"Nisan sonunda icra dosyalarında patlama yaşanacak" uyarısı: Takibe düşen kart ve kredi borçları sağanağı başlayacak

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Deniz, kart ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin 2021'de bir önceki yıla göre 1 milyon arttığını, nisan sonunda bunun 2,5 milyonu aşacağını iddia ederek, "Önümüzdeki aylarda birçok kişi icralık olacak" dedi

Kredi kartı ve bireysel kredi borcu olanların sayısı artıyor / Fotoğraf: Twitter

Hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntılar halkın bir numaralı gündemi olmayı sürdürüyor.

Nakit sıkıntısı beraberinde insanların alışverişlerinde daha çok kredi kartı kullanımına ya da bireysel krediye başvurmalarına yol açıyor.

Ancak iş bunların geri ödenmesine gelince tam anlamıyla "evdeki hesap çarşıya uymadı" atasözünü hatırlatan durumlar yaşanıyor.

Birçok kişi ödeyemediği borçlar nedeniyle daha fazla köşeye sıkmış oluyor.

bülentdeniz.jpg
Bülent Deniz / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"2020'ye göre yasal takibe düşenlerin sayısı bir milyondan fazla arttı" 

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz, geçen 19 Şubat 2022 Cumartesi günü "Uyarıyoruz, tüketicilerin banka borçları alarm veriyor!" başlıklı bir yazılı açıklama ile bu konuda uyarıda bulundu.

Deniz, açıklamasında Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine dayanarak "Ocak-Aralık 2021 döneminde bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısının 1 milyon 353 bin 96, kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen tüketici sayısı da 732 bin 346 kişi oldu" dedi. 

1 milyon 704 bin 412 tüketicinin, bankaya olan borçları nedeniyle yasal takibe alındığını vurgulayan Deniz, "Bir önceki yıl, Ocak-Aralık 2020'de yasal takibe düşen tüketici sayısı 690 bin 355 olarak gerçekleşmiştir. Yine Ocak-Ağustos 2021 tarihlerine ilişkin ilk 8 aylık dönemde yasal takibe düşen tüketici sayısı 1 milyon 15 bin 531 iken, ekonomideki kaosun başladığı Eylül-Aralık 2021 tarihlerine ilişkin 4 aylık dönemde 1 milyon 163 bin 695 tüketici hakkında yasal işlem başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.

icra.jpg
Deniz'e göre icralık olan kişi sayısı artacak / Fotoğraf: Sözcü Gazetesi

 

"Nisan ayı sonunda yasal takibe düşenlerin sayısı 2,5 milyonu geçecek"

Aradan geçen bir ayın ardından son durum hakkında bilgi almak üzere Deniz ile görüştük.

Avukat Deniz, önceki dönemlerle birlikte değerlendirildiğinde banka borçları nedeniyle yasal takibe düşen tüketici sayısının çok hızlı bir artış eğilimine girdiğini söyledi. 

Son olarak açıkladıkları yasal takipte olan 1 milyon 700 bin civarındaki tüketici sayısının yakın gelecekte iki katına çıkacağını öne süren Deniz, iddiasını "Mart verilerini önümüzdeki hafta açıklarlar. Ama kredi kartı ve bireysel kredisini ödeyemediği için hakkında yasal takip başlatılanların sayısı önümüzdeki nisan sonunda kesinlikle 2,5 milyonu geçecektir" diye konuştu. 

"Para yetmedikçe karta, krediye yüklenildi"

"Bu noktaya nasıl gelindi?" Deniz, bu süreci şöyle anlattı:

Pandemide bankaların 'batık' olarak tabir edilen kredilerin takibe alınma süresi 90 günden 180 güne çıkarılmıştı. Getirilen düzenleme ile süre 30 Haziran 2021'e kadar uzatılmıştı. BDDK, 30 Haziran'da dolacak olan bazı desteklerin 30 Eylül'e kadar uzatıldığını duyurdu. O bitti. Özellikle ekimden itibaren hayat pahalılığının iyice artmasıyla insanlar para yetmediğinden daha fazla kredi kartına ve bireysel krediye yöneldi. Ancak onda da ödeyememe durumları oldu. Orada da 90 günlük yasal takip süreleri bitiyor.

"Zam yağmuru gelecek dedik inanmadılar şimdi borç sağanağı başlayacak"

Ekim başında "zam yağmuru gelecek" diye açıklama yaptıklarında çok insanın inanmadığını aktaran Deniz, "Şimdi 'ödenmediği için takibe düşen kart ve kredi borçları sağanak olarak başlayacak' diyoruz" yorumunu yaptı.

borç.jpg
Parası yetmeyenler kredi seçeneğini başvurdukça borcunu ödeyemeyenlerin oranı da büyüyor / Fotoğraf: Twitter

 

2008 krizini hatırlattı

Deniz, peş peşe gelecek icraların toplumsal barış için de büyük tehlike yaratacağını belirterek şunları kaydetti: 

Bunun örneğini 2008'deki krizde görmüştük. Sürekli gündemde olan polis intiharlarının ilk defa ciddi boyutlara ulaşması o dönemde kredi borçlarını ödeyemeyen kimi polislerin peş peşe intiharlarıyla dikkat çekmişti. Yine o günlerde olduğu için borçlarını ödeyemediği için bunalıma girenlerin sayısı artabileceği gibi intihar vakalarında artış görülebilir. İcra takipleri daha sorunlu hal alacaktır. Avukatlara, icra çalışanlarına yönelik saldırılarda bir artış olabileceği gibi aile içi sorunları da tetikleyebilir.

"Önümüzdeki birkaç ay içinde çok sayıda tüketici icra kapılarına düşecek"

Mehmet Bülent Deniz, sadece kredi kartı borçlarının gecikme faizlerine afların da sorunu çözmeyeceğini kaydederek, "Kalıcı ekonomik çözümler ve hayat pahalılığını azaltacak politikalar devreye sokulmaz ise kredi kartı ve bireysel kredi borçları sorunu bir tsunami gibi geliyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, önümüzdeki birkaç ay içinde çok sayıda tüketici, icra kapılarına düşecektir" şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU