ABD'de talepleri karşılık bulmayan 3 bin 500 öğretmen iş bıraktı

"Tüm sistemi baştan oluşturup artık daha farklı davranmalısınız"

Minneapolis'te eğitimciler 12 Şubat'ta da greve gitmişti (AP)

ABD'nin Minnesota eyaletinde öğretmenler bugün greve gitti.

Minneapolis kentinde bugün yaklaşık 3 bin 500 öğretmen iş bırakma kararı aldı.  

Eğitimciler, maaş ve istihdam gibi konularla ilgili yetkililerle haftalardır görüşmeler düzenliyordu. Fakat pazartesi gecesi itibarıyla görüşmelerden sonuç alınamaması nedeniyle grev kararı verildi.

Minneapolis Öğretmenler Federasyonu'ndan Greta Callahan, dünkü açıklamasında ciddi bir değişime gidilmesi gerektiğini belirterek "Tüm sistemi baştan oluşturup artık daha farklı davranmalısınız" demişti.

İlk ve orta öğretimdeki tüm öğrenciler kentteki grevden etkilendi.

Öğretmenler, maaşların artırılmasını ve mesleğe yeni başlayan eğitimcilere yıllık 35 bin dolar ödenmesini talep etmişti. Buna ek olarak eğitimciler çalışma koşullarının iyileştirilmesini, farklı ırklardan öğretmenlerin daha sık işe alınmasını ve öğrencilerin akıl sağlığı sorunlarıyla ilgilenilebilmesi için daha fazla personelin istihdam edilmesini istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Minneapolis'teki yetkililerse okula kayıt oranlarında düşüş yaşandığını, okul bütçelerinin kesildiğini ve bu nedenle söz konusu taleplerin karşılanamayacağını söylemişti.

Yaklaşık 420 bin kişinin yaşadığı Minneapolis'te anaokulundan lise son sınıfa kadar devlet okullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı 2021-2022 eğitim öğretim döneminin başında 30 binin altında kalmıştı. Geçen yıl bu sayı 33 bin 600'dü.

Eyaletteki St. Paul kentindeyse grev kararı son anda iptal edildi. St. Paul Eğitimciler Federasyonu ile St. Paul Devlet Okulları yönetimi arasında pazartesi gecesi geçici bir anlaşma imzalandı.

"İkiz şehirler" olarak anılan Minneapolis ve St. Paul'da öğrencilerin eğitimi bu yıl pandemi nedeniyle de kesintiye uğramıştı. Ocakta öğrenciler koronavirüs kaynaklı personel eksikliği sebebiyle 2 hafta uzaktan eğitim görmüştü.

ABD'de yakın zamanda diğer şehirlerde de öğretmenler greve gitme kararı almıştı.

Illinois eyaletindeki Şikago'da ocağın ilk haftasında grev nedeniyle dersler iptal edilmiş, 10 Ocak'ta imzalanan anlaşmayla eğitime devam edilmesi sağlanmıştı.



Independent Türkçe, New York Times, FOX 9

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU