İnsanlığın en büyük genetik soyağacı çıkarıldı

"Nihayetinde insanların hepsi birbiriyle akraba"

Tarihi genomların incelendiği soyağacı çalışmasının arkasında Oxford Üniversitesi var (Unsplash)

Bilim insanları, insanlığın tüm "soyağacını" ve 2 milyon yıldan uzun süren insan gelişimini haritalamayı başardı. Bunun, türünün en büyük araştırma makalelerinden biri olduğu düşünülüyor.

Oxford Üniversitesi araştırmacıları hem "modern" hem de "kadim" genomlardan elde edilen bilgilerle, insan DNA'sını Kuzeydoğu Afrika'daki kökenlerine kadar takip etmek için 20 yıl harcadı.

Oxford'dan Gill McVean'a göre çalışmanın amacı, Homo sapiens'in Afrika Boynuzu'ndaki ortaya çıkışından günümüz insanına kadar insanlığın tüm "soyağacını" göstermekti.

McVean'in liderliğindeki Oxford üniversite ekibinin yürüttüğü araştırmaya, yarısı "eski örneklerden" alınmış 7 bin 190 kadar bütün genom dahil edildi. Çalışma geçen ay Science adlı akademik dergide yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar daha sonra, bu devasa "soyağacını" kullanarak, insan DNA'sındaki miraslar ve varyantlarla birlikte 2 milyon yıldan uzun zaman önce Afrika'dan çıkan Homo sapiens'in göç modellerini de ilişkilendirmeyi başardı.

Bir organizmanın tam DNA'sı olan genomlar, kalıtsal bozukluklar ve hastalıkların etkisinin yanı sıra türlerin göç modelleri veya hareketlerine dair bilgiler de içeriyor.

Oxford araştırması, insan gruplarının Afrika genelinde yaklaşık 2 milyon yıl önce neredeyse eş zamanlı geliştiğini ortaya koydu. DNA'dan elde edilen kanıtlar, Papua Yeni Gine ve Amerika'nın da insan gelişiminin en erken evrelerinden bazılarına tanık olduğunu gösterdi.

New Scientist'in geçen ay bildirdiği üzere, bu arkeologların insanların Afrika Boynuzu'ndan çıkış yolunu bulduğuna inandığı tarihten on binlerce yıl öncesine işaret ediyor.

İstatistiksel genetik profesörü McVean, "Nihayetinde insanların hepsi birbiriyle akraba" dedi.

Uzun zamandır yapmak istediğim şey, bu soy araştırmasıyla insanlık tarihine dair öğrenebileceklerimizin bütünüyle temsilini sağlamaktı.

Arkeologlar DNA araştırmacılarının veya soy araştırmacılarının çalışmalarını henüz doğrulamasa da benzer çalışmalarda Homo sapiens'in Afrika'nın birçok bölgesinde ortaya çıktığı tespit edilmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU