Brüksel zirvesinde AB Komisyonu başkanlığı tartışmaları tüm hızıyla sürüyor

Başkanlığa gösterilen en güçlü aday Hollandalı merkez solcu Frans Timmermans

Görevi ekimde bitecek AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Brüksel zirvesinde / Fotoğraf: The Independent  

AB liderleri Jean-Claude Juncker’ın yerine kimin AB Komisyonu başkanı olarak geçeceğini tartıştıkları Brüksel zirvesini pazartesi sabah erken saatlere kadar sürdürseler de henüz bir uzlaşmaya varamadılar.

Sosyalistlerin adayı Frans Timmermans, Angela Merkel’in gizli desteğini almasının ardından toplantıda favori isim olarak ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Timmermans’ın sosyal liberalizm konusundaki itibarına temkinli yaklaşan bazı orta Avrupa ülkeleri en azından şimdilik Timmermans’ın görevlendirilmesini engelliyor.

Hollandalı siyasetçi ikinci bir Brexit referandumu yapılmasına destek vermiş ve Boris Johnson’ı “ırkçılığa yakın” yorumlar yapmakla eleştirmişti.

Liderlerin Jean-Claude Juncker’ın yerini alacak ismi pazartesi günü netleştirmesi bekleniyor. Gösterilecek aday daha sonra teyit oylaması için Avrupa Parlamentosu üyelerine sunulacak.

Timmermans ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov arasında gecenin geç saatlerinde gerçekleştirilen toplantının videosu uzlaşmanın yakın olduğunu gösteriyor.  

Plana göre başkanlığın merkez sağ adayı Mandred Weber’e Avrupa Parlamentosu Başkanlığı verilirken yedi dil konuşan sosyal demokrat Timmermans AB Komisyonu Başkanlığı’nı üstlenecek.

Timmermans’in Boyko Borrisov’la görüşme videosunda Borrisov’un “Weber’in parlamentoyu, sizin de komisyonu alacağınız anlaşma ufukta görünüyor, bu yüzden bunu sizden duymak istedim” dediği görülüyor.

 

frans2.jpg

Frans Timmermans AB Komisyonu'nun ilk Başkan Yardımcısı / Fotoğraf: The Independent  

 

Bunun ardından Borrisov “bugün Angela (Merkel), (Mark) Rutte ve diğer meslektaşlarıyla” bu konuyu ele aldığını söyledi. Timmermans toplantı videosu bitmeden önce “tüm bunları kaydetmek gerektiğinden” emin olmadığını söyledi.

Saat sabah 2.00’de merkez sol adaya karşı çıkan devletler arasında Çekya ve Slovakya’nın bulunduğu kaydedildi.    

Dış İşleri Şefliği bloğunun da dahil olduğu diğer önemli AB makamları da zirveye ve Donald Tusk’ın olası Avrupa Konseyi Başkanlığı değişikliğine katılmak üzere hazırlar.Tüm makamların aynı anda ele alınması, liderlerin pazarlık yapmasına izin veriyor ve potansiyel çıkmazlardan kurtulmayı kolaylaştırıyor.

Zirvenin akşam yemeğinde tartışmalara devam eden liderler yemeğin ilerleyen saatlerinde farklı tarafların bire bir tartışmasına da olanak sağladı.

Ana toplantı ikili görüşmelere fırsat sağlamak amacıyla akşam boyunca birkaç kez askıya alındı. Tusk’ın çözümsüzlüğü bitirmek için sabahın erken saatlerinde AB liderleri turuna çıktığı biliniyor.

Öte yandan Brüksel’e başbakan olarak muhtemelen son ziyaretini gerçekleştiren Theresa May toplantıya katılsa da süreçte kilit bir rol oynamadı. Zirve sırasında İngiltere başbakanlığından sosyal medyada yayımlanan tek fotoğraf Theresa May’in İngiltere ve Hindistan arasındaki kriket maçını izleyen görüntüsü oldu.

Liderler yeni seçilen Avrupa Parlamentosu’nun ilk kez gelecek hafta Strazburg’da toplanmasından önce komisyon başkanlık adayını belirlemek istedikleri için gece boyunca çalıştılar. Jean-Claude Juncker’ın görev süresi Ekim sonunda doluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Çağlar Paldar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU