Ukrayna'da mahsur kalan Türk öğrenciler: Bizi buradan alın

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekât emri vermesinin ardından Ukrayna’da mahsur kalan Türk öğrenciler sosyal medya üzerinden çağrıda bulundu

Kharkiv'deki Uluslararası Havacılık Üniversitesi'nde öğrenim gören çok sayıda Türk öğrencinin yurtlarında mahsur kaldığı, öğrencilerin konsolosluk yetkilileriyle iletişim kuramadığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahsur kalan Türk öğrenciler, "Şu anda çok şiddetli patlama sesleri geliyor. Hala devam ediyor. Türk öğrenciler olarak mahsur kaldık. Türkiye'nin bizi buradan almasını rica ediyoruz" dedi.

7 Türk öğrenci Moldova sınırına doğru yola çıktı

Ukrayna'nın Odessa kentinde mahsur kalan yedi Türk öğrenci, Cumhuriyet'e yaptıkları açıklamada Moldova sınırına geçmeye çalıştıklarını ve uçak talep etiklerini söylediler.

İnternetlerinin her an gidebileceğini ve ailelerinin kendilerinden haber beklediğini belirten öğrenciler, yurtlardan tahliyelerin başladığını aktardılar. Cep telefonlarının iyi çekmediğini belirten öğrenciler, şunları söyledi:

İnternetimiz her an gidebilir. Gece dört tane havada ayarlı füze patlatıldı, ses her yerden duyuldu. Konsolosluğu arıyoruz, kimse cevap vermiyor. Konsolosluk bize geçen haftalarda ulaşıyordu

"Elçiliğin yaptığı tek şey bize bilet fiyatlarını göndermek"

İsimlerinin gizli kalması koşuluyla Medyascope'a konuşan ve Harkov şehrinde yaşayan Türk öğrenciler ise Türkiye'deki üniversitelere geçiş hakkı istiyor.

“Burada azımsanmayacak kadar fazla Türk öğrenci var. Bizlere ‘Ülkenin doğusundan çıkın' çağrısı yapıldı fakat biz büyükelçilikle iletişime geçince bu çağrının Donetsk ve Luhansk bölgeleri için geçerli olduğu söylendi” diyen öğrenciler, büyükelçiliğin bu durumda kendilerini sadece Türk Hava Yolları'nın (THY) bilet satış sayfasına yönlendirdiğini, siteye baktıklarında da bilet fiyatlarının 8 ila 9 bin TL'den başladığını belirttiler.

"Ukrayna’daki vatandaşlarımızın durumunu yakından takip ediyoruz"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kıran, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna’ya komşu ülkelerdeki Türk büyükelçilerin de katılımıyla Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon Merkezinde son gelişmeleri değerlendirdiklerini aktararak şunları kaydetti:

Ukrayna’daki vatandaşlarımızın durumunu yakından takip ediyoruz. Ukrayna’ya komşu ülkelerdeki büyükelçilerimizin de katılımıyla Koordinasyon Merkezimizde son gelişmeleri değerlendirdik. Tüm iletişim kanallarından vatandaşlarımızla temas halinde olmaya devam edeceğiz

Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacak

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna hava sahasının halen kapalı olduğuna işaret edilerek, Türk vatandaşlarına mevcut aşamada evlerinde veya güvenli bir yerde kalmaları ve seyahatten kaçınmaları tavsiyesinde bulunuldu.


Dışişleri Bakanlığına ulaşmak isteyen Türk vatandaşlarının şu numaraları arayabileceği kaydedildi:

  • Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi +903122922929
  • Kiev, Çernihiv, Çerkassiy, Himelnitskiy, Harkiv, Ternopil, Sumi, Rivne, Poltava, Lviv, Luhansk, Jitomir, Dnipropetrovsk ve Volin'de yaşayan vatandaşlarımız için Kiev Büyükelçiliği Acil Durum Hatları: +380632114765, +380632557748, +380935394612
  • Odesa, Mikolayiv, Kirovohrad, Kropivnitskiy, Ivano-Frankivsk, Çernivtsi, Herson, Zaporijya, Ujhorod, Donetsk, Vinnitsa'da yaşayan vatandaşlarımız için Odessa Başkonsolosluğu Acil Durum Hatları: +380937110024, +380937110026

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet, Medyascope

DAHA FAZLA HABER OKU