Lüks markalar satılmayan ürünlerini nasıl değerlendireceklerini buldu

28 milyon sterlinlik ürünü yok ettiğini açıklayan Burberry, büyük tepki toplamıştı

Resmi rakamlara göre Fransa'da her yıl yaklaşık 280 milyar euro değerinde satılmayan ürün yok ediliyor (Unsplash)

Fransız lüks moda sektöründe önde gelen markalar, bu yılın başında getirilen israf karşıtı yasa nedeniyle artık satamadıkları ürünleri yok edemeyecek. Yeni uygulama, markaları farklı yöntemlerle ürünlerini yeniden piyasaya sürmeye yönlendiriyor.

Fransa'da 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe konan israfı azaltmaya yönelik uygulamalar, lüks tüketim sektöründeki ünlü markaları ürünlerinin satışına ve stok yönetimine dair farklı planlar izlemeye sevk etti.

Gucci, Saint Laurent, Balenciaga gibi markaları bünyesinde bulunduran Kering grubu, stokların daha etkili şekilde yönetilebilmesi için yapay zeka tabanlı programlara yatırım yaptıklarını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en büyük lüks tüketim sektörü grubu olan Louis Vuitton, Dior ve Celine gibi markaların bir arada bulunduğu LVMH'den çevre geliştirme direktörü Helene Valade, firmaların stoklarını daha düşük tuttuğunu belirterek "lüks sektörünün talebe çok daha yakın hareket etmeye başladığını" ifade etti.

Müşterilerin almadığı ürünler, çalışanlara avantajlı seçeneklerle de satılabiliyor. LVMH bünyesinde yaklaşık 150 bin, Kering'de 38 bin, Hermes'teyse 16 bin 600 çalışan var.

Lüks markaların başvurduğu bir başka yol da bağış.

LVMH, iş kıyafeti bağışları toplayan ve iş arama sürecinde maddi durumu yetersiz kişilere kıyafet sağlayan Cravate Solidaire'le işbirliği yaptı.

Dünyaca ünlü markalardaki tasarımcılar, atık haline gelmiş ürünlerin farklı bir işlevle yeniden kullanıma kazandırıldığı "ileri dönüşüm" işleminden de faydalanıyor. 
 


Marc Jacobs, ABD'deki New York'ta kullanılmayan kumaşlardan izolasyon malzemesi yapan ya da bunları öğrenci veya sanatçılara bağışlayan Fabscrap'le birlikte çalışıyor.

LVMH ise satılmayan kıyafetleri ve malzemeleri alıp geridönüşümden geçirerek yeni iplik ve kumaşlar üreten WeTurn'le işbirliği yaptı.

Hermes de 2020'de 39 bin ileri dönüştürülmüş ürün sattı.  

Başkent Paris merkezli varlık yönetim şirketi Flornoy’dan portfolyo yöneticisi Arnaud Cadart, "Zihniyet değişti. Artık her şeyin üstünde sonsuz üretimi destekleyen bir ekonomide yaşamıyoruz" dedi.

Britanyalı lüks marka Burberry, 2017’de satılmayan 28 milyon sterlin değerinde ürünü yok ettiğini açıklamış ve kamuoyundan büyük tepki toplamıştı.


Independent Türkçe, France 24, The Local

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU