Elon Musk'ın Putin tweeti ona ilginç ve havalı bir teknoloji kahramanı gözüyle bakmamızın sonunu getirmeli

Geek kılığına bürünen Musk, performatif hiper maskülen egoistlerden yalnızca bir diğeri ve bunu kabul etmemizin vakti geldi

(Reuters)

Oligarklar hiper masküleniteyi kendi güç ve saldırganlıklarını meşrulaştırmak için kullanır. Bu, Rusya lideri Vladimir Putin için geçerli. Fakat aynı zamanda, Tesla'nın CEO'su ve teknoloji milyarderi Elon Musk için de geçerli, daha geek (özellikle bir hobi ya da konuyla takıntılı bir şekilde meşgul olan kişiler için kullanılan argo ifade -ed.n.) ve kendiyle dalga geçen ama yine de bezdirici bir tahmin edilebilirliğe sahip biçimde olsa da.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk bugün (14 Mart) tuhaf bir tweet atarak, "Bu vesileyle Владимир Путин'i (Vladimir Putin) teke tek dövüşe davet ediyorum" dedi. Devamında da "Bahisler Україна (Ukrayna) için. Bu dövüşü kabul ediyor musun?" diye yazdı.

Rusya'nın uzay ajansının başkanı Dimitri Rogozin hemen cevap verdi: "Sen, küçük şeytan, hâlâ gençsin." Yanıt şöyle devam ediyordu:

Benimle rekabet et seni cılız; Bu sadece zaman kaybı olurdu.

Musk ve Rus yetkililerin kendi reklamlarını yapmak için WWE tarzı bu övünme ve böbürlenme merasimi en hafif tabirle uygunsuz ve çirkin. Rusya'nın Ukrayna'yı saldırganca istila etmesi daha şimdiden binlerce kişinin ölümüne yol açtı ve milyonlarcasını da evini terk etmek zorunda bıraktı. Bu muazzam boyutta bir insani trajedi, Musk'ın kendini pazarlaması için bir fırsat değil.

Gerçi, Musk'ın yorumları kendi tanıtımını yapmanın, hiper maskülenitenin ve şiddetin çoğu zaman tuhafça iç içe geçme biçimini de vurguluyor. Bariz örneklerden sadece biri olan Putin, Rusya'da dinçlik ve güç kültünü besliyor. Sürekli açık havada erkekçe aktiviteler yaparken çoğu zaman yanında atların da olduğu gömleksiz fotoğraflarını çektiriyor.

Putin ayrıca Rus ulusal kimliğini de Batı'nın feminenleşerek çökmesine duyulan nefret çerçevesinde tanımlamaya çalıştı, ki çoğunlukla bunu LGBT bireylerle ilişkilendiriyor. Bu fanatik homofobi, yakın zamanda Rus Ortodoks kilisesi liderinin, Rusya'nın Ukrayna istilasının "gey geçit törenlerini" ortadan kaldırma çabasının parçası olduğu için meşru kabul edildiğini söylemesiyle yeni bir dip daha yaptı. Toksik hiper maskülen bağnazlık, korkunç militarist aşırılıkları gerekçelendiriyor.

Elon Musk hiçbir ülkeyi istila etmedi ve onun kendine has daha ilginç ve beyin odaklı maskülenitesi en azından bir nebze daha iyi huylu görülebilir. Geçmişte o da sert biri olabildiğini eline silah alarak değil ama haftada 120 saat çalışarak gösterdi. Onun kamuoyu önündeki kimliği kas gücüyle değil, beyin gücüyle alakalı. Şirketi Tesla, yeşil teknolojili elektrikli otomobiller geliştirmeye adanmışken, SpaceX de 5 yıl içinde insanları Mars'a götürmeyi vadediyor. Evet, bu da bir hiper maskülenite ama geek-vari ve sözümona toplumsal bilinç sahibi bir cakası var.
 


Bununla birlikte, daha yakından incelendiğinde Musk'ın milyarder, maskülen ve geek enerjisi de standart alfa erkek tavrından pek farklı durmuyor. Yoğun çalışma ahlakı kendi çalışanlarına karşı silaha dönüşüyor: Yasadışı bir şekilde sendika üyeliğine engel olmaktan ve iş kanunlarını ihlal etmektan suçlu bulunmuştu. Ayrıca işçilere, özellikle de siyahi işçilere kötü muameleyle itham edildi.

Eski eşi, Musk'ın ona birçok açıdan çalışanmış gibi davrandığını, "makamındaki büyük adam" komedisini evdeki cinsiyetçi dinamiklere de kusursuzca uydurduğunu söylüyor. Çoğu kişinin non-binary (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılan tanım -ed.n.) kimselerin standart dışı zamir tercihlerine yönelik üstü kapalı bir küçümseme olarak yorumladığı, "Zamirler berbat" tweetinin yanı sıra Musk, transfobiyle de haşır neşir. Musk'ın kendini non-binary olarak tanımlayan ve zamirlere karşı "tarafsız" olduğunu söyleyen bir ayrılıp bir barıştığı partneri Grimes, kamuoyu önünde ondan trans kimseleri hedef almamasını istemiş, Musk da tweetini silmişti. Fakat cüretkar görünmek için ötekileştirilmiş bir topluluğa vurmak hâlâ çirkin bir şey, hele ki hayat arkadaşınızın da kendini bu ötekileştirilmiş toplulukla özdeşleştirdiğini biliyorsanız.

Musk'ın Putin'le dövüşmeye dair tuhaf teklifi aslında karakterine aykırı değil. Ukala maskülenitesinin nasıl kolayca geleneksel, saldırgan ve militarist masküleniteye kayabileceğinin sadece başka bir göstergesinden ibaret.

Aynı zamanda, oligarkların mali ve sosyal gücünün nasıl hiper maskülen fiziki hakimiyet ve kontrol fantezileri üzerine kurulduğunun ve bunları beslediğinin de örneği. Musk bir nevi şaka yapıyor olsa da bariz biçimde Putin'le kavga ederkenki (Yumrukla mı? Kılıçla mı? 20 adım sayıp silah çekerek mi?) görüntüsünden keyif alıyor. Güçsüz düşen Ukrayna'yı kurtarmak için öne atılan yiğit, kahraman kurtarıcı pozunu takınmaktan da hoşlanıyor, böylece de... ne yapabilecek? Kendini kral mı ilan edecek? Ukrayna'nın prensesiyle evlenip atını gün batımına mı sürecek? Bir teknoloji milyarderi özgürlükleri için güreşmeye istekli diye Ukraynalıların bombalandıkları esnada hep birlikte kopardığı alkışları mı kabul edecek?

Kahramanlık anlatısının kesin detayları belirsiz. Fakat Dimitri Rogozin'in bu anlatıya dahil olma fırsatını hoş karşıladığı bariz. Putin, Ukrayna'daki savaşı kadın doğum hastanelerinin bombalanıp genç askerlerin vurulmak üzere cepheye gönderildiği, iktidarı duygusuzca ve vahşice ele geçirme hamlesi yerine kişisel gücünün ve maskülen çözüm yolunun testi olarak lanse etmekten memnun.

Tekrarlayayım: Musk, Putin değil. Ancak Ukrayna için fiziksel olarak dövüşmeye dair aptalca fikirler beyan etmesi belki de Putin olmak isteyebileceğini gösteriyor. Güçlü milyarder adamlar genelde dünya onlardan ve maskülenitelerinden ibaretmiş gibi konuşur ve davranır. En iyi ihtimalle, kulağa duygusuz ve dünyadan bihabermiş gibi gelirler. En kötüsündeyse Putin'in şimdi yaptıklarını yaparlar.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU