Bitcoin piyasası yaklaşan "fırtınaya" hazırlanıyor

Rapor, "çok sayıda makro ters rüzgarın" gelecek ay "olağanüstü derecede dayanıklı kripto para tutucusu topluluğunu" sınayacağına dikkat çekiyor

Bitcoin, Kasım 2021 ve Şubat 2022 arasında aşırı fiyat oynaklığı yaşamıştı (Unsplash)

Önde gelen kripto para analistleri, Bitcoin ve daha geniş kapsamda kripto para piyasasının "yaklaşan fırtına bulutları" arasında birkaç haftalık çalkantılı fiyat hareketlerine maruz kalabileceğini söylüyor.

Zincir içi işlem veri sağlayıcısı Glassnode'un son raporunda, ABD Merkez Bankası FED'in politikaları sıkılaştırmasından Ukrayna'daki olası savaşa kadar gelecek ay Bitcoin'in fiyatını derinden etkileyebilecek "çok sayıda makro ters rüzgar" uyarısı var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasımda 68 bin doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıp ocakta 34 bin doların altına düşen Bitcoin halihazırda son birkaç aydır aşırı oynaklık yaşıyor.

Verilerin pazarın geçen yıl boyunca önemli ölçüde olgunlaştığına işaret ettiği raporda, yatırımcılar ve tacirlerin yaklaşan belirsizliği çoktan fiyatlandırıyor gibi göründüğü belirtildi. Bu, korku kaynaklı fiyat çöküşünü tetikleyecek kitlesel çıkış belirtisi olmadığı anlamına geliyor.

Raporda, "Zincir içi işlem arzı dinamikleri son derece istikrarlı. Bu da yatırımcıların nasıl bir fırtına gelirse gelsin bunu atlatmaya hazır olduğunun muhtemel bir işareti. Riskleri sınırlamak için türevleri kullanmayı tercih ediyorlar" tespiti yapıldı.

Genel olarak bu, likidite derinleştikçe ve daha kapsamlı risk yönetimi araçları kullanılabilir hale geldikçe Bitcoin piyasasının olgunlaşmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu da, riskten kurtulmanın kripto paranın sadece spot piyasalarda satışıyla mümkün olduğu eski Bitcoin piyasası döngülerine kıyasla büyük ölçüde farklılık gösteriyor.

Söz konusu tedbirli yaklaşım, özellikle fiyat dalgalanmalarına rağmen Bitcoin biriktirmeyi ve tutmayı sürdüren "olağanüstü derecede dayanıklı kripto para tutucusu topluluk" göz önüne alındığında, oynaklık riskini azaltabilir.

"Hakim ters rüzgarlara" ne kadar iyi dayanabilecekleri muhtemelen kripto para piyasasının gelecek aylardaki kaderini de belirleyecek.

Birleşik Krallık merkezli dijital varlık komisyoncusu GlobalBlock analisti Marcus Sotiriou, The Independent'a yaptığı açıklamada "Piyasa, FED'in son politika toplantısı tutanaklarını öğrenmek için sabırsızlanıyor" dedi.

Bu, FED'in oranları nasıl artırmak istediğine ve niceliksel sıkılaştırma sürecini nasıl başlatacağına ilişkin daha fazla fikir verecek. Bu tutanaklar, FED'in ne kadar agresif olacağına ve martta faiz artırımı olasılığına dair ipuçları sağlayabilir.

Glassnode raporunda ayrıca, feshedilen Mt. Gox borsasının uzun süreli fon rehabilitasyonun da kayyum satışa başladığı takdirde piyasada üzerinde büyük etki doğurabileceği kaydedildi.

Mt. Gox kayyumu Nobuaki Koboyashi halihazırda dolaşımdaki arzın yüzde 0,72'sine denk gelen 137 bin 980 Bitcoin'i (6 milyar dolar) kontrol ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU