Ukrayna'ya giden Rus askeri araçlarında yazılı 'Z' harfi ne anlama geliyor?

Ukrayna sınırındaki Rus askeri araçlarının üzerinde, Rus alfabesinde olmayan ‘Z’ harfi dikkati çekti

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Dünya, Rus birliklerinin Ukrayna sınırlarında konuşlanmasını izlemeye devam ederken, araştırmacı gazeteci ve askeri uzmanlardan oluşan bir grup, Ukrayna’ya doğru giden bazı Rus askeri araçlarında ‘Z’ harfi yazıldığını tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’ın Daily Beast’tan aktardığına göre, sosyal medyada paylaşılan videolarda, yüzlerce tank, askeri araç ve roketatarın sınıra yaklaştığı ve bu araçların çoğunda büyük beyaz bir karenin içine ‘Z’ harfinin yazıldığı görüldü.

Bellingcat muhabiri Aric Toler, son sekiz yıldır Rus askeri sembollerini izlediğini söyleyerek, Z harfinin ne anlam taşıdığı hakkında hiçbir fikri olmadığını ve bunu daha önce hiç görmediğini söyledi.

Dost ateşini önlemek için olabilir 

Rus savunma politikası uzmanı Rob Lee ise, Z harfinin Ukrayna bölgelerine gönderilen bazı Rus birliklere atıfta bulunabileceğini belirtti.

Lee, “Z harfi, Ukrayna sınırına yakın olması gereken Rus kuvvetlerini simgeliyor olabilir” diye konuştu.

Bir diğer kısım uzman ise, çoğu Ukrayna tankının Sovyet döneminden kalması ve Rus filosu ile kolayca karıştırılabilecek olmaları nedeniyle, Rusya’nın bir ‘dost ateşini’ önlemek için bazı semboller kullandığını düşünüyor.

 

Ayrıca ‘Z’ harfinin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’ye atıf olduğu yönünde spekülasyonlar da var.

Burada ilginç olan durum ise, Z harfi Rus alfabesinde yer almıyor.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU