Esad'ın BAE ziyaretine ABD'den tepki: "Suriyelilerin yaşadığı zulümleri düşünün"

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2011'deki iç savaştan bu yana ilk kez bir Arap ülkesine gitti

Esad, 11 yıl aradan sonra ilk defa bir Arap ülkesini ziyaret etti (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı ziyaret, ABD tarafından tepkiyle karşılandı.

2011'deki iç savaştan bu yana ilk kez bir Arap ülkesine giden Esad, cuma günü yaptığı ziyarette Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum'la görüştü.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın aktardığına göre görüşmede ikili ilişkilerin özellikle ekonomi ve yatırım alanlarında geliştirilmesi ele alındı.

İki lider, BAE'nin Suriye'ye ne şekilde siyasi destek ve insani yardım sağlayabileceğini görüşürken, ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesi de değerlendirildi. Buna ek olarak Suriye'nin toprak bütünlüğü ve yabancı ülkelerin birliklerinin Suriye'den çekilmesi de görüşüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmede Dubai Emiri, "Bu ziyaret Suriye ve tüm bölge için barış ve istikrarın başlangıcı olacak" dedi.

Esad, El Maktum'la görüşmesinin ardından Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid El Nahyan'la da bir araya geldi. Heyette Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Mansur Azzam, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Beşşar Caferi de yer aldı.

BAE medyasına göre El Nahyan, "Suriye'nin Arap güvenliğinin temel direklerinden biri olduğunu ve BAE'nin Suriye'yle işbirliğini güçlendirmek istediğini" söyledi.

Esad ayrıca BAE Başkanlık İşleri Bakanı ve Manchester City'nin sahibi Mansur bin Zayid El Nehyan'la da görüntülendi.

Öte yandan iç savaş sona erene kadar Esad'la ilişkilerin normalleştirilmesine karşı çıkan ABD, BAE'nin Esad'ı ağırlamasından "derin rahatsızlık ve üzüntü duyduklarını" açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün yaptığı açıklamada "Esad rejimiyle temasa geçmeyi düşünen ülkelerden, son 10 yılda rejimin Suriyelilere yaşattığı korkunç zulümleri dikkatlice tartıp ölçmelerini talep ediyoruz" dedi. ABD, bu görüşmenin "Esad'ı meşrulaştırma girişimi" olduğunu da savundu.
 


Birçok Arap ülkesi gibi BAE de iç savaşın ardından Suriye'yle ilişkilerini askıya almıştı. Esad yönetimi, savaşa tepki olarak 22 Arap ülkesinin yer aldığı Arap Birliği'nden de çıkarılmıştı.

Fakat son yıllarda BAE ve Suriye ilişkilerinde normalleşme sinyalleri görülmüştü. 2018'de BAE, Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açmış, geçen yıl kasımda da BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Esad'la bir araya gelmişti.

ABD, "kaygı uyandırıcı" diyerek bu görüşmeye de tepki göstermişi.

15 Mart 2011'de çıkan ve hâlâ süren iç savaşta hükümet karşıtlarıyla Esad kontrolündeki güçler arasında büyük çatışmalar yaşanmıştı. Rusya, İran, ABD, Türkiye ve İsrail gibi ülkelerin de dahil olduğu çatışmalarda Birleşmiş Milletler'e göre bugüne dek yaklaşık 350 bin kişi hayatını kaybetti.

Esad, iç savaştan beri yalnızca ülkesine destek veren Rusya ve İran'la görüşmüştü.

AP'nin değerlendirmesinde Basra Körfezi'ndeki Sünni Müslüman devletlerin temel amaçlarından birinin iç savaştaki kaosta etki alanını genişleten Şii İran'ın önünü kesmek olduğu söylendi.  

Değerlendirmede BAE ve Suriye arasındaki yakınlaşmanın her iki tarafın avantajına olabileceği de belirtildi. İç savaş ve Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ekonomisi zor durumda olan Esad, petrol zengini ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Ayrıca BAE'de çalışan ve ülkesindeki akrabalarına finansal destek sağlamak isteyen binlerce Suriyeli var.



Independent Türkçe, Guardian, BBC, SANA, WAM

DAHA FAZLA HABER OKU