Hayvan hakları savunucuları Elon Musk'ı şikayet etti: "Beyin çipi deneylerinde 15 maymun öldü"

"Belgeler, maymunların beyinlerinin kalitesiz deneylerde zedelendiğini ve hayvanların acı çekmeye ve ölüme terk edildiğini ortaya koyuyor"

Firma beyin çiplerini şimdiye dek maymun ve domuzlar üzerinde denedi (Neuralink)

Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi adlı hayvan haklarını koruma örgütü, Elon Musk'ın nöroteknoloji firması Neuralink'le ilgili gündem yaratan bir iddiada bulundu.

Kâr amacı gütmeyen örgüt, ABD Tarım Bakanlığı'na Neuralink'in Federal Hayvan Refahı Yasası'nın ihlal ettiği ve deneylerde hayvanlara eziyet edildiği gerekçesiyle şikayette bulundu. 

Örgüte göre 2017 ve 2020 arasında Kaliforniya Üniversitesi, Davis'te Neuralink beyin çiplerinin implante edildiği 23 maymundan 15'i öldü.

2016'da ABD'nin San Francisco kentinde kurulan Neuralink, beyin aktivitelerini uyarmak için insanların beyinlerine yerleştirilecek bir çip geliştiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Firma, beyin çiplerini şimdiye dek maymunlar ve domuzlar üzerinde denedi. Geçen yıl, beynine iki adet çip takılan 9 yaşındaki Pager adlı maymunun video oyunu oynadığı görüntüler büyük yankı uyandırmıştı.

Öte yandan Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi, üniversiteden talep edilen veteriner kayıtlarını inceledikten sonra, Neuralink deneyinde kullanılan maymunların kötü muamele gördüğü ve "aşırı acıya" maruz kaldığı sonucuna vardı.

Örgütün direktörü Jeremy Beckham, "İmplant takılan hemen hemen her maymun, epey zayıflatıcı sağlık etkilerinden muzdaripti. Açıkçası, hayvanları sakatlıyor ve öldürüyorlardı" dedi.

Beckham, deneylerden sağ kurtulan 7 maymunun, şirketin üniversiteyle işbirliğini bitirmesinden önce, 2020'de bir Neuralink tesisine nakledildiğini söyledi.

Örgüt ayrıca, üniversitenin maymun deneyleri için Neuralink'ten 1,4 milyon dolar aldığını iddia ediyor.

Şikayet dilekçesinde araştırmacıların maymunların kafataslarına çelik parçaları monte ettiği, beyinlerinin bazı kısımlarını onaylanmamış malzemelerle tahrip ettiği ve onlara veterinerlik hizmeti sağlanamadığı iddiaları yer alıyor.

Beckham, "Belgeler, maymunların beyinlerinin kalitesiz deneylerde zedelendiğini ve hayvanların acı çekmeye ve ölüme terk edildiğini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Neuralink'ten konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak üniversiteden bir sözcü, kuruma bağlı Hayvan Bakım ve Kullanım Komitesi'nin projeyi "kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiğini ve onayladığını" bildirdi.

"Bizim sorumluluğumuzdaki hayvanlara mümkün olan en iyi bakımı sağlamaya çalışıyoruz" diyen sözcü, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hayvan araştırmaları sıkı bir şekilde düzenlenir. Kurumumuz ABD Tarım Bakanlığı'nınkiler de dahil olmak üzere tüm geçerli yasa ve yönetmeliklere uyar.

Neuralink, şu sıralar beyin çiplerini insanlar üzerinde denemeye hazırlanıyor. Birkaç hafta önce, firmanın bir klinik deney direktörü aradığı ortaya çıkmıştı.

Firmanın açtığı iş ilanında şu ifadeler yer almıştı:

Klinik direktör olarak, Neuralink'in ilk klinik deney katılımcılarıyla birlikte çalışmanın yanı sıra en yenilikçi doktorlar ve en iyi mühendislerden bazılarıyla yakın bir şekilde çalışacaksınız.



Independent Türkçe, Futurism, Sputnik International, Sözcü

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU