Omicron kaynaklı vaka dalgası Çin'i vurdu: Geçici hastaneler yeniden hizmette

Karantinaya alınan kentler arasında "Çin'in Silikon Vadisi" de var

Çin'de bu yıl kaydedilen vaka sayısının ülkede 2021'de kayda geçen toplam vaka sayısını geçtiği duyuruldu (Xinhua)

Çin’de koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle milyonlarca yeni vaka kaydedildi. Salgının sağlık sistemi üzerinde baskı yaratacağından endişelenen yetkililer ülkedeki hastanelerde yatakları boşaltmaya çalışıyor.

Ülkede bugün 3 bin 290 yeni Kovid-19 vakası kaydedilirken, 11 kişinin durumunun ciddi olduğu bildirildi. Salı günkü vaka sayısı ise 5 bini görmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son derece bulaşıcı olduğu bilinen varyant, Çin'in pandemiyi kontrol altına almak için uyguladığı "sıfır-Kovid" stratejisine şimdiye kadarki en sert meydan okuma diye niteleniyor.

Ülkenin Ulusal Sağlık Komisyonu, Kovid-19’u hafif geçiren hastaların hastaneler üzerinde baskı yaratmasını engellemek için bu kişileri hastaneler yerine merkezi bir karantina tesisinde tecrit etmeyi değerlendiriyor.

Komisyonun açıklamasında, "Omicron varyantının tespit edildiği hastalar çoğunlukla asemptomatik enfeksiyonlar ve hafif vakalar. Çoğu ciddi tedavi gerektirmiyor" ifadelerine yer verildi:

Belirli hastanelere yapılan tüm hasta kabuller çok fazla tıbbi kaynak gerektirecektir.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Jilin eyaletinin sağlık sisteminde halihazırda büyük bir mücadele sürüyor. Geçen hafta toplamda 5 binden fazla vakanın kaydedildiği eyalette vinçler aracılığıyla onlarca geçici hastane kuruldu.

24 milyondan fazla kişinin yaşadığı eyaletteki hastanelerde sadece 22 bin 880 yatak kapasitesi var. Bu yüzden dün itibarıyla bölgeye 6 bin yatak yerleştirildi. Bu tür tesisler, pandeminin ilk günlerinde Vuhan’da da kullanılmıştı.
 

32cd1a7536b64c59ad5948521be3b715.jpg

Jilin eyaletinin başkenti Changchun'da kurulan geçici hastane çep telefonuyla 15 Mart'ta görüntülendi (Xinhua)


Bunun yanı sıra yetkililer Jilin eyaletinin tamamını karantinaya aldı. Böylece pandeminin başında Vuhan ve Hebei'de uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarından bu yana, Çin'de ilk kez bir eyalet tamamen karantinaya alınmış oldu.

Jilin sakinlerinin başka bölgelere gitmeleri yasaklanırken, eyaletten çıkmak isteyen herkesin polisten izin alması zorunlu tutuldu.

Bu arada başkent Pekin yakınlarındaki Langfang kentiyle güneydeki Guangdong eyaletinde yer alan Dongguan kenti de karantinaya alındı.

"Çin'in Silikon Vadisi" diye anılan teknoloji üretim merkezlerinin yer aldığı Şenzen kenti de karantinadaki şehirler arasında.
 

6231a1546f8cc.jpg

Shenzhen'de Kovid-19 sürüntü testi için sıraya giren kent sakinleri 15 Mart'ta görüntülendi (AP)


Şenzen'de üretim yapan Apple'ın iki tedarikçisi Foxconn ve Unimicron Teknoloji’nin üretimi durdururken, vakalardaki artışın ekonomiyi kötü etkileyeceğinden endişe ediliyor.

Huawei ve Tencent dahil olmak üzere, Çinli teknoloji devlerine ev sahipliği yapan Shenzhen, ekonomik gelir açısından ülkenin en büyük üçüncü şehri.

Bu da uzun süreli karantina önlemlerinin ülkenin finans sisteminde keskin bir şekilde hissedileceği anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Firstpost, Xinhua

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU