Fotoğraflarla ortaya kondu: Kıyı erozyonu Yunanistan'ın görüntüsünü nasıl değiştirecek?

Fotoğraflar simge yapıların ve plajların denize gömülebileceğini gösteriyor

Görseller Yunanistan'ın kıyı şeridinin yüzyılın sonuna kadar erozyon sonucunda nasıl değişebileceğini ortaya koyuyor (Unforgettable Greece)

Görüntüler, erozyon nedeniyle devasa toprak parçalarının ve sıra sıra binaların denize gömülmesiyle Yunanistan'ın kıyı şeridinin yüzyılın sonu itibarıyla nasıl çarpıcı biçimde farklı görünebileceğini ortaya koydu.

Görsellere göre 2100'e kadar popüler tatil noktalarındaki plajlar ve deniz fenerleri yok olabilir.

Küresel ısınmanın deniz seviyelerini yükseltmesi ve fırtınaların sıklığını artırmasıyla iklim krizi dünya genelinde kıyı erozyonu oranını hızlandırıyor.
 

Santorini kıyı erozyonu (Unforgettable Greece).jpg
Santorini'deki Fira, günümüz ve 2100 tahmini (Unforgettable Greece)​​​​​​​


Deniz bu süreçte karayı yontup kıyı şeridini geri iterken bazen binaları ve diğer yapıları da beraberinde götürüyor.

Yeni görüntüler Yunanistan'daki en riskli bölgelerin şu anda nasıl göründüğünü ve yüzyılın sonuna kadar nasıl değişebileceğini ortaya koyuyor.
 

Küçük Venedik kıyı erozyonu (Unforgettable Greece).jpg
Mikonos'taki Küçük Venedik, günümüz ve 2100 tahmini (Unforgettable Greece)


300 metreye (neredeyse Londra'daki The Shard gökdeleni kadar) varabileceği öngörülen kıyı erozyonu sonucunda Kefalonya'daki Myrtos Plajı yok olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda, bir seyahat şirketinin yürüttüğü araştırmaya göre, Girit'teki eski Venedik limanı Hanya, simge yapısı Mısır Deniz Feneri'ni kaybedebilir.

Unforgettable Greece'in oluşturduğu görseller, karanın 150 metrelik bir bölümünün denize gömülmesiyle Santorini'deki uçurumların nasıl görünebileceğini, beyaz badanalı evlerin nasıl uçurumun kenarına yaklaşacağını gösteriyor.

Seyahat şirketine göre 2100'e kadar 180 metreden fazla kıyı erozyonu öngörüldüğünden Nakşa adasındaki aynı isimli şehrin limanında yer alan sıra sıra evler de ortadan kalkabilir.
 

Myrtos plajı kıyı erozyonu (Unforgettable Greece).jpg
Kefalonya'daki Myrtos Plajı, günümüz ve 2100 tahmini (Unforgettable Greece)


Geçen yıl uydu görüntülerini kullanarak Yunanistan'ın kıyı şeridinin 1990'lardan bu yana nasıl değiştiğine bakan Avrupa Uzay Ajansı, incelenen 900 kilometrelik arazinin yaklaşık yüzde 10'unun her yıl üç metreden fazla geri itildiğini tespit etmişti.

Kurum, "Yunanistan'ın kıyı şeridinin kırılganlığını vurgulayan sonuçlar gelecek yıllarda kıyı erozyonunun artma ihtimaline işaret ediyor" açıklamasını yapmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU