Elektrik faturalarına ilk protesto neden Ağrı'da yapıldı? Sayaçlar direklerin üzerine konuldu, faturalar "varsayımla" gönderiliyor

Elektrik direklerine konulan sayaçları inceleyemeyen tüketiciler, gönderilen kaçak cezalarının ardından soluğu Tüketici Hakem Heyetleri'nde aldı. Elektrik dağıtım şirketi savunmasında faturaların varsayımla gönderildiğini söyledi

Türkiye'de yaşayanlar belki de tarihinin en pahalı elektriğini kullanıyor. 

Elektriğe yapılan zamların ardından düzenlenen faturalar sokağın öncelikli gündemi.

İşyerlerinde, parklarda, kafelerde ilk konuşulanlardan biri yüksek elektrik faturaları.   

Siyasetin de müdahil olduğu bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zamlar geri alınana kadar elektrik faturası ödemeyeceğini söyledi.

Esnaf ise yüksek elektrik faturalarını müşterilerine duyurmak için farklı yöntemler seçiyor.

Faturalar kimi dükkanların camlarına asılıyor. Bazı işletmelerin ise elektrikli ısıtıcılar için müşterilerinden ek ücretler talep ettikleri sosyal medyaya yansımıştı.

Bu konuyla ilgili ilk protesto gösterisi ise Ağrı'da kaydedildi. Peki bu gösteri neden ülkenin en doğusundaki kentlerden biri olan Ağrı'daydı.

Bunun arkasında, elektrik idaresinin de dahil olduğu ve yargı kurumlarına da yansıyan daha derin bir mesele bulunduğu söyleniyor. 

 

dogubeyazit-ta-elektrik-faturasi-isyani-976828-5.jpeg
Doğubeyazıt'taki elektrik zammı protestosuna yüzlerce kişi katıldı / Fotoğraf: Twitter


Sayaçlar sökülerek direklerin üzerine konuldu

Avukat Kemal Altunay, elektrik idaresinin özelleştirilmesinin ardından kaçak kullanım iddiasıyla tüm sayaçların değiştirildiğini, yeni sayaç parasının da vatandaştan tahsil edildiğini söyledi.

Parası halktan toplanan bu sayaçlar ise, sayaçların sahiplerinden neredeyse "kaçırıldı" ve elektrik direklerinin tepelerine konuldu. 

Hikayenin geri kalan kısmını Avukat Altunay, şöyle anlattı:

"Bu sayaçları vatandaşın kontrol etme şansı elbette yok. Kullanım ücreti elektrik idaresine az gelince görevliler gelip sayacı söküyor. Akabinde o sayacı kullanan haneye 8 bin TL kaçak kullanım bedeli yansıtılıyor. Bunu ödememe şansı yok, zaten elektrik çoktan kesilmiş oluyor."

 

WhatsApp Image 2022-02-11 at 15.10.15.jpeg
Avukat Kemal Altunay / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tüketici Hakem Heyetleri şikayetleri haklı buldu

Kaçak elektrik kullandıkları iddiasıyla binlerce lira ceza alan Ağrılılar Tüketici Hakem Heyetinin yolunu tuttu. Heyet, yüzlerce elektrik kullanıcısı haklı bularak bu cezaları iptal etti. 

Elektriği kaçak kullandığı iddiasıyla 7 bin 837 lira ceza kesilen Ethem Dalmış da Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran Ağrılılardan biri. 

Ağrı'ya elektrik dağıtan Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'nin, bilgisi dışında sayacını sökerek incelemeye götürdüğünü belirten Dalmış, dilekçesinde şöyle dedi:

"Ben kesinlikle kaçak elektrik kullanmadım. Düzenli olarak faturalarımı ödemekteyim. İlgili firmanın yaptığı tespit işlemleri tamamen hukuka aykırıdır. Kesilen cezalar ise varsayıma dayalıdır. İlgili firma kaçak elektrik cezasıyla ilgili herhangi bir evrak ya da tebligat göndermemiştir."

 

Ekran Resmi 2022-02-11 15.01.50.png
Tüketici Hakem Heyetinin aldığı çok sayıda karardan biri / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Dağıtım şirketi "varsayımı" doğruladı

Tüketici Hakem Heyeti, Ağrılı Dalmış'ın bu dilekçesini inceledi ve karara bağladı. Karar yazısında, ilgili firmanın gönderdiği savunmada varsayıma dayalı fatura tahakkuk ettirildiğinin ikrar edildiği vurgulandı. Kaçak elektrik cezasının usule aykırı düzenlendiğini belirten Tüketici Hakem Heyeti cezayı iptal etti.

Avukat Kemal Altunay Ağrı'da bu şekilde yüzlerce karar alındığını belirtti. 

Elektrik şirketinin bazı Tüketici Hakem Heyeti kararlarına mahkeme yoluyla itiraz ettiğini ama mahkemenin asliye hukuk mahkemesinin davaları reddettiğine de değinen Altunay, bu kararlardan sonra bazı Tüketici Hakem Heyeti üyelerinin görevlerinden alındığını kaydetti.

Kentte siyasiler üzerinden baskı kurulduğunu öne süren Altunay, bundan böyle hakem heyetlerine gelen başvurularda görevsizlik kararı alınması için çaba sarf edildiğini dile getirdi. 

Heyetin bazı üyeleri görevden alındı, görevsizlik verilirse tek adres mahkeme

Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılan başvurularda herhangi bir ücret ödenmiyor. Kararlar ise 1 ay gibi kısa bir sürede çıkıyor. Bu heyetler önlerine gelen başvurularla ilgili görevsizlik kararı verirse gidilebilecek tek adres adliye oluyor. Dava açmak isteyen biri binlerce liralık mahkeme ücretini ve yıllara yayılacak davayı göze almak zorunda kalıyor. 

"Bir avukat ve bir yurttaş olarak çok uğraştım ancak gücümüzü epey aşıyor" diyen Altunay, şunları söyledi:

"Hiçbir siyasi partiye ya da derneğe üye olmamamıza rağmen konuyu siyasallaştırmakla suçlanıyoruz. Biz adil olan devletimizin yanında olmalıyız. Ama devlet halktan yana tavır koymayıp zalim ayanlarla bir oluyor."

Aras Elektrik ise alınan sayaçların laboratuvarda incelendiğini ve mühürler kırılmamış olsa bile sayaçların kapakları esnetilerek kaçak elektrik kullanımının yolunun açıldığını savunuyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU