Akif Beki: Seçim barajı milli irade gaspıdır

"Geçerli oyların tamamı, hala milli irade doğrultusunda Meclis’e yansımayacak"

Fotoğraf: AA arşivi.

Karar gazetesi yazarı Akif bek, AK Parti ve MHP’nin “seçim barajı yüzde 7’ye iniyor” şeklinde tanıttığı seçim kanunu teklifiyle ilgili yazdı. Teklifteki bir maddeye dikkati çeken Beki, düzenleme ile milli iradenin Meclis’e yansımayacağını belirterek bunun nedeninin iki partinin siyasi çıkarları dolayısıyla yapıldığının altını çizdi.

Beki, bugünkü köşe yazısında “Hiçbir seçmen verdiği oyun başka partiye kaydırılmasına rıza göstermez. Ama bu illa sandıkta yapılmıyor ki, başında durup sahip çıkarak önlensin. Seçim sistemiyle oynayarak yapıldığında, sandık görevlileri neye yarar?” diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Baraja takılan oylar, başka bir partiye sandalye kazandırıyor. Milli iradenin, yasal düzenlemeyle gaspından başka nedir?” diyen Beki, özetle şunları yazdı:

"Artık oy”ları dağıtma formülünü değiştiriyorlar. Verildikleri partiden milletvekili çıkarmaya yetmeyen oyları, kendi lehlerine bölüştürecek, aslan payını kendileri alacak şekilde... Millet İttifakının artık oyları, kendi içinde paylaştırılmayacak. Cumhur İttifakındaki partilere de gidecek biçimde dizayn ediliyor. Temsilde adaleti tam sağlamanın önünde bir engel bırakılmadı. Sandığa atılan her oyun, Meclis’e eksiksiz yansıtılmasının önünde bir engel yok. Yine de geçerli oyların tamamı, hala milli irade doğrultusunda Meclis’e yansımayacak. Nedeni, Cumhur İttifakının siyasi çıkar hesabından başka neyle açıklanabilir!

Değişiklik ne?

Teklife bir maddesine göre ittifak içindeki siyasi partiler, seçim çevresindeki aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkaracaklar. Yapılan düzenleme ile bir siyasi partinin içinde bulunduğu ittifakın artık oylarından, bir anlamda oy avantajından yararlanarak, milletvekili çıkarmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU