Griffiths Yemen'de kapsamlı çözüm konusunda kararlı

Yemen’e dair siyasi çözümle ilgilenenler, Griffihts’in çabalarının yoğunlaşmasını ve zemine yansımasını umuyor. Böylece durgunluk, siyasi çabalara hükmetmeyecek ve süreç, “düzeltme” talepleriyle karşılaşacak

BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler’in (BM) bu hafta, 2014 yılından bu yana savaş ve darbeye maruz kalmış Yemen’de barışı sağlama konusundaki çabaları, son 4 haftadır yaşanan koşullardan daha iyi bir atmosfere tanık oldu.

Yemenli bir kaynak, 28 Haziran’da Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Hudeyde’de Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’ndeki (RRC) Yemen hükümeti ve Husi temsilcileri kapsayan bir toplantı hususunda uzlaşı sağlandığını belirtti. Kaynak, yer ve zamanın ise henüz belirlenmediğini söyledi.

Aynı şekilde BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in bürosundan yapılan açıklamada, Griffiths’in gelecek hafta Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’ı ziyaret edeceği belirtildi. Büro, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Griffiths’in, “çatışmaya kapsamlı bir siyasi çözüm bulmaya” kararlı olduğunu ifade etti.

Gözlemciler, Özel Temsilci’nin kapsamlı bir çözüm meselesinde Hudeyde konulu Stockholm Anlaşması’nı atlamak istediğini belirtmesine rağmen kaynaklar, Martin Griffiths’in Hudeyde’ye daha çok odaklandığını, konuya dair gelişmeleri dikkatlice gözden geçirdiğini ve bu hususta çok sayıda toplantı yaptığını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemen krizinin siyasi dosyasına dair açılım, BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in ve RRC Başkanı General Michael Lollesgaard’ın ayrı ayrı olarak Yemen Devlet Başkan Yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmer ile konuşurken çekilmiş fotoğraflarının sosyal paylaşım sitelerinde görülmesi sonrasında yaşandı.

Özel Temsilci ve Yemen hükümeti arasındaki ilişkiler, son dönemde gergin şekilde ilerliyor. Öyle ki Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek, “Yemen halkının ulaşmaya çalıştığı siyasi çözüm fırsatının yıkımla tehdit edildiğini” belirtmişti.

Guterres ise durumu kurtarma girişimi çerçevesinde BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo aracılığıyla güvence vermişti. BM Genel Sekreteri, Yemen hükümetinin çözümün anahtarı olduğunu söyleyerek, Yemen Devlet Başkanı’nın ifadelerinin “dikkate alındığı” taahhüdünde bulunmuştu.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nde araştırmacı Adem Baron, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Buradaki en önemli şey, bir güç oluşturmaktır. Barış süreci bir durgunluk yaşıyor. Özel Temsilci’nin bürosunun yeniden harekete geçmesi gerekiyor. Aksi halde çabalar, durgunluğa teslim olma riskiyle karşı karşıya kalacak” dedi.

Yemen’e dair siyasi çözümle ilgilenenler, Griffihts’in çabalarının yoğunlaşmasını ve zemine yansımasını umuyor. Böylece durgunluk, siyasi çabalara hükmetmeyecek ve süreç, “düzeltme” talepleriyle karşılaşacak.

İsveç müzakerelerinin medya ekibi üyesi olan Yemen Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Hamza el-Kamali, yaptığı açıklamada, Özel Temsilci’nin eski anlaşmazlıkların onarılması için “Guterres ve yardımcısı tarafından onaylanan taahhütleri” yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Kamali, “Stockholm Anlaşması’yla ilgili anlaşmazlıkların onarılması ve bu anlaşmazlıkların nasıl onarılacağı konusunu kastediyorum. Ama müfredatta gerçek bir değişiklik olmadan aynı şekilde destek toplanmaya devam edilirse, durumun aynı noktada kalacağını ve çabaların başarısızlıkla karşılaşacağını düşünüyorum. İran’a karşı tırmanış dolayısıyla siyasi çözüm hususunda bir umut var. Bu fırsat kaçırılmamalı” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU