Filistin Kurtuluş Örgütü ve artan bölünmeler

Mesele 15 yıldır söylemeye alıştığımız gibi Batı Şeria'daki Fetih Hareketi ile Gazze'deki Hamas Hareketi arasındaki bölünme değil. Mesele artık bundan daha büyük

Fotoğraf: AA

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarihsel rolünü, tüm ulusal güçleri kapsayan bir temsil ve liderlik çerçevesi olarak kurulduğunda etkin bir şekilde oynadı.

Dünya, devrimden önce yok olmak üzereyken Filistin halkı ve davası için siyasi ve manevi başarılar biriktiren FKÖ'ye ciddi bir şekilde yaklaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yazımda FKÖ'nün bütün meziyetlerini, neleri başarıp neleri başaramadığını anlatmayacağım. Çünkü mevcut durumuyla Filistin gerçekliği artık var olmayan tek bir özel başarıya odaklanmayı gerektiriyor:

FKÖ'nün gerek pek çok grubu arasında gerekse tek bir grup arasında olsun Filistin sahasında yaşanan bölünmelerin hepsini kontrol altına alma veya bitirme başarısı.


Bölünmeler -ne kadar derin ve genişlese ve 'silahların' çekildiği alanlarda iç savaşın kıyısına gelindiği bazı durumlar yaşansa da- birliği tekrar sağlamak için etkili tüm bileşenlere sahip bir çerçeve buldular.

Filistin Ulusal Konseyi (Yüce Parlamento) farklı olanın yeniden birleşmesi, bölünme ve bölünmeler çıkmazından en az zararla çıkılmasının sağlıklı ve doğru kabıdır.

Bu, FKÖ'yü yok olmaktan kurtaran Amman Meclisi'nde olduğu gibi, cephe formülünü dağılmaktan kurtaran Cezayir Meclisi'nde de oldu. Filistinlileri sadıklar ve muhalifler arasındaki normal ilişkilerine döndürdü. Ancak bu tek çerçevede ve bağlayıcı bir siyasi programa göre oldu.

FKÖ, büyük günahlardan biri olarak görülen yani İsrail'in var olma hakkını tanıdığında bile örgüt bölünmedi ya da dağılmadı. Ancak tutumuna bağlı kalıp aynı çatıda, her grubu ve hatta her üyeyi koruyarak, sadıklar ve muhalifler arasında bir arada yaşama ikiliğini dengelemeyi başardı.

FKÖ'nün sürgündeyken içinde yaşadığı bu durum anavatanda artık görülmüyor.

Sürgün zamanında FKÖ, seçenekler hakkındaki ihtilaf ne kadar büyük olursa olsun ulusal birlik için birleştirici bir çerçeve ve stratejik bir koruyucu idi.

Ancak trajik değişim anavatan sahnesinde yaşandı. Birliği sağlamak ve bölünmeleri kontrol altına alıp yok etmek için biriktirilenler, bizzat Filistin durumunun tamamının içine sürüklendiği yeni bölünmeler için bir kuluçka makinesi haline geldi.


Mesele 15 yıldır söylemeye alıştığımız gibi Batı Şeria'daki Fetih Hareketi ile Gazze'deki Hamas Hareketi arasındaki bölünme değil. Mesele artık bundan daha büyük.

Yavaş yavaş ilerleyen bölünme, birlik olması gereken Filistin çerçevesinin tümüne yayılmış durumda. Genel seçimler bölünme nedeniyle ertelendi veya iptal edildi.

Yerel seçimlerin ilk aşaması konusunda halk kabul edenler, reddedenler, çekingenler ve boykot edenler olarak ayrıldı. İşin trajik yanı, sadece durumunu korumayı becerebilen siyasi sınıf başarılı olamıyor ve bölünme salgınının geriye kalan evi olan FKÖ'ye yayılmasını umursamıyor.

Hatta her bir taraf içeride veya dışarıda payına göre tavrını belirliyor. Birkaç gün önce Ramallah'ta toplanan Filistin Merkez Komitesi'nin ortaya koyduğu son sahne, bitmeyen ve yavaş yavaş ilerleyen bölünme hikayesini perçinledi.

Henüz bu ilerlemeyi durduracak mekanizmalar bulunmadı ve eskisi gibi birliği tekrar sağlamaya yönelik ciddi bir arzu da yok.
 


Başka bir sahne:

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın FKÖ'nün 'emekli olan' bazı liderlerine hizmet sonu mükafatına benzer yüksek rütbeli madalyalar verdiği gün, İsrail, güpegündüz Nablus şehrinin ortasında üç genci infaz ederek tören sahnesini bastı.

İnfaz edilen gençler -Allah rahmet eylesin- Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayları'nın Fetih teşkilatı içindeki Ehl-i Beyt'tendi. Cinayet, güçlerince gerçekleştirilen İsrail; dediği gibi salt bir ceza vermediğinin, bilakis, öncekilerden daha sert olabilecek yeni gelişmelere kapı araladığının farkında.

İsrail, kurşunların ve kanın diliyle hikâyenin özünün burada olduğunu, başka hiçbir yerde olmadığını söylemek istedi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU