Erdoğan - Herzog görüşmesi İsrail basınına nasıl yansıdı?

İsrail basını, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmesini yakından takip etti

İki liderin görüşmesinde karşılıklı diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi, enerji anlaşmaları ve Filistin meselesi ön plana çıktı (Reuters)

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyareti İsrail basınında geniş yankı uyandırdı. 

Herzog, 9 Mart'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine görüşme için Ankara'ya gelmişti.

2008'den beri İsrail-Türkiye arasında yapılan ilk üst düzey ziyaret öncesinde Herzog, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda yaptığı açıklamada "İlişkilerimizi yeniden başlatmalı, devletler arasında saygı çerçevesinde ölçülü ve dikkatli bir biçimde inşa etmeliyiz" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmenin ardından Herzog, "Geçmişteki anlaşmazlıklar bir anda ortadan kalkmaz ama biz güven ve saygı yolculuğuna çıkmayı, birlikte ileriye bakmayı seçiyoruz" diye konuşmuştu.

Erdoğan da olumlu mesaj vererek "Bu tarihi ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hakim kılınmasına katkı sağlamak bizim elimizdedir" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail basını Herzog ve Erdoğan'ın görüşmesini yakından takip etti. 9-11 Mart arası çeşitli gazetelerde yayımlanan analiz yazıları ve haberlerde iki ülkenin ilişkileri masaya yatırıldı.

"Erdoğan'ın üç hedefi var"

Solcu Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Herzog ziyaretinin Erdoğan'ın kendini "uluslararası siyaset sahnesinde büyük bir aktör olarak konumlandırmaya çalıştığı" bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekilerek, iki ülkenin de özenli şekilde ilişkileri geliştirmeye çalıştığı ifade edildi.

Aynı gazetede yayımlanan bir analizdeyse "Erdoğan'ın hakaretlerinin yerini İsrail'le karşılıklı işbirliğine dair olumlu ve iyimser açıklamalara bıraktığı fakat yıllardır yıpranmış ilişkilerin tek bir görüşmeyle çok nadir çözülebildiği" belirtildi.

Jonathan Lis, incelemesinde Erdoğan'ın üç hedefi olduğunu yazdı. Buna göre Erdoğan'ın Mısır ve Basra Körfezi'ndeki ülkeler de dahil bölgedeki ilişkilerini genel anlamda geliştirmek istediği, ticareti artırarak Türkiye'nin sallantıdaki ekonomisini iyileştirmeyi hedeflediği ve Türkiye'yi yeniden bölgedeki kilit aktörlerden biri haline getirmeyi amaçladığı değerlendirmesi yapıldı.

"Tarihi nitelikte"

Times of Israel gazetesi Erdoğan-Herzog görüşmesinin "tarihi nitelikte" olduğunu ve olumlu bir havada geçtiğini belirtti. Haberde, "Türkiye ve İsrail, ilişkilerini yenilemeye çalışırken İsrail Cumhurbaşkanı, Ankara'da 'daha güvenli ve istikrarlı' bir dünya mesajı verdi. Ankara'da 2008'den sonra ilk defa İsrail milli marşı çalındı" ifadelerine yer verildi.

İbranice yayın yapan Yedioth Ahranoth gazetesi "İsrail Cumhurbaşkanı, Ankara'da merasim kıtasıyla karşılandı" başlığını atarken, İsrail'in İngilizce yayın yapan televizyon kanalı İ24'ün internet sitesi de Erdoğan'ın olumlu mesajlarını "İsrail ile ilişkileri geliştirmek bölgesel istikrara katkı sağlayacaktır" şeklinde okurlarına duyurdu.

"Tam normalleşme yok ama iyi bir başlangıç"

Jewish News Syndicate'te yer alan analiz yazısında, Tel Aviv Üniversitesi'nden Ortadoğu uzmanı Hay Eytan Cohen Yanarocak'ın görüşlerine yer verildi. Yanarocak, "Tam bir normalleşmeden söz edilemez fakat bu iyi bir başlangıç. Gelecekteki sorunları yönetebilmek için iki ülke de diyaloğu geliştirmeli ve kamusal alanda sürtüşmeyi en aza indirmeli" dedi.

Yazıda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını korumak için İsrail'i yanına çekmeye çalıştığı bildirildi.
 


"Hamas'ı endişelendirdi"

Globes gazetesinde yer alan incelemedeyse Türkiye-İsrail yakınlaşmasının Hamas'ı endişelendirdiğine dikkat çekildi. 

Hamas, dün yaptığı yazılı açıklamada doğrudan Türkiye ya da İsrail'in adını kullanmadan görüşmeye ithafen "Siyonist oluşumun kıdemli yetkililerinin bölgedeki ziyaretlerini endişeyle takip ediyoruz" demişti.

Globes'taki değerlendirmede Hamas konusunun Erdoğan ve Herzog arasında ileride yeniden gerginliği artırabileceği yorumu yapıldı.

"Erdoğan'ın F-35'ler için İsrail'e ihtiyacı var"

Israel Hayom gazetesinde çıkan analizde "Erdoğan'ın ABD'yle ilişkilerini güçlendirmek ve Rus yapımı S-400'leri aldıktan sonra Washington'ın iptal ettiği F-35 satışlarını yeniden değerlendirmesini sağlamak için İsrail'e ihtiyacı olduğu" ifade edildi.

Oded Granot yazısında İsrail'in ikili ilişkileri düzeltmek için adım atarken, Erdoğan'ın Hamas'ı ve Müslüman Kardeşler'i desteklediğini unutmaması gerektiğini söyledi.

"Filistinlilere tavrı değişmeyecek"

Sağcı Jerusalem Post gazetesindeki haberde, Filistin Ulusal Yönetimi yetkililerinin ziyarete dair görüşlerine yer verildi.

Buna göre kimliği paylaşılmayan yetkili, "Türkiye'nin uzun süredir izlediği Filistinlilere destek siyasetini değiştireceğini düşünmüyoruz. Ekonomi ve güvenlik alanı da dahil birçok meselede Türkiye'yle güçlü bağlarımız var. İsrail Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle Türkiye'nin Filistinlilere ve Filistin meselesine yönelik tavrını değiştirmesi pek muhtemel değil" dedi.

"İsrail'in Türkiye'ye karşı çıkması ahlaki bir sorumluluk"

Yine Jerusalem Post'ta yayımlanan bir analizde, Erdoğan'ın Herzog'u davetiyle kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği savunuldu. Ruthie Blum'un kaleme aldığı yazıda İsrail'in Türkiye'ye karşı çıkmak için "ahlaki bir sorumluluğu" olduğu öne sürülürken, Herzog'un da kendi çıkarları için Erdoğan'la görüştüğü belirtildi.

David Weinberg'ün aynı tarihte Jerusalem Post'taki yazısındaysa Erdoğan, "kuzu postuna bürünmüş kurt" olarak nitelendi. İnceleme yazısında Erdoğan'ın uluslararası kamuoyu ve ABD Başkanı Biden tarafından yalnız bırakıldığı için İsrail'den destek aradığı savunuldu.



Independent Türkçe, Jerusalem Post, Haaretz, Jewish News Syndicate, Israel Hayom, Times of Israel, Globes, AA

DAHA FAZLA HABER OKU