelenen bu sürecin ardından Mini Cheetah, saatte yaklaşık 14 kilometre hızla, ortalama bir insandan daha hızlı hareket edebilir hale geldi.

Öte yandan, Mini Cheeta robotlar aleminin en hızlı 4 ayaklı makinesi değil. MIT'nin Olasılıksız Yapay Zeka Laboratuvarı ve Ulusal Bilim Vakfı'nın Yapay Zeka ve Temel Etkileşimler Enstitüsü’nde geliştirilen daha büyük bir robot, 2012’de saatte yaklaşık 45 kilometre hıza ulaşmayı başarmıştı.

Ancak uzmanlar, mini çitanın o robottan çok daha çevik olduğunu ve yeni yaklaşım sayesinde çok daha hızlı öğrendiğini vurguladı.

Bu yaklaşım sayesinde robotlar, hareket etme kapasitelerini daha önce bizzat yer almadıkları çeşitli arazi tiplerine göre uyarlayabilecek. Bu da robotların gerçek dünyadaki kullanım olanaklarını geliştirecek.
 


MIT araştırmacılarına göre yeni yaklaşım sadece robotlara koşmayı öğretmekle ilgili de değil. Örneğin taşımacılıkta kullanılan robotlar daha önce fiziksel olarak dokunmadıkları binlerce farklı nesneyi güvenle tutarak başka bir noktaya taşıyabilir.

Bunun yanı sıra otonom drone’lar da deneme yanılma yoluyla öğrenmeleri için simülasyonlara tabi tutulabilir. Bu sayede hava araçları, sert havalarda nasıl uçacaklarını öğrenebilir.

Robotların geliştirilmesinde görev alan MIT araştırmacılar Gabriel Margolis ve Ge Yang’ın ortak açıklamasında, "Laboratuvarımızda bu paradigmayı, birçok farklı nesneyi tutup manipüle edebilen el şeklindeki robotlar da dahil olmak üzere, diğer robotik sistemlere uygulamaya başladık" ifadeleri yer aldı:

Birçok farklı beceriye sahip bir robot inşa etmenin pratik yolu, robota ne yapacağını söylemek ve nasıl yapacağını kendisinin bulmasına izin vermektir. Sistemimiz buna örnek.

 

Independent Türkçe, New Atlas, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU