Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD üyesi İtalyanı ülkesine teslim etti

1994 doğumlu Bougan, Türkiye sınırına kaçmaya çalışırken yakalanmıştı

SDG, mart ayında IŞİD' karşı zafer ilan etmişti / Fotoğraf: Independent Arabia

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Mustafa Bali, İtalyan hükümetinin resmi kurumlarıyla kurulan temasların ardından İtalya’dan resmi bir heyetin “Ebu Abdullah” kod adlı İtalyan vatandaşı Samir Bougana'yı almak için Suriye'nin kuzeyine geldiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1994 doğumlu Bougana, Fas asıllı bir İtalya vatandaşı. Özel bir operasyonla ele geçirilen IŞİD üyesi Bougana, 2018 yazının sonunda Türkiye sınırına doğru kaçmaya çalışırken yakalandı.

Katılım ve çekilme

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon üyesi bazı ülkelerin ABD’nin çekilmesi sonrası Suriye’de oluşacak boşluğu doldurmasının beklendiğini söyledi.

 

sdg
SDG tarafından 2018 yılında tutuklanan Ebu Abdullah kod adlı Samir Bougana / Fotoğraf: twitter/mustefabali

 

Önümüzdeki haftalarda daha fazla açıklama yapılabileceğini söyleyen Jeffrey, bazı ülkelerin daha “sessiz” bir katılım sergilemeyi tercih edebileceğini belirterek buna itiraz etmeyeceklerini kaydetti.

Geçen hafta Paris ve Brüksel’de Koalisyon ülkelerinden bir dizi askeri yetkili ve politikacıyla yapılan toplantıların ardından açıklamalarda bulunan Jeffrey, ABD birliklerinin Suriye’den geri çekilmeye devam ettiğini belirtti.

Söz konusu geri çekilmenin yalnızca sahadaki kara birlikleriyle sınırlı olduğunun altını çizen ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi, “Başkan Trump sahada kalan güçlerin kalış sürelerini belirsiz bir süreliğine uzattı. Ancak çekilme devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de kendilerinden kalan boşluğu Koalisyon güçlerinin doldurmasını beklediklerini söyleyen Jeffrey, Koalisyon üyelerinden cesaretlendirici yanıtlar aldıklarını vurguladı.

Ülkesinin hava operasyonlarını sürdürmeye devam edeceğinin altını çizen Jeffrey, “Suriye’nin kuzeyindeki ve doğusundaki hava operasyonlarının yanı sıra Tanaf’taki kara varlığımızı da sürdüreceğiz. Belirli terör hedeflerinin peşinden gidecek güçler oluşturmaya hazır olacağız” diye konuştu.

SDG, saflarını düzenliyor

SDG, Suriye’nin kuzeyindeki ve doğusundaki bölgelerdeki gelişmelerle eş zamanlı olarak, 23 Mart'ta Bağoz köyünde IŞİD'İn son kalıntısının da ortadan kaldırılmasının ardından yaşanan askeri ve siyasi gelişmelere paralel biçimde özel askeri konseyler oluşturulduğunu duyurdu. 

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, IŞİD'in ortadan kaldırılmasının ardından bölgenin yeni bir aşamaya geçtiğini söyledi.

Abdi şu açıklamada bulundu:

Bu aşamada, Suriye krizine siyasi bir çözüm getirilinceye kadar saflarımızı yeniden düzenlememiz ve bölgemizin sınırlarını korumamız gerekiyor. Bu da IŞİD'den geri alınan bölgelerde oluşturulacak askeri konseyler aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bölgede savaş istemediklerini ve diyalog yolunu tercih ettiklerini belirten Abdi ister Suriye rejimi ister Türkiye isterse başka bir ülke olsun, tüm taraflarla siyasi bir çözüme ulaşmak amacıyla diyaloga açık olduklarını kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/37386

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

DAHA FAZLA HABER OKU