Ukrayna'nın büyük şehirlerinden Odessa'da yaşayan Türkler anlattı: Putin'in konuşmasıyla birlikte atışlar başladı, sabah bomba sesiyle uyandım

25 bin Türk vatandaşının da yaşadığı Ukrayna'da tedirginlik var. Güne bomba sesiyle başladılar, evlerinden çıkamıyorlar

Bütün dünya Rusya'nın Ukrayna'ya ne zaman saldıracağını merak ederken Moskova bu sabaha karşı hamlesini yaptı ve Ukrayna'ya askeri harekât başlattı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın ilk hedeflerinin sınır birlikleri ve ülkenin askeri altyapısı olduğunu duyurdu.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus zırhlıları kuzeydoğuda Harkov, doğuda Luhansk, güneyde ise Kırım ve Belarus'tan sınırı geçti.

Ülke genelindeki çok sayıda askeri hedef hem Rus savaş uçakları hem de füzeleri tarafından vuruldu. 

Ukrayna, öldürdüğü ve esir aldığı Rus askerlerin olduğunu açıklarken birçok devlet başkentinden Rusya'nın bu harekâtı “işgal” olarak nitelendirildi. Kremlin ise yapılanın bir “özel operasyon” olduğunu savunarak işgal ifadesini kabul etmediklerini açıkladı. 

25 bin Türk yaşıyor, 5 bini Odessa'da

Ukrayna'da ticaret ya da eğitim için yaşayan kayıtlı yaklaşık 25 bin Türk vatandaşı bulunuyor. Ukrayna'da yapılan evliliklerle birlikte Türkiye'ye tahliye olmak isteyenlerin sayısı da arttı. 

Independent Türkçe, Ukrayna'nın en canlı şehirlerinden biri olan Odessa'da bulunan 2 Türk vatandaşına ulaştı. Ülkenin en kalabalık 3. şehri olan Odessa Karadeniz'e olan sınırı nedeniyle oldukça stratejik bir nokta olarak görülüyor. Şehirde 5 bine yakın Türk var.

Odessa'da yaşayan Abdurrahman Diş ve Sinan Bayraklı, bomba sesleri altında yaptığımız görüşmelerde şehirde yaşanan son durumu anlattı:

 

abdurrahman diş.jpeg
Konsolosluğa ulaşmaya çalıştıklarını kaydeden Abdurrahman Diş, kadın ve çocuklar için korktuğunu söyledi


Abdurrahman Diş: Eşim ve küçük kızım için tedirginim

Sabah namazına henüz alarm çalmadan saat 05:00'da bomba sesiyle uyandım. Şu anda herkes konsoloslukla irtibat kurmaya çalışıyor ama konsolosluğun bütün telefonları kapalı. Telefonlar çalmıyor. Odessa bir ticaret şehri olduğu için Türk nüfusu fazla ve hepimiz tahliye edilmek istiyoruz. Konsolosluğa telefonla ulaşamayınca Twitter'dan ulaşmaya çalıştık. 

Şehirdeki marketlerde aşırı derecede yoğunluk var. Sabah ben de alışveriş yaptım. Sabah saatlerinde, 24 saat açık olan marketlerden birine gittim, 7-8 kasa var hepsinde 15-20 kişi bekliyordu. Olağanüstü hâl olduğu için dışarı çıkamıyoruz bu nedenle şehirdeki askeri hareketleri göremiyoruz ama yarım saatte bir bomba sesi duyuyoruz. 

Çocuğum olmasa çok fazla tedirgin olmam ama 1,5 yaşında bir kızım ve eşim var. Onlar için tedirgin oluyorum. Rabb'ime sığınıyorum. Dua etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Ne parayla ne de başka bir şeyle çözülebiliyor. Erkek olarak kadınlara ve çocuklara göre daha güçlüyüz ama onlar gerçekten çok fazla tedirgin oluyorlar. Önce onların tahliyesini gerçekleştirebilirsek çok iyi olur. 

 

 

Sinan bayraklı.jpeg
Sinan Bayraklı, gece uyumadıklarını ve harekât başlayınca sığınaklara indiklerini söyledi

 


Sinan Bayraklı: Putin'in konuşmasıyla birlikte atışlar başladı

Gece uyumadık, Putin'in konuşmasıyla birlikte sıralı şekilde şiddetli atışlar yaptılar. Tahminimizce askeri hedeflere ve havalimanına atış yapıldı. Burada hava savunma sisteminin kurulu olduğu bir alan var, oranın vurulduğunu tahmin ediyoruz. 

Bombardıman başlayınca ailelerimizi sığınağa indirdik. Mahallemizdeki erkekler olarak panikle hareket etmeme kararı aldık. O nedenle şehirden çıkmadık. Zaten gidilebilecek bir yer de yok.  En doğru kararın şu anda burada en güvenli yerde beklemek olduğunu düşünüyoruz. Tabi panikle gidenler de oldu. 

Ukrayna'daki Türkler Türkiye'ye tahliye edilmek istiyor. Savaş başladığı için merkezdeki konsolosluğa doğru gidersek başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Dışişleri de evlerimizde kalmamızı istedi. Mesele şehirde bir iç savaşa doğru evrilebilir. 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU