Rus gazeteci İvan Golunov'u Federal Güvenlik Servisi'nin hedefine koyan haber

Gazetecinin yürüttüğü hassas soruşturma üst düzey güvenlik görevlilerinin Rusya cenaze sektörünü kontrol eden mafya gruplarıyla bağını ortaya koyuyor

Gazeteci ağır uyuşturuyu suçlarıyla itham edildi. Fotoğraf: AP

Muhabir İvan Golunov'un tutuklandığına dair haberler 7 Haziran sabahı son dakika gelişmesi olarak geçildiğinde Golunov'un Rus haber sitesi Meduza'daki editörleri tutuklamanın Golunov'un üzerinde çalıştığı gizli bir soruşturmayla ilgisinden emin olduklarını söyledi.

The Independent bugün ilgili soruşturmanın içeriğini ve gün yüzüne çıkardığı karanlık ilişkileri ortaya çıkarabilir. Büyük paralar, kan ve kemiklerle dolu bir iz. Soruşturma Rusya'nın güvenlik kurumu FSB'nin üst düzey yetkililerininin tekinsiz banka seçkinleriyle ve cenaze sektörünü kontrol eden mafya gruplarıyla bağlantılarını gün yüzüne çıkarıyor.

9 Haziran günü tutuklanmasından üç gün sonra Golunov ağır uyuşturucu suçlarıyla itham edildi ve Rusya -yüzde 0,25'ten daha az oranda beraat veren- yargısının çarkları dönmeye başladı. Golunov'un maruz kaldığı uyuşturucu satışı suçlamaları genellikle uzun süreli hapis cezasıyla sonuçlanıyor. Ancak dikkate değer bir şekilde halkın tepkisi önemli Kremlin yetkililerini müdahaleye, Golunov'un serbest bırakılmasına ve iki polis generalinin görevden alınmasına zorladı. Vladimir Putin cumartesi günü olayı "sadece adaletsizlik değil, aynı zamanda hukuksuzluk" olarak nitelendirerek bazı yanıtlar talep etti.

Ancak tutuklanma emrini verenler - soruşturmada adı geçen FSB görevlileri - şu ana kadar bir kamu yaptırımına uğramadı.

Golunov'un Meduza'nın bu makaleyle eş zamanlı yayımladığı raporu Moskova'nın karanlık cenaze hizmetleri endüstrisinin hassas ve tekinsiz yüzünü irdeliyor. Güney Rusya'da yer alan Stavropol'den bir grup bankacının 2015-16’da pazarın bir bölümünü nasıl kontrol altına aldığını gösteriyor. Ayrıca FSB’nin Moskova Bölge Müdürlüğü'ne yakın güçlerin bu ele geçirme sürecine nasıl yardım ettiklerini ortaya koyuyor.

Rusya'da cenaze hizmetleri sektörü -ister canlı ister ölü olsun- dürüstlere göre değil. Yolsuzluk, bürokrasi ve azalan arsa arzıyla birbirine bağlanan karaborsada her yıl 150-175 milyon sterlin (yaklaşık 1 milyar TL) kazanç elde edildiği söyleniyor.

İşler yolunda gitmediğinde ise, cesetler duvarlarından atılıyor ve mezarlık yöneticileri “intihar ediyor”.

Moskova cenaze hizmetleri sektörünün ele geçirilmesinin en meşhur kısmı 2016 yılında gerçekleşti. Şehrin güneydoğu banliyölerindeki Khovanskoye Mezarlığı'nda büyük kavgalar ve silahlı çatışmalar yaşandı. O gün üç kişi hayatını kaybetti.

Görünüşe göre kavga motosikletli kiralık gangsterlerle Moskova mezarlıklarındaki iş gücünün büyük bir kısmını oluşturan Tacik mezarlık işçileri arasındaydı. Fakat çatışma gerçekte eski ve yeni klanlar arasındaydı.

Eski grup 2000'lerde Khimki banliyölerinde bir cenaze hizmetleri imparatorluğu kuran eski askerlerden oluşuyordu. Khimki grubu acımasızlıkları ve rakiplerini çoğu zaman sakat bırakan veya öldüren iş yaklaşımıyla biliniyordu. Ancak 2015 yılındaki manevralar, sektördeki yerlerini kaybetmelerine neden oldu. Kasabadaki yeniler FSB Moskova Müdürlüğü'ndeki üst düzey görevlilerin desteğiyle kontrolü elinde tutan Stavropollü iş adamları-bankacılardı.

Golunov soruşturması Moskova Genel Müdürlüğü'nün başındaki 58 yaşındaki FSB Şefi Alexey Dorofeyev ile Stavropol halkası arasındaki noktaları birleştiriyor. Soruşturmaya göre zincirdeki kilit isimler arasında güvenlik birimi kaynaklarınca "Dorofeyev'in sağ kolu" olarak adlandırılan FSB görevlileri Marat Medoev ve "Dorofeyev'in adamı" Artyom Ekimov da bulunuyor.

Aynı kaynak 58 yaşındaki Dorofeyev'i “yarı tanrı... ofis ve kış bahçesi sahibi bir korgeneral" olarak tanımlıyor.

 

golunov reuters.jpg
Kitlesel protesto ihtimalinden endişe duyan Kremlin İvan Golunov'u serbest bıraktırdı. Protestoların her şeye rağmen devam etmesi üzerine polisin sert müdahalesi sonucu çoğunda şiddet uygulanarak yüzlerce kişi tutuklandı. Fotoğraf: Reuters

 

Kaynaklarından örtülü birçok tehdit aldığını söyleyen Golunov tutuklandığı esnada bir yıl boyunca süren soruşturmasına son dokunuşları gerçekleştirdiğini ifade etti. Haberler duyulunca Rusya'nın en iyi araştırmacı gazetecilerinden bir grup soruşturmasını bitirmek için birlikte çalışma sözü verdi. Gazeteciler uyuşturucu suçlamaları düştükten ve Golunov serbest bırakıldıktan sonra tahkik ve doğruluk kontrolü işlemlerini tamamlamaya devam etti.

Bu kolektif çaba Rusya'nın en etkili üç gazetesinin ilk sayfalarında Golunov'u destekleyen birebir aynı baskıyla çıkması şeklinde beklenmedik bir dayanışma gösterisinin parçasıydı. Meduza Genel Müdürü Galina Timchenko The Independent'e yaptığı açıklamada desteğin bir dizi faktörün sonucunda geldiğini söylüyor: Golunov'un alçakgönüllü doğası, lekesiz/kusursuz ünü ve polis tarafından yapılan aşikar aşırılıklar.

Tutuklanmasını emreden yetkililerin Golunov'un profilinden ve irtibatlarının gücünden habersiz olmaları muhtemel.

İdare içinde iyi kaynaklara sahip araştırmacı bir kuruluş olan Proekt Kremlin'in kitlesel protesto gösterileri ihtimali üzerine harekete geçtiğini iddia ediyor. Ancak Başkanlık Özel Kalemi Anton Vaino, yardımcısı Sergei Kirienko ve "propaganda şefi" Alexei Gromov'u Golunov'un serbest bırakılmasını talep etmeye zorlayan şey birçok kez kendilerini yanıltmış görünen soruşturmadan sorumlu yetkililere duyulan öfkeydi.

Kremlin'e yakın bir kaynak basına yaptığı açıklamada "Eğer [polis] hatasını kabul edip, sistemin uğradığı zararı sınırlamanın yollarından bahsetseydi, Golunov halen tutuklu olacaktı" diyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU