Afganistan'da üniversiteler aylar sonra tekrar açıldı

"Derslerimizin başlaması sevindirici" diyen kadın öğrenciler yeniden kapanma yaşanmasından endişe ediyor

Öğrenciler, üniversitelerin açılması kararından memnun (AFP)

Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından üniversitelerin kapatıldığı Afganistan'da bazı okullar bugün açıldı.

Taliban, ülkede kontrolü geçen yılın ağustos ayında sağlamasıyla hem üniversitele hem de kız lise ve ortaokullarının çoğunda eğitimi durdurmuştu. Bu durum tıpkı 20 yıl önceki gibi kadınların eğitimden menedileceği korkularını doğurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban ise kadınların eğitimine karşı olmadıklarını ancak erkeklerle birlikte ders görmesini istemediklerini açıklamıştı. Ayrıca müfredatın İslami değerlere dayanacağı bildirilmişti.

Norveç'te geçen hafta Taliban heyetiyle bir araya gelen ABD ve Avrupa Birliği temsilcileriyse baskı yaparak el konulan varlıkların ve durdurulan yardımların Afganistan'a ulaşması için kadınların haklarının iyileştirilmesini istemişti.

Zira varlıkların ve yardımların olmaması, halihazırda harap haldeki Afganistan'da insani krizi körüklüyor.

Taliban yetkilileri Lahman, Nangarhar, Kandahar, Nimruz, Farah ve Helmand vilayetlerindeki üniversitelerin bugün açıldığını duyurdu. Daha fazla üniversitenin bu ay içerisinde eğitime geri dönmesi planlanıyor.
 

Taliban
Taliban militanları Lahman Üniversitesi'nin kapılarında nöbet tutuyor (AFP)


Fransız haber ajansı AFP, Lahman Üniversitesi'nde bugün erken saatlerde 6 kadının okula girdiğini yazdı. Kadınların burka giydiği görüldü.

Üniversitenin bir çalışanı kadınların sabah, erkeklerinse öğleden sonra derslere gireceğini kaydetti.

Nangarhar Üniversitesi'nde hukuk ve siyaset bilimi okuyan Zarlashta Hakmal, "Derslerimizin başlaması sevindirici. Yine de Taliban'ın eğitimi yeniden durdurmasından korkuyoruz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu tarafından dün yapılan açıklamada da kararın memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

 

Independent Türkçe, AFP, ANI

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU