Amazonlar'da hiç temasa geçilmemiş bir kabile yok olma tehlikesi yaşıyor

"Kabilenin soykırıma uğrama riski kesin çünkü yetkililer üzerine düşeni yapmıyor"

Amazonlar'da daha önceden temasa geçilmemiş kabileler, koruma sağlanmadığı takdirde ciddi bir sağlık ve işgal riskiyle karşılaşıyor (Reuters)

Brezilya'da Amazonlar'da yaşayan, varlığı yakın zaman içinde doğrulanmış ve hiç temasa geçilmemiş bir kabilenin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

Devlete bağlı Ulusal Yerli Kuruluşu (Fundação Nacional do Índio –FUNAI) yetkilileri, kabilenin yaşadığına dair işaretlerle, ağustos-ekim arasında Amazon Nehri'nin bir kolu olan Purus Nehri bölgesinde keşif araştırmaları düzenlerken karşılaştı.

FUNAI'ye bağlı ekipler, bölgede avcıların kaldığı sığınaklar, örme sepetler, kap ve oklar buldu.

Kabileye dair henüz detaylı bilgi elde edilemedi. Ekipler kabilenin avcı toplayıcı olduğunu düşünürken, keşif araştırması sırasında kabilede yaşayanların konuşmalarının yakın bir bölgede duyulduğu da belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekipler, bunun üzerine başkent Brasília'daki ana FUNAI ofisine rapor göndererek bilgilendirmede bulundu.

Yetkililer, kabilenin yaşadığı bölgenin koruma altına alınması için "arazi koruma emri" çıkarılmasını, ormanlık alanın izlenip korunması için bölgeye bir üs kurulmasını, herhangi bir hastalıkla teması önlemek için "sağlık kordonu" oluşturulmasını ve kabileleri daha yakından tanıyıp topraklarının belirlenebilmesi için bölgede çalışacak sürekli bir ekip oluşturulmasını talep etti.

Fakat FUNAI'ye gönderilen isteklere henüz hiçbir yanıt gelmedi.

Brezilya Amazonu Yerli Organizasyonları Koordinasyon Birliği (Coordinating Body of Indigenous Organizations of the Brazilian Amazon -COIAB) ve Temasa Geçilmemiş Yerli Halk Gözlemcileri (Observatory on Uncontacted Indigenous Peoples -OPI) ortak bir açıklama yayımlayarak FUNAI'yı harekete geçmeye çağırdı.

Açıklamada, "Brasília'daki FUNAI, daha önce temasa geçilmemiş bu kabileyi korumak için acil önlemler almaya dair tehlikeli şekilde ihmalkar davranıyor" dendi.

Ayrıca izole halde yaşayan kabilelerin Kovid-19 ve sıtma gibi hastalıklara karşı bağışıklığı olmadığı için temas halinde ciddi bir sağlık ve ölüm riski de söz konusu.
 

funai.jpg
Keşif araştırması yapan ekip, örülü taşıma sepeti gibi kabilenin yaşama tarzına fikir veren ipuçları buldu (FUNAI) 


Orta Purus'taki Yerli Organizasyonlar ve Topluluklar Federasyonu (Federation of Indigenous Organizations and Communities of the Middle Purus -FOCIMP) ise yayımladığı açıklamada FUNAI'nin ihmalkarlığına tepki gösterdi.  

Açıklamada, "Kabilenin soykırıma uğrama riski kesin çünkü FUNAI Brasília, resmi olarak onların bölgedeki varlığını tanımaya dair görevini yerine getirmeyi geciktiriyor. Temasa geçilmeyen kabilelerin hastalık ve işgalcilerden gelebilecek saldırılara karşı risk altında olduğunu biliyoruz. Dışarıdan gelecek kişilerle herhangi bir temas onları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilir" dendi.

Amazonlar'da daha önceden temasa geçilmemiş kabileler, koruma sağlanmadığı takdirde özellikle uyuşturucu çetelerinin ve yasadışı ağaç kesen kişilerin saldırısına uğrayabiliyor.

2014'te Peru'da, yine Purus Nehri'nin bulunduğu bölgede tespit edilen ve daha önceden temasa geçilmemiş bir kabile, bölgede yasadışı faaliyetlerde bulunan kişilerin saldırısına uğramıştı.



Independent Türkçe, Survival International, Counter Punch

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU