İnsanların hizmet sektöründe kadın robotları tercih ettiği ortaya çıktı

"Cinsiyet klişeleri, robotlarla etkileşime de sıçramış gibi görünüyor"

Dünyaca ünlü kadın robotlar arasında Hong Kong merkezli Hanson Robotics'in geliştirdiği Sophia da yer alıyor (AFP)

ABD’deki Washington Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, bazı cinsiyet klişelerinin yapay zekaya yönelik algıda da geçerli olduğunu ortaya koydu.

Bulgulara göre, insanlar otellerde servis görevlerinde kullanılan robotlar arasında ayrım yapıyor. Müşteriler erkek robotlardan ziyade kadın robotlarla iletişim kurmayı tercih ediyor.

Hizmet sektöründe çalışacak robotlara ilişkin soruların yer aldığı anket çalışmasına yaklaşık 170 kişi katıldı. Soobin Seo'nun liderliğinde yürütülen araştırmanın bulguları International Journal of Hospitality Management adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın katılımcılarına 4 senaryo sunuldu. İlkinde Alex adlı bir erkek robot, ikinci senaryoda Sarah adında bir kadın robot yer aldı. Son iki senaryoda ise insansı robotlar ve insansı olmayan, ekranlı robotlar yer aldı.

Bu senaryolar dahilinde kullanıcıların eğilimlerini değerlendiren araştırmacılar, katılımcıların kadın robotlarla iletişim kurarken kendilerini daha rahat hissettiği sonucuna vardı.

Seo, "Hizmet sektöründeki mevcut cinsiyet klişeleri nedeniyle insanlar, bakımlarını kadınlar yaptığında daha rahat hissetme eğiliminde" dedi:

Bu cinsiyet klişeleri, robot etkileşimlerine de sıçramış gibi görünüyor. Bu durum, insana daha çok benzeyen robotlarda daha da güçleniyor.

Özellikle pandemiyle birlikte robotlar, otel endüstrisinde daha büyük yer kaplamaya başladı. Yapay zeka artık bulaşık yıkama, oda temizliği, karşılama veya bagaj teslimi gibi çeşitli hizmetlerde yer alıyor.

"Gelecekte otellerde ve restoranlarda daha çok robotun insan çalışanların yerini aldığını görmeye başlayabiliriz" diyen Seo, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu nedenle insanlar arasındaki etkileşimlerde ortaya çıkan bazı psikolojik ilişkileri robot etkileşimlerinde de gözlemleyebiliriz.

Seo şimdi müşterinin algısının yapay zeka robotlarının kişiliğinden nasıl etkilendiğini araştırmayı planlıyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Science Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU