Vahap Osmanoğlu: Gençler okul çevrelerini mesken tutan motokuryeli uyuşturucu satıcılarının kıskacında

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı ve İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu'yla sektörel sıkıntıları, kantinlere yöneltilen pahalılık eleştirilerini ve gençleri hedef alan tehlikeleri konuştuk

Salgın nedeniyle 2020'de okulların aylarca kapalı kalması, pek çok sektörü olduğu gibi kantin işletmecilerini de sıkıntıya soktu.

Pandeminin etkisinin 2021 yılında da sürdürmesi nedeniyle okullar ve dolayısıyla da kantinciler, yılın büyük bölümünü yine kapalı geçirdi.

Kantin işletmecilerinin gözleri, tam zamanlı şekilde yüz yüze eğitime dönüleceği eylül ayına çevrilmişti ki işler beklendiği gibi gitmedi.

İşletmecilerin yüzü bu kez de maliyetlerin artması nedeniyle gülmedi.

Kantinler lüks tüketim aracı mı oldu?

Kantin işletmecilerinin karşılaştığı sıkıntıları, kantinlerin 'ateş pahası' olduğu şeklindeki eleştirileri, hijyen koşullarını ve okul çevrelerini mesken tutan bazı motokuryelerin neden olduğu tehlikeyi, Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı ve İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu'yla konuştuk.

Kantin işletmecilerinin sıkıntılarının okulların açılmasıyla da hafiflemediğini vurgulayan Osmanoğlu, tedarik ettikleri yiyecek ve içeceklerdeki pahalılığın yanı sıra kabarık faturalarla başa çıkmaya çalıştıklarını anlattı.

Bu "yükü" kaldırmanın sürdürülebilir olmadığını savunan Vahap Osmanoğlu, faturalarla ilgili düzenleme yapılması için bakanlıklara çağrıda bulundu.

"Fiyatında yüzde 100, yüzde 200 artış olan ürünler var"

Kantinlerin lüks tüketim haline geldiği eleştirilerine kısmen katılan Osmanoğlu, yüzde 200'e varan maliyetler nedeniyle kantincilerin ayakta kalmakta zorlandığını ifade etti. 

Kazançlarından ödün vererek ailelerin, çocukların alım gücüne göre fiyat ayarlaması yaptıklarını da belirten Osmanoğlu, ilgili bakanlıklarla görüşme halinde olduklarını ve onların desteğini beklediklerini ifade etti.

Osmanoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'na da okulların yarıyıl ve yaz tatili nedeniyle kapalı olduğu 3,5-4 aylık süreçte kendilerinden kira alınmaması nedeniyle teşekkür etti.

 

İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu Independent Türkçe.jpg
İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kantinler en sık denetlenen yerlerin başında geliyor, hijyen en üst seviyede"

Okul kantinlerindeki genel temizlik, sağlık ve hijyen koşulları da veliler tarafından en merak edilen hususların başında geliyor.

Hem çocuk hem de sağlık söz konusu olduğu için okul kantinlerinin en sık denetlenen yerlerin başında geldiğini belirten Osmanoğlu, bu konuda hiçbir soru işareti bulunmamasını istedi.

"Okul çevrelerinde bir sürü kurye görürsünüz, dışarıdan ne geldiği belirsiz, yarın vahim olaylar çıkabilir"

Vahap Osmanoğlu'nun dikkat çektiği bir diğer nokta ise okulların çevresini mesken tutan bazı motokuryeler oldu.

Bu kişilerin öğrencilere getirdiği yiyecek ve içeceklerin nerede, hangi koşullarda hazırlandığının bilinmediğini, dışarıdan bu şekilde getirtilen gıdaların denetlenmesinin pek mümkün olmadığını belirten Osmanoğlu, hijyen koşullarına uyulmadan hazırlanan bazı gıdalar nedeniyle kantin işletmecilerinin zan altında kaldığını dile getirdi. 

"Paket paket getirilen ürünlerin içinde ne var bilinmiyor" diyerek hem zehirlenme olaylarına hem de uyuşturucu gibi zararlı maddelerin taşınabildiğine dikkati çeken Osmanoğlu, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıkları başta olmak üzere okul müdürlükleri ve nöbetçi öğretmenlerden de harekete geçmelerini istedi.

Gözünü gençlere diken torbacılar, okul çevrelerini mesken mi edindi?

Osmanoğlu'nun uyarıda bulunduğu bir diğer husus da bazı kişilerin, motosikletle okul çevrelerine giderek uyuşturucu satması oldu. Geçtiğimiz günlerde bir çiftin, Kağıthane'deki bir okulun önüne uyuşturucu madde götürdüğü görüntüleri hatırlatan Osmanoğlu, gençleri bu yolla zehirlemeye çalışanların arttığı uyarısıyla hem yetkililere hem de ailelere çağrıda bulundu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU