Sağlık Bakanlığı'nın emekli doktorları atama ilanı neyin göstergesi? Fincancı: Tıp fakültelerin önemli bir kısmı kağıt üzerinde varlar

122 tıp fakültesinde yılda 15 bin kişi mezun oluyor. Genelde hekimler geç emekli oluyor. Buna rağmen doktor sıkıntısı yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın, 65-72 yaş aralığındaki hekimleri istihdam edeceğini duyurması merak konusu oldu

Sağlık Bakanlığı ilan ile emekli doktorları atayacak / Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı, daha önce kamu hastanelerinde çalışmış 65-72 yaş aralığındaki doktorları yeniden istihdam etmek için başvuru ilanı yayımladı.

Resmi Gazete'de yer alan ilana göre, 8 Mart'ta başlayacak başvurular, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Personel Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleşecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlan edilen takvim çerçevesinde en fazla 10 tercihte bulunabilecek başvurunun sonucu 24 Mart'ta ilan edilecek.

Hekim yetersizliği mi var?

Bakanlığın emekli hekimleri yeniden istihdam etmesi akla "hekim yetersizliği mi var?" sorusunu getirdi.

Oysa Türkiye'de 122 tıp fakültesi bulunuyor. Her yıl bu fakültelerden yaklaşık 15 bin öğrenci mezun oluyor.

Ancak son dönemlerde yurtdışına giden ve meslekten istifa eden hekimlerin sayısı çok fazla.

"8 binden fazla hekim istifa etti"

Edinilen bilgilere göre sadece 2021 yılı içerisinde bin 405 kişi yurtdışına gitmek Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) başvuruda bulundu. 

 

Son yıllarda binlerce hekim istifa etti
Son yıllarda binlerce hekim istifa etti / Fotoğraf: AA

 

Yine TTB'nin paylaştığı bilgilere göre son iki yılda 8 binden fazla hekim istifa etti.

Peki, devlet neden doktorları elinde tutamıyor?

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan uzmanlara göre bakanlığın emekli hekimleri yeniden istihdam etmek için ilana çıkmış olmasının birçok nedeni var. 

"Tıp fakültelerin önemli bir kısmı sadece kağıt üzerinde varlar"

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 122 tıp fakültesinin önemli bir kısmının aslında kağıt üzerinde tıp fakülteler olduğunu söyledi.

 

Şebnem Korur Fincancı
Şebnem Korur Fincancı / Fotoğraf: Twitter

 

Hastaneleri olmayan tıp fakültelerinin varlığına dikkati çeken Prof. Dr. Fincancı, "Akredite olup tıp fakültesinden öğrenci mezun edenler son derece sınırlı sayıda olduğu için böyle bir sıkıntı yaşanıyor" dedi.

Her yıl ortalama 15 bin tıp fakültesi öğrencisinin mezun olduğunu anımsatan Fincancı, "Sayısal olarak bakıldığında yeterli olduğu söylenebilir ama son dönemde özellikle genç meslektaşlarımızda daha fazla olmak üzere yurt dışına gitme eğilimi artmış durumda. Geçen yıl bin 405 meslektaşımız gitmek için başvurdu. Alandan çekilme davranışı söz konusu" diye konuştu. 

Emekli hekimlerin aylıklarının insanca yaşanabilecek koşullardan çok uzak olduğunu kaydeden Fincancı, zor durumda kalan emekli meslektaşlarının çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti.

"Çözüm yerine sorumluluk hekimlere yükleniyor"

Bakanlığın yaşanan eksiklikleri giderebilmek amacıyla kadro açtığını aktaran Fincancı, "Kamu hastanelerinde çalışma koşulların ağırlığı, yoğun çalışmaya karşın emeklerin karşılığını alamamaları ve şiddetin önlenmesi için etkin adımların atılmaması meslektaşlarımızın kamu kurumlarındaki görevlerinden ayrılması önemli etkenler arasında sayılabilir. Sağlık Bakanı geçen sene 9 bine yakın hekimin istifa ettiğini duyurmuştu" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Hekim

Hekimler malpraktis nedeniyle yargılamalarla yüz yüze kalıyor / Fotoğraf: Twitter

 

Doktorların birçok olumsuzlukla uğraşmak zorunda kaldığını ifade eden Fincancı, şunları kaydetti: 

Ayrıca malpraktis (tıbbi hatalı uygulama) nedeniyle yargılamaların daha yoğun olduğu cerrahi branşları seçememe gibi bir durum da söz konusu. Çünkü malpraktis uygulamaları hekimlerin artık karşılamayacağı tazminatlarla yüzleşmesine neden oluyor. Malpraktis'i önlemek ve sistemden kaynaklanan sorunları gidermek yerine ne yazık ki sorumluluk hekimlere yükleniyor. Yıllar süren davalarla karşı karşıya kalıyorlar.

"Emeklilerden ucuz yararlanacağız yaklaşımı doğru değil"

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) Genel Başkanı ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur ise Türkiye'de hekimlerin yeterli sayıya ulaştığını ama bakanlığın 65-72 yaş arası emeklileri istihdamından neyi amaçladığını bilmediğini söyledi.

65 yaş üstü hekimlerin kendi alanlarında oldukça deneyimli ve birikimli olduğuna değinen Prof. Dr. Akdur, "Hekimlerde yaş sınırı çok önemli değil" yorumunu yaptı. 

 

Recep Akdur
Recep Akdur / Fotoğraf: AA

 

Sağlık sektörüne emeklilerin katılmasının önemli olduğunu ancak bunun hekim sayısı ile bir ilişkisinin olmadığına vurgu yapan Akdur, "Emekliliği gelmiş hekimlerden ucuz yararlanacağız şeklinde bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çalışma koşulları, şiddet ve mobbing hekimleri arayışlara itiyor"

Prof. Dr. Akdur, "Şimdiye kadar binlerde hekimin yurt dışına çıktığı ifade ediliyor. Devlet neden hekimleri elinde tutamıyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ülkede uygulanan istihdam ve özellikle ücret politikası doğru olmadığı gibi hekimlere hitap edecek düzeyde de değil. Bunun ötesinde çalışma koşulları, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve mobbing hekimlerin dışarda ekmek kapısı aramaya itiyor."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU