Erdoğan: Yaptırımın söz konusu olmadığını Trump'tan duymuş olduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında konuştu, "S-400'lerin teslimatı temmuz ayının ilk yarısında başlar" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G-20 zirvesinin ardından Japonya'da basın toplantısı düzenledi.

Rusya'dan S400 hava savunma sistemlerinin alımına ilişkin Erdoğan, "(S400) Teslimat sürecindedir ve teslimat sürecinde olan böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz, bu iş bitti. Temmuz ayının ilk yarısında teslimat başlar' diye ilgili birimlerimiz bu açıklamayı yaptılar ve şu andaki beklenti bu istikamette" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin egemenlik haklarına birilerinin müdahale etme gibi bir yetkisi yoktur, bunu da herkesin bilmesi lazım" diye konuştu. Erdoğan olası yaptırımlar hakkındaki soruya "Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını Trump'tan duymuş olduk" sözleriyle yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumlularından hesap sorulmasının gerekliliğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kaşıkçı cinayetinin, en üstten en alta kadar sorumlularının tamamından hesap sorulması, uluslararası toplumun öncelikli görevidir" dedi.

Erdoğan, "İnsan hakları konusunda diğer ülkelere karne düzenleyen gelişmiş Batılı devletler temel insanlık sınavından maalesef geçemedi"  dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteciler konusuna ilişkin, "Türkiye'nin yardım ve hizmetlerini sürdürebilmesi için uluslararası toplumun yük paylaşması gerektiğini ifade ettik." açıklamasında bulundu.

Terörle mücadele vurgusu yapan Erdoğan, "Terör tüm insanlığın, insani değerlerin düşmanıdır. Bunun için tüm devletlerin teröre 'terör' deme erdemini artık göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Demokrasiye kasteden darbecilerin 'siyasi sığınmacı' kılıfı altında korunması ve kollanmasının faturası tüm insanlık için ağır olacaktır" dedi.

Mursi'nin ölümü

Erdoğan, "Konu Türkiye olunca darbeciler için idamın tartışılmasını kabul edilemez bulanlar maalesef Mısır'daki idam cezalarına seslerini çıkarmıyor" ifadesinde bulundu.

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin ölümüne ilişkin Erdoğan, "Ne Kaşıkçı cinayetinin ne de Cumhurbaşkanı Mursi'nin şaibelerle dolu vefatının gündemden düşürülmesine izin verilmemelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin yapısına ilişkin, "1. Dünya Harbi'nin şartları altında kurulmuş böyle bir yapının ilanihaye devam etmesi doğru olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

 

AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU