Rusya hem propaganda savaşını hem de sahadaki savaşı kaybediyor

Protestolar devam ediyor ve tıpkı Stalinist zamanlarda da olduğu gibi halkın düşünmesini veya konuşmasını engelleyemiyorsunuz

Rusya'nın devlet televizyonunun en çok izlenen saatlerdeki haber programının yapımcılarından Marina Ovsyannikova bir pankartla sahneye fırladı (AFP)

Üç gün süreceği farz edilen savaşın üçüncü haftası ve Japonya İmparatoru Hirohito'nun 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atılmasının ardından kullandığı meşhur örtmeceyi uyarlarsak, "savaşın durumu tam olarak Rusya lehine gelişmedi". Propaganda cephesinde de durum tamamen aynıymış gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Manşetlere çıkan son muhalif aslında bu alanda bir nevi profesyonel. Rusya'nın devlet televizyonunun en çok izlenen saatlerdeki haber programının yapımcılarından Marina Ovsyannikova, izleyicilerin propagandaya inanmaması gerektiğini belirten bir pankartla sahneye fırladı. "Savaşa hayır, savaşı durdurun, propagandaya inanmayın, burada size yalan söylüyorlar" mesajı, tutkulu bir çevrimiçi videoyla da desteklendi. Doğal olarak kendisi o zamandan beri bir daha görülmedi.

Trajikomik şekilde, bu bana biraz Nicholas Witchell'in BBC Televizyon Merkezi'ne giren LGBTİ+ hakları savunucusunun kelimenin tam anlamıyla üzerine oturduğu 1980'lerin aydınlanmamış zamanlarını hatırlattı. Ya da Daily Mirror'ın ölümsüz manşetinde özetlendiği gibi, "BBC'deki adam lezbiyenin üzerine oturdu".

Rusya'da protestolar epey acımasız polis müdahaleleriyle karşılaşıyor. Boş bir afiş tutmak bile tutuklanma sebebi olabiliyor. Putin yanlısı bir kadının Batı medyasıyla konuştuğu fark edilince polis tarafından uzaklaştırıldığını gördüm. En çok da 1941 Leningrad Kuşatması'nda (yani şu anda Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı taktikte) gazi olan Yelena Osipova'dan etkilenmiştim, ülkesinde bir çeşit şöhretti ama Putin'in aynasızları onu alıp götürdü. Muhtemelen bu sadece yaşlı kadına Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda neslinin neden bu kadar çok fedakarlıkta bulunduğunu hatırlatmak içindi.

Ama protestolar devam ediyor ve tıpkı Stalinist zamanlarda da olduğu gibi halkın düşünmesini veya konuşmasını engelleyemiyorsunuz. Sosyal medya Rus halkının gerçeğe ulaşabileceği yollardan biriydi ancak Putin bir süredir onları kapatıyor ya da Facebook gibi bazı platformlar bu sahneden ayrılmak zorunda hissediyor. Bununla birlikte, Rusya artık kendini soyutlayan bir devlet değil ve dış dünyayla bazı iletişimleri devam etmekte. Kiev yolundayken tanklarında soğuktan titreyen acemi askerler memleketlerindeki ahaliyi savaşın gerçekliğinden haberdar ediyor.

Eşsiz siber korsanı grubu Anonymous, bazen Rus internet sitelerini ve TV istasyonlarını ele geçiriyor, tıpkı Rus siber korsanların Baltık devletlerindekilere saldırdığı gibi. Batı hem RT'yi hem de Sputnik'i kapattı, ki Rusların alışıldık dezenformasyon ve sosyal medya manipülasyonu becerisi de son yıllara göre daha az belirgin.

Ne yazık ki Twitter ve TikTok'ta şu an bile birçok Putin mazeretçisi ve komplo teorisyeni var: Rusya'nın hâlâ sosyalist bir devlet olduğunu sanan solun "kullanışlı aptalları" ve "duyarcılık karşıtı" güçlü bir adam olduğu için Putin'e hayranlık duyan huysuz popülist sağcılar.


Yeri gelmişken, bu savaş Birleşik Krallık'taki bizlerin BBC ve BBC World Service'e sahip olduğumuz için ne kadar şanslı; GB News ve Nadine Dorries'e sahip olduğumuz için de ne kadar şanssız olduğumuzun altını çizdi.

Kuşkusuz birçok Rus, Putin'in söylediği her şeye yine de inanacaktır ama Rusya da savaşlar ters gidince ortaya çıkan siyasi değişimden muaf değil. 1905, 1917 ve 1991 devrimlerinin hepsinden önce ekonomik zorluklar ve savaşta aşağılayıcı mağlubiyetler yaşanmıştı: Sırasıyla Pasifik'te Japonya'ya karşı, I. Dünya Savaşı'nda Almanya ve Avusturya'ya karşı, Afganistan ve Soğuk Savaş'ta da Batı'ya karşı. Bunların tamamı polis devletine ve bilgi akışının resmen kontrol edilmesine rağmen gerçekleşmişti. Putin'in kendi halkı içinde ve kendi ordusuyla elit grupları arasında gelecek haftalarda onun bu feci savaşlarına karşı bir ayaklanma çıkacağı tahminini yürütmek tamamen mümkün. 2022 Rus Devrimi mi?

Rusya üzerindeki baskı pek de ciddi bir şekilde başlamamıştı. Ekonomik savaş (sembolik yaptırımların çok ötesine geçtik) her halükarda her iki tarafı da incitecekti. Batı, doğalgazını ve petrolünü kaybetse de Rusya da savaş makinesinin finansmanından oluyor. Oligarklara yönelik kişisel yaptırımların can yakması zaman aldı, ki Batı yatırımlarının eksilmesi ve ortadan kalkması da alacak. Mesela rubledeki çöküşün ekonomiyi tam olarak etkilemesi birkaç hafta sürecek.

Tüm bunlar ve propaganda savaşındaki aksilikler, "özel askeri operasyon" (Putin'in güncel örtmece tabiri) şimşek hızında ilerleseydi onun için sorun olmayacaktı çünkü Rus halkı Big Mac'lerinin, Chelsea futbol kulübünün sahibi olmanın ve Renault yapımı Lada arabalarının kaybından rahatsız olana kadar bu savaşın kazanılıp sonlanması gerekiyordu.

Fakat elbette ki Rus ordusunun geleneksel israf, yolsuzluk, verimsizlik ve kötü planlama becerisi, pasifleştirilmiş bir Ukrayna'nın yeni etki alanında kabullenmiş bir şekilde oturduğu o savaş galibiyetinin yakın bile olmadığı ve belki de bu galibiyetin hiçbir zaman kazanılamayacağı anlamına geliyordu. Şimdiye kadar Volodimir Zelenski'nin Amerika'ya kaçmış, ordusunun ezilmiş ve halkının da "kurtarıcılara" kucak açmış olması gerekiyordu.

Bunun yerine Putin, Çin'e insansız hava araçları, Suriye'ye de askerler için yalvarıyor. Tekrar ediyorum:

Savaşın durumu tam olarak Rusya lehine gelişmedi.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU