Batı'nın yaptırımları Rusya'yı caydırır mı? Okur: Kararlar zamanla Rusya'yı sarsacak; Uzgel: Rusya'yı amacından vazgeçirmez

Rusya ikinci günde başkent Kiev'e doğru ilerliyor. Ukrayna halkı "yalnız" bırakıldığını ifade ediyor. Biden başta olmak üzere Batılı liderlerin kendilerine sırt çevirdiği söylüyor. Uzmanlar, "Yaptırımlar, Rusya'yı durdurur mu" sorusunu cevapladı

Rusya ikinci günde başkent Kiev’e doğru ilerliyor. Ukrayna halkı “yalnız” bırakıldığını ifade ediyor / Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba gecesi verdiği saldırı emriyle Rus güçleri Ukrayna'nın içlerine doğru ilerliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise "Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafaasında tek başımıza kalıyoruz" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkinci günde Rus tankları ve savaş uçakları Ukrayna'nın birçok kentini bombalamaya devam ediyor. 

Kiev yönetiminden yapılan açıklamaya göre saldırının ilk gününde 137 kişi hayatını kaybederken, 300'den fazla kişi de yaralandı. Can kayıpları bugün de sürdü. 

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar'ın açıklamasına göre Rus askerleri Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirerek başkent Kiev'e doğru hareket ediyor.

Ukrayna'nın şehirleri bombalanırken Batılı ülkelerin aldığı yaptırım kararları tartışılıyor. 

Rusya gülüyor, Ukrayna ağlıyor

Bilindiği gibi ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya uygulanacak yaptırımları açıklamıştı. 

Dünkü basın toplantısında Biden, "Bugün Rusya için soğuk bir gün olacak. Putin, uluslararası arenada bir 'parya' (her türlü haktan yoksun, dışlanmış kişi) haline gelecek" dedi. 

 

Rusya'ya ait askeri araçlar Ukrayna topraklarında
Rusya'ya ait askeri araçlar Ukrayna topraklarında / Fotoğraf: AA

 

Ardından Biden, "Güçlerimiz Ukrayna'da Rusya ile çatışmaya girmiyor ve girmeyecek, güçlerimiz Ukrayna'da savaşmak için Avrupa'ya gitmeyecek. NATO müttefiklerimizi savunuyor ve doğudaki müttefiklere güvence veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yaptırımlar Putin'e geri adım attırır mı? 

Biden'ın "Putin'in uzun vadeli stratejik emellerine büyük bir darbe" olarak nitelendirdiği ekonomik yaptırımlar şöyle:

"Rusya'nın dolar, euro, sterlin ve yen cinsinden işlem kabiliyetinin azaltılması için G7 liderleriyle anlaşıldı.

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ABD finansal sisteminden çıkarılacak. VTB, Bank Otkritie, Sovcombank, Novikombank'ın ABD'deki varlıkları dondurulacak.

Moskova'nın sahibi olduğu ve toplamda 1,4 trilyon dolar varlığı bulunan 13 kuruluşa Yaptırım uygulanacak. Bunların arasında Gazprom ve Rus demiryolları da var.

Rusya'nın savunma sektörüne, telekomünikasyon, navigasyon, havacılık ve deniz teknolojilerine erişiminde ithalat kısıtlaması uygulanacak.

 

Saldırıdan sonra birçok Ukraynalı geceyi metroda geçirdi
Saldırıdan sonra birçok Ukraynalı geceyi metroda geçirdi / Fotoğraf: Twitter

 

Ülkedeki en zengin 7 elit ve ailelerine yaptırım uygulanacak.

Yaptırımlara işgale destek veren 24 Belaruslu iş insanı da eklendi.

ABD ayrıca Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

Bu ve benzeri yaptırım kararlarının Rusya'yı nasıl etkileyeceği de merak konusu oldu. 

Moskova yönetimi yaptırımlara karşı hazırlıklı mı? 

Kimisine göre Rusya, yaptırım kararları ve ambargolara "şerbetli". Ayrıca bunun içinde aylardır hazırlık yaptı. Ama en büyük darbeyi Batılı ülkeler Ukrayna'ya vurdu. Zira onlara göre ABD ve AB, Ukrayna'yı Rusya'ya karşı kışkırttı. Şimdi ise yalnız bıraktı. 

 

Rusya'nın saldırısında birçok insan hayatını kaybederken yüzlercesi de yaralandı
Rusya'nın saldırısında birçok insan hayatını kaybederken yüzlercesi de yaralandı / Fotoğraf: AA

 

Peki, gerçekten Zelenski'nin de dediği gibi ABD ve müttefikleri, Ukrayna'yı yalnız mı bıraktı?

Batı'nın açıkladığı ve bundan sonra alınacak yaptırım kararları, Rusya'ya geri adım attırır mı?

Uluslararası ilişkiler uzmanı ve stratejistler konuyu yorumladı. 

"Rusya'ya çok pahalıya ödettirilecek"

Esenyurt Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Yılmaz, uzun vadede Rusya'nın kaybedeceği görüşünde.

2014 yılında Rusların Kırım'ı ilhak ettiklerinde Obama yönetiminin "ABD çıkarlarının Ukrayna'da bir savaşı gerektirecek kadar önemli değil" dediğini hatırlatan strateji uzmanı Prof. Dr. Yılmaz, "Washington yönetimi için durum değişmedi" dedi.

 

Sait Yılmaz
Sait Yılmaz / Fotoğraf: Twitter

 

Batı'nın Rusya'ya vereceği tepkinin birkaç ülkeyle sınırlı kalmayacağını ifade eden Yılmaz, "30 ülkeli bir ittifak olan NATO var. Rusya ve NATO doğrudan karşı karşıya gelmek istemez, ancak bunun yerine başka yolları denediler. Eğer Ukrayna NATO üyesi olsaydı durum çok daha farklı olurdu" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı düzenlediği harekatın işgale doğru gittiğini kaydeden Yılmaz, "NATO'nun da buna karşılık farklı yöntemleri var. Bugün NATO zirvesi toplanıyor ve yeni stratejiler belirleyeceklerdir. Uzun vadede Rusya kaybedecektir. Rusya NATO'nun yaptırımlarına geri adım atmaz ama bu Moskova yönetimine çok pahalıya ödettirilecek" değerlendirmesinde bulundu.

"Putin'in amacı Kiev'de Rus yanlısı bir iktidar kurmak"

Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Akif Okur da Ukrayna'nın Rus ordusu karşısında yalnız kaldığı görüşünde.

Askeri açıdan bakıldığında ABD ve "bazı" müttefiklerinin kriz baş göstermeye başladığı andan itibaren Ukrayna'ya belirli kademelerde silah ve askeri ekipman sevkiyatı yaptığını anımsatan Prof. Dr. Okur, "Rusya'yı da işgal söz konusu olursa ağır ekonomik yaptırımlarla tehdit etti. Ancak, bunlar Rusya'yı caydırmaya yetecek adımlar değildi" tespitinde bulundu.

 

Mehmet Akif Okur
Mehmet Akif Okur / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yaptırımlar zamanla Rusya'yı sarsacak"

ABD Başkanı'nın basın karşısında ifade ettiği gibi, ekonomik yaptırımların Rusya'yı işgalden vazgeçirmeyeceğini herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Okur, "Ukrayna Rus ordusu karşısında yalnız kaldı. Rusya, bu yalnızlıktan emin olmaya çalışan adımlarla kriz basamaklarını tırmandı. Hiç şüphesi kalmadığında da işgal sürecini hızlandırdı" dedi ve ekledi:

"Putin'in temel hedefi Kiev'de Rusya yanlısı bir iktidar kurmak. Bu iktidar, Kırım'ın ilhakının yanı sıra doğudaki ayrılıkçı bölgeleri de tanıyacak. İşgal, ilk safhasında durdurulmazsa Ukrayna'da meydana getireceği değişimleri ekonomik yaptırımların baskısının tersine çevireceği beklentisi gerçekçi gözükmüyor. Yaptırımlar, zamanla Rusya'yı muhakkak sarsacak. Ancak, Putin'in yaptırımlardan kurtulmak için Ukrayna'daki hedeflerinden geri adım atmayı değil başka stratejileri hayata geçirmeyi deneyeceğini varsaymak daha makul."

"NATO'nun dahil olması çatışmayı büyütür"

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. İlhan Uzgel ise Batı'nın Ukrayna'nın yanında savaşması halinde çatışmanın daha da büyüyebileceğine dikkat çekti.

Görüntüde Batı'nın Ukrayna'yı yalnız bıraktığını ama NATO'nun dahil olacağı bir çatışmanın ne Ukrayna ne de dünya için daha iyi olacağına ilişkin bir garantisinin olmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Uzgel, "NATO devreye girerse bu ABD'nin savaş mekanizmasının çatışmaya girmesi demek ve bu eğer Ukrayna topraklarında olacaksa öbür taraftan Rusya Doğu Avrupa'dan harekatı genişletirse ne olacak?" ifadelerini kullandı.

 

İlhan Uzgel
İlhan Uzgel / Fotoğraf: Twitter

 

Uzgel, şunları kaydetti:

"Bu sefer insanların en çok korktuğu 3'üncü dünya savaşı riskinin gerçekleşmesi olacak. Türkiye'de de ‘niye NATO müdahale etmiyor' diyenler işin bu kısmını düşünmüyor. Yani NATO Ukrayna ile sınırlı bir harekatta bulunursa ülke olduğu gibi bir savaş alanına dönüşür. Eğer cephe genişlerse yani Karadeniz ve Doğu Avrupa'yı da içerirse Türkiye'yi de içine alan çok büyük bir savaş olur."

"Yaptırımlar Rusya'yı amacından caydırmaz"

Kimsenin "Evet, Ukrayna yalnız bırakıldı ama Batılı ülkeler Ukrayna'nın yanında ne yapacaktı?" sorusu için somut bir öneride bulunamadığını aktaran Uzgel, "Batı Rusya ile savaşmaya başlarsa bu savaşın kendisi Ukrayna'yı kurtarmaz çatışmayı büyütür" yorumunu yaptı.

Yaptırım kararlarının Rusya'yı ekonomik olarak etkileyeceğini ama yaptırım amacının Moskova yönetimini Ukrayna saldırısından caydırmaksa buna yetmeyeceğini aktaran Uzgel, sözlerin şöyle tamamladı:

Şimdiye kadar hiçbir yaptırımın bir devletin dış politikasında bir değişime gittiğini görmedim. Yaptırımlar daha çok ekonomiye zarar veriyor. Yaptırım devletin davranışlarını değiştirmeye yetmiyor. Bunu Rusya da Batı da biliyor. Hatta Rusya bunu çok daha iyi biliyor ve Ukrayna operasyonunun önceden planladıkları ve hazırladıkları için kendilerini yaptırım konusunda bir miktar hazırladılar. Dolayısıyla yaptırımların herhangi bir şekilde Ukrayna sahasında bir yansıması olmayacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU