Ev sinemasından vizyona bu hafta: Soğuk bir kış manzarası ve bir büyüme hikayesi; Okul Tıraşı

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Türkiye'nin farklı köşelerinde, farklı amaçlarla kurulan, her biri birbirinden farklı olmasına rağmen, temelde ortak sorunların yaşadığı pek çok yatılı okul var.

Özellikle sosyoekonomik koşulların yeterli olmadığı bölgelerde çocuklar köylerinden okula gelebilsinler ve yatılı kalıp eğitim-öğretimlerine devam edebilsinler; kurulan bu okullara ebeveynler her ne kadar evlatlarını iyi bir eğitim alabilsinler diye gönderiyor olsa da çocukların yatılı okullarda yaşadıkları travmaları birçok insan fark etmiyor bile.

Ferit Karahan'ın festivallerden ödüllerle dönen Okul Tıraşı adlı son filmi, hem son zamanlarda yatılı okulları yeniden gündeme getiren sebepler nedeniyle hem de şu soğuk kış günlerinin izleyiciyi atmosfere daha da yaklaştıracağı gerçeğiyle şu günlerde mutlaka seyredilmesi gereken filmler arasında yer alıyor.


Soğuk bir kış manzarası ve bir büyüme hikayesi; Okul Tıraşı

Yönetmen: Ferit Karahan / Oyuncular: Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı, Melih Selçuk, Samet Yıldız, Münir Can Cindoruk, Nurullah Alaca / Süre: 85 dakika
 

 

Güçlü performanslarla desteklenen, soğuk ve mutsuz bir hikaye…


Bu sene onuncu yılını kutlayan İstanbul Modern Sinema'nın Türkiye sinemasından yeni filmleri bir araya getirdiği "Biz de Varız!" adlı programında gösterilen Okul Tıraşı adlı bu, olay örgüsündeki gizem ve gerilimi sonuna kadar koruyan film; Doğu Anadolu'nun karlarla kaplı ücra bir köşesindeki yatılı okulda okuyan Yusuf'un bir anda rahatsızlanan arkadaşı Memo'yu hastaneye götürme talebinin okul yönetimi tarafından zamanında kabul görmemesi ve yoğun kar yağışıyla yolların kapanmasıyla birlikte gelişen olayları konu ediniyor.

Ferit Karahan'ın, senaryosunu Gülistan Acet ile birlikte kaleme aldığı bu film, yönetmenin kendi hayatından da izler taşıyor.
 

 

Zorlu bir gün

Şehirden tamamen izole, katı bir disiplinle yönetilen, yemeklerin yetersiz, ısıtmanın çalışmadığı bir yatılı erkek okulunda, çoğunluğu kemikleri sayılacak derecede sıska, saçları kesilmiş bir grup çocuk, haftada bir izin verilen banyoları için duşa girmektedirler.

Okuldaki günlük hayatın koşuşturmacasındaki diğer her şey gibi onların mahremiyetten uzak bu banyo saatleri de görevli öğretmenleri tarafından sıkı bir şekilde denetlenmektedir.
 

 

Ergenlik öncesi erkek çocukların doğasında var olan şamatacılığa hoşgörü gösterilmeyen bu yerde, dar alanda birlikte duş almak zorunda kalan bir grup çocuk, banyo tası yüzünden birbirleriyle tartışmaya başladıklarında nöbetçi öğretmenlerine yakalanınca aralarındaki bu kargaşa onların ceza almasıyla sonuçlanır.

Öğretmenlerinden aldıkları ceza sonrasında çocuklar banyo saati bitene kadar soğuk suyla yıkanmak zorunda kalır.

Dışarıda eksi 30'ları bulan soğuğu ve çocukların ısınabilmek için kıyafetleriyle uyumak zorunda kaldıkları göz önüne alınınca çocuklara verilmiş olan bu ceza oldukça acımasızdır.

Velhasıl ertesi sabah uyandıklarında herkes için zorlu bir gün başlar, çünkü ceza alan bu çocuklardan biri baş ağrısı ve mide bulantısından şikayet eder, bir süre sonra da tamamen tepkisini kaybederek baygın bir şekilde yatağa düşer.
 

 

Yusuf, esrarengiz bir şekilde hastalanan ve durumu her an daha da kötüye giden arkadaşını hastaneye ulaştırmak ister, ancak okuldaki bürokrasi yüzünden bunu başaramayınca arkadaşını okulun revirine götürmek zorunda kalır.

Zaman ilerleyip, Memo tamamen bilinçsiz düştüğünde ve okuldaki yetişkinler nihayet durumun ciddiyetini kavradıklarında çocuğu hastaneye götürmek isteseler de yoğun kar yağışının yolları kapatmasından ve bu tür olaylara karşı hiçbir hazırlıkları da olmadığından Memo'yu okuldan dışarı çıkarmak mümkün olmaz.

Bu süre içinde yolların açılmasını beklerken olan bitenden komadaki öğrenciyi suçlayan öğretmenler, bu işten yakalarını sıyırmaya çalışırken, acımasız hesaplaşmalar ve saklanan sırlar da birer birer gün yüzüne çıkar.
 

 

Belli bir noktada, sıkıntıları ağır bastığında, Yusuf bir telefon alır ve kendisinden haber almaktan mutlu olan ama içinde bulunduğu duruma karşı anlayışsız olan annesini arar.

Olaylar arasında Yusuf'un gizli bir telefon aramasıyla ailesine yaptığı bu çağrı, hikeyenin umutsuzluk üzerine kurduğu temellerini daha da sağlamlaştırır.

Bir gencin feryadını duymazdan gelen ebeveynlerinin bu tavrı yüzünden Yusuf sonunda umutsuz bir şekilde kendi gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalır.

Bu sahne, Yusuf'un kendi hikayesine bir başka boyut katar, eğitimin onlara yardımcı olacağını düşünerek çocuklarını yatılı okullara gönderen zavallı ailelerin hayatıyla ilgili dikkate değer bir tablo çizer.
 

 

Bir istismar döngüsü

Bir olay karşısında gücü elinde olanın nasıl davrandığı ve günün sonunda sorumlu olsa da nasıl en zayıf halkaya faturanın kesildiğini anlatan ve olay örgüsü tek bir gün boyunca geçen bu filmde bürokrasinin acımasız ataleti hakkında çıkarılması gereken pek çok zorlu ders vardır.

"Yetersizlik", "sorumluluk" ve "suçluluk" üzerine izleyiciyi düşünmeye sevk eden bu filmde yaşanan bu durum sayesinde her şeyden önce okuldaki öğretmenlerin ve memurların hasta bir çocukla nasıl başa çıkmaları gerektiği konusunda herhangi bir eğitim almadıkları anlaşılır.

Öğretmenlerin çocukları gelişigüzel tokatladığı, daha ciddi ihlallerde aşağılamak için "tren yolu" ya da "eşek tıraşı" olarak adlandırılan bir saç tıraşıyla çocukların cezalandırıldığı, korku kültürünün ve bir istismar döngüsünün hakim olduğu bu yatılı okuldaki tüm öğrenciler gördükleri sert muamelelere alışmışlardır.

Üstelik personelin katı kuralları ve boyun eğmez tavırları yüzünden burası, bir yatılı okuldan ziyade daha çok bir gözaltı merkezi gibi çalışmaktadır.
 

 

Sistemin içinde despotizmi ele alışı, mekan kullanımları, çoğunluğu Van'da yaşayan çocuklardan oluşan oyuncu kadrosu, her biri incelikli bir şekilde işlenen öğretmenleri, doğru noktalara parmak basan teşhisleri, kar manzaraları ve hikayenin tamamen doğal akışı içinde hiçbir şekilde müziğe yer vermeden yalın bir şekilde anlatımıyla dikkat çeken Okul Tıraşı şu karlı kış günlerinde seyredildiğinde eminim izleyicide bıraktığı etki daha da güçlü olacaktır.
 

 

Ödüller

Çekimleri, 2019'un ilk aylarında Van'ın Bahçesaray ilçesinde gerçekleşen filmin editörlüğünü, Ashgar Farhadi'nin Oscar ödüllü filmleri "Bir Ayrılık" ve "Satıcı"nın yanı sıra Bahman Ghobadi, Ida Panahandeh gibi ünlü yönetmenlerin filmlerinin de editörü Hayedeh Safiyari üstleniyor.

Filmin görüntü yönetmeni ise Türksoy Gölebeyi.
 

 

Yapımcılığını Kanat Doğramacı'nın üstlendiği "Okul Tıraşı", geçen sene online olarak gerçekleşen Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali / Eastern Promises Industry Days Works in Progress yarışmasında First Cut+ Özel Ödülü'nü kazandı.

Ferit Karahan'ın bu ikinci uzun metrajlı filmi, 71'inci Berlin Film Festivali Panorama bölümünde FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) Ödülü'ne layık görüldü.
 

 

Film ayrıca, 38'inci Uluslararası Fecr Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü, 36'ncı Uluslararası Valencia Film Festivali Cinema Jove'da En İyi Film ve En İyi Seyirci Ödülü, 28'inci Avrupa Film Festivali Palić'te En İyi Yönetmen Ödülü, 11'inci Atlántida Film Festivali'nde Eleştirmenler Ödülü, 17'nci Uluslararası Kazan Müslüman Filmleri Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yönetmen Ödülü, 37'nci Hayfa Uluslararası Film Festivali'nde ise Jüri Özel Ödülü kazandı.
 

 

Film son olarak 9'uncu Boğaziçi Film Festivali'nden En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu, 58'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu, 32'nci Ankara Uluslararası Film Festivali'nden En İyi Kurgu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülleriyle döndü.


Haftanın diğer filmleri

Ocak ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Belle", "Benden Ne Olur?", "Cin Perdesi", "Çığlık", "Düş Peşine", "Karlar Kralı Norm 2", "Kod 355" ve "Oğul" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


After 3: Ayrılık

Yönetmen: Castille Landon / Oyuncular: Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Louise Lombard, Chance Perdomo, Rob Estes, Arielle Kebbel, Stephen Moyer, Mira Sorvino, Frances Turner, Kiana Madeira, Carter Jenkins, Atanas Srebrev, Anton Kottas, Emmanuel Todorov, Velizar Biney, Matthew Hall, Angela Sari, Simon Fick, Samantha Fries, Ana Ivanova, Clive-Leviev Sawyer, Brian Pitt / Süre: 98 dakika
 

 

Aşk sınanacak, sadakat sorgulanacak, hayat asla eskisi gibi olmayacak…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Romantik Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren After We Fell adlı, serinin bu üçüncü filminde; hayatının en önemli kararını vermesinin ardından Tessa'nın yaşamı tamamen değişir.

Okul bitmek üzeredir ve Tessa uzun zamandır hayalini kurmuş olduğu işe sonunda kabul edilmiştir, geriye sadece Seattle'a taşınmak kalmıştır.

Fakat tam da bu sırada Hardin yine gereksiz kıskançlıklarına başlar ve Tessa'nın hayalindeki işine kavuşması için önünü kesmeye uğraşır.

Bu sırada Tessa'nın babası geri döner, hatta Hardin ve ailesi hakkındaki korkunç sırları da beraberinde getirir.
Ailesinden kimseye güvenemeyen Tessa'nın, bu sırada Hardin hakkında öğrendikleri hayatının daha da karışmasına neden olur.

Ortaya çıkan bu sırlar, Tessa ile Hardin'in ilişkisini tehlikeye atar.

Tessa babasından Hardin ve ailesi hakkındaki gerçekleri öğrendikten sonra ilişkilerini yeni baştan düşünmeye karar verir.

Diğer taraftan bir restoranda giden Hardin ve Tessa orada aileleri ile birlikte yemek yerken Tessa, Robert adında genç ve yakışıklı bir garsonu fark eder ve onunla arkadaş olmakta hiçbir sakınca görmez.

Ama Hardin bu arkadaşlığı tasvip etmez ve kıskançlık krizlerine kapılır.

Tessa ise Hardin'in bu tavrının hayat boyu aynı olacağını anlar, yani Tessa asla bir arkadaş edinemeyecektir ve bu durum Tessa için ilişkilerindeki ikinci büyük sorun olur.

Böylelikle Tessa artık ilişkilerinin bir geleceği olup olmadığını sorgulamaya başlar.

 

Belle

Yönetmen: Mamoru Hosoda / Oyuncular: Kaho Nakamura, Ryô Narita, Shôta Sometani, Tina Tamashiro, Lilas Ikuta, Ryôko Moriyama, Michiko Shimizu, Fuyumi Sakamoto, Yoshimi Iwasaki, Sachiyo Nakao, Toshiyuki Morikawa, Mamoru Miyano, Sumi Shimamoto, Kôji Yakusho, Ken Ishiguro, Ermhoi, Hana, Takeru Satoh, Mami Koyama, Kenjirô Tsuda, Taichi Masu, Asami Miura, Mitsuru Miyamoto, John Eric Bentley, Tom Bromhead, Tiana Camacho, Paul Castro Jr., David Chen, SungWon Cho, Courtney Chu, Chace Crawford, Victoria Dean, Jessica DiCicco, Brandon Engman, Larissa Gallagher, Jessica Gee-George, Heather Gonzalez, Barbara Goodson, Bentley Griffin, Martha Harms, Xanthe Huynh, Manny Jacinto, Andrew Kishino, Anjali Kunapaneni, Wendee Lee, Ben Lepley, Lilypichu, Kyle McCarley, Noelle McGrath, Kylie McNeill, Julie Nathanson, Aaron Phillips, Zeno Robinson, Hunter Schafer, Stephanie Sheh, Michael Sinterniklaas, Rachel Slotky, Laura Megan Stahl, Ellyn Stern, Frank Todaro, Cristina Valenzuela, Kiff VandenHeuvel, Aoi Yûki / Süre: 121 dakika
 

 

Herkesin bir sırrı vardır…


Toei'de çalıştığı süre içinde Digimon serisine imza atan, anime dünyasının en tanınmış isimlerinden Mamoru Hosoda'nın kendi kurduğu Chizu Stüdyosu bünyesinde, Mirai'den sonra çektiği bu son filmi ile Prömiyerler özel bölümünde ilk gösterimini yaptığı 2021 Cannes Film Festivali'nde büyük beğeni toplayan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Ryû to sobakasu no hime adlı bu film; babasıyla birlikte, bir köyde sakin bir hayat yaşayan on yedi yaşındaki lise öğrencisi Suzu'yu kadrajına alıyor.

Yalnızca göz alıcı tasarımıyla değil senaryosuyla da hayranlık uyandıran bu çarpıcı fantezi bilimkurguda, yıllardır sadece kendisinin bir gölgesi olan Suzu, bir gün, internette beş milyar üyesi olan sanal dünya "U"ya girer.

Orada artık Suzu değil, dünyaca ünlü bir şarkıcı olan Belle'dir.

Burada şarkıcı avatarıyla ünlendikten sonra gizemli bir yaratıkla tanışan Belle, onunla birlikte gerçekte oldukları kişi olma arayışında, bu sanal dünyann dört bir yanında benzersiz maceralara yelken açar ve zorluklarla dolu bir yolculuğa çıkar.

 

Benden Ne Olur?

Yönetmen: Murat Şenöy / Oyuncular: Hazal Kaya, Onur Tuna, Enis Arıkan, Elçin Afacan, Cem Belevi, Tarık Pabuçcuoğlu, Nur Fettahoğlu, Selin Şekerci, İlker Kızmaz / Süre: 114 dakika
 

 

Her kadının kendi hayatından bir şeyler bulacağı, mutluluğun, umudun, başarının, başarısızlığın, aşkın ve aşk acısının içinde olduğu bir hayat yolculuğunun öyküsü…


Aslı Kızmaz'ın, uzun süre "En Çok Satanlar" listesinde yer alan aynı adlı romanından uyarlanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Benden Ne Olur? adlı bu film; henüz kendini olduramamış Sertab'ın, düşe kalka hayatını bir düzene sokmaya çalıştığı dönemde Soner'le tanışması sonrası gelişen olayları anlatıyor.

21'inci yüzyıldaki moden kadının bir temsili olan Sertab Bal, tüm çevresinin kendisinden beklediği "düzenli" hayatı bir türlü kuramamış, istediği şeyler hakkında sürekli fikri değişen, kalıplara uymayan, kimlik arayışında genç bir kadındır.

Bir kaza sonucu ablası Harika'nın evini yakınca evsiz ve parasız kalan Sertab, Harika'nın "Senden hiçbir şey olmaz" sözleri ile büyük bir kırılma yaşar ve "Benden ne olur herkese göstereceğim" diye kendisine söz verip, savrulan hayatında tutunacak bir dal arar.

Bu sırada Sertab, bir et lokantasına iş başvurusu yapıp sosyal medya müdürü olarak işe başlar.

Aynı zamanda İstanbul'un en uzak semtinde kendine bir ev tutar ve hayatın zorluklarıyla baş başa kalır.

Ancak kendine yeni bir hayat kurmaya çalıştığı sırada ünlü oyuncu Soner'le tanışması, Sertab'ın tüm planlarını alt üst eder.

Ünlü oyuncu Soner'le yeni bir ilişkiye başlayan Sertab, hayatının anlamını bulduğunu ve Soner'le ilişkisinin kendisi için en önemli durak olduğunu düşünmeye başlar.

Sertab, hayatının merkezine bu sefer Soner'i koymuştur ama Soner bu ilişkiyi herkesten saklamaktadır.

Harika, Masal ve Gamze, bu ilişkide bir şeylerin doğru gitmediğini düşünürler ve Sertab'ın duyduğu heyecanı Soner'in duymamasından korkarlar.

Ve nihayetinde olaylar kızların düşündüğü gibi gelişir; Soner, Sertab'ı aldatır.

Sonrasında Sertab büyük bir depresyona girer, işini bırakır ve yaşadıklarını yeniden gözden geçirerek hayatında büyük taşların oynamasına şans verir.

Yeniden bir sürü iş dener, bir sürü başarısızlık yaşar ama pes etmez artık başladığı işleri sonuna kadar götürmek için büyük bir çaba içindedir.

Tüm bu mücadelenin sonunda kendi şirketi SurpriseCompany'i kurar ve çok başarılı olur.

Böylelikle kendi ayakları üzerinde durmaya, hayatı yeniden yoluna girmeye başlar.

Sertab'ın hayatı filmlerde olduğu gibi çok kolay ya da çok acı dolu değildir, ama hayallerini yaşamak için giriştiği mücadelede kimi zaman komik kimi zaman hüzünlü maceraları seyirciye keyifli anlar yaşatacak hem de düşündürecek türdendir.

 

Cin Perdesi

Yönetmen: Tayfun Can Demirtaş / Oyuncular: Rabia Cemre Kaya, Mert Kara, Fuat Başarılı, Arif Toker, Ayhan Dağ, Bahadır Demirtaş / Süre: 70 dakika
 

 

Onların perdesi açıldı, görmeye hazır mısınız?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Cin Perdesi adlı bu film; Arzu ve Bora'nın korkunç cinayetlerle alakalı cin vakalarını araştırmalarını anlatıyor.

Bora, eşi Arzu'yla birlikte eski bir akıl hastanesini araştırmaya başlar.

Yaptıkları detaylı araştırmalardan sonra hastanenin her bölgesine gizli kamera takmak istediklerinde gerilim dolu anlar yaşanmaya ve böylece korkunç cinayetler ve cin vakaları gün yüzüne çıkmaya başlar.

Arzu çok gizli şifreler bulur, ama diğer taraftan orada yaşanan tüm gizemli olaylar polis laptopundan izlenmektedir.

Araştırmacı çiftin bu gizmli olayları çözmeye çalışırken polisler de onların yaşadığı her şeyi takip etmektedir.

 

Çığlık

Yönetmen: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett / Oyuncular: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Melissa Barrera, Jack Quaid, Mikey Madison, Jenna Ortega, Dylan Minnette, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding, Sonia Ammar, Marley Shelton, Skeet Ulrich, Kyle Gallner, Reggie Conquest, Roger Jackson, James A. Janisse, Heather Matarazzo, Chelsea Rebecca, Christopher Speed, Chester Tam, Sara Elizabeth Ezzell, Clayton Frank, Boomer Mays / Süre: 114 dakika
 

 

Yıllar sonra yeniden bir oyun oynamak ister misin?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Scream adlı, serinin bu beşinci filmi; kendi başından geçenlere benzer seri cinayetleri çözmek için Woodsboro'ya geri dönen Sidney ile bu mücadelede onunla yeniden güçlerini birleştiren Gale ve Dewey'nin hikayesini anlatıyor.

Sakin Woodsboro kasabasını şoke eden acımasız cinayetler zincirinden yirmi beş yıl sonra yeni bir katil, hayalet maskesini takar ve kasabanın ölümcül geçmişine ait sırlarını yeniden canlandırmak için bir grup genci hedef almaya başlar.

Yıllar sonra yeniden başlayan bu saldırılarda farklı bir şey varmış gibi görünse de pek çok şey geçmişin birerir kopyasıdır.

Hatta bu yeni saldırıların hepsi asıl katillerle ilişkili kişilere yapılmış, böylelikle geçmişle bağı olan herkesin yeniden bir araya gelmesini sağlamıştır.

Bu seri cinayetleri işleyen katil her kimse yeni kurbanın hep peşinde olacaksa da bu süreçte hayatta kalmanın belli başlı kuralları vardır.

 

Düş Peşine

Yönetmen: İlkay Uygur / Oyuncular: Fester Abdü, Cihan Şimşek, Şeyda Erdoğan, Ecem Simge Yurdatapan, Serkan Ercan, Mehmet Esen / Süre: 90 dakika
 

 

Düşlerin seni çağırdığında, hayallarin ve ailen için neleri göze alabilirsin?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren, YouTube'da toplam on iki milyon takipçiye sahip olan YouTuber Delimine ve sezonun en çok izlenen dizisi Kardeşlerim'den Cihan Şimşek'in başrollerini paylaştığı Düş Peşine adlı bu film; gönüllü olarak çalıştığı Düşler Akademisi'nin kapanmasını engellemek için çaba gösteren Kaan ve arkadaşlarının hikayesini anlatıyor.

Engelli çocukların eğitim gördüğü Düşler Akademisi'nde gönüllü çalışan Kaan, kendisi de engelli olan kardeşi Cihan ile birlikte Kaş'ta yaşamaktadır.

Akademi'nin müdürü borcu nedeniyle zora düşünce Kaan, şehre tatile gelen arkadaşları ile birlikte Akademi'yi kapanma tehlikesine karşı korumaya çalışır.

 

Ev

Yönetmen: Emma de Swaef, Marc James Roels, Niki Lindroth von Bahr, Paloma Baeza / Oyuncular: Claudie Blakley, Matthew Goode, Mia Goth, Mark Heap, Miranda Richardson, Josh McGuire, Stephanie Cole, Jarvis Cocker, Dizzee Rascal, Yvonne Lombard, Sven Wollter, Tommy Hibbits, Ayesha Antoine, Susan Wokoma, Helena Bonham Carter, Paul Kaye, Will Sharpe / Süre: 97 dakika
 

 

Bu evin ruhunu beslemelisiniz…


Netflix'in Taşlamalar kategorisinde bu hafta gösterime giren The House adlı bu stop motion türündeki karanlık animasyon komedide; farklı dönemlerde yaşayan yoksul bir aile, kaygılı bir müteahhit ve bezgin bir ev sahibinin hikayeleri aynı gizemli evde kesişir.

The House, farklı zamanlarda yaşayıp, aynı evi yuva edinen ev sahiplerinin gerçeküstü öykülerini anlatan eksantrik bir kara komedidir.

İlk hikaye, on dokuzuncu yüzyılda yaşayan ailenin gizemli bir hayırseverle tanışması sonucu başından geçenleri konu ediyor.

Günümüzde geçen ikinci hikaye ise emlak sektöründen bir fare hakkında; yenilenmiş bir evi satmaya çalışırken, eve gelen habersiz misafirler tarafından planları sekteye uğruyor.

Üçüncü hikaye ise kıyamet sonrası gibi görünen yakın bir gelecekte geçiyor; bu sefer kahramanımız, eski ihtişamına kavuşturmak için çok sevdiği harap malikanesinde kalmaya kararlı bir kedidir.

Bağımsız stop motion animasyonunun önde gelen yönetmenleri Emma de Swaef ve Marc Roels ile Niki Lindroth von Bahr ve Paloma Baeza'nın imzasını taşıyan bu antolojinin yapımcılığını Nexus Studios üstlenmiştir.

 

Hiç Komik Değil

Yönetmen: Rodrigo Guardiola, Gabriel Nuncio / Oyuncular: Gabriel Nuncio, Cassandra Ciangherotti, Adriana Paz, Cecilia Suárez, Alejandro Saevich, Eduardo Donjuan, Manolo Caro, María Castellá, Mario Frias, Carlos Abraham Gongo, Renata Vaca, Tamara Vallarta / Süre: 105 dakika
 

 

Evrendeki yerini bulmak istiyorsan, ışığın içine dolmasına izin ver…


Guadalajara Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Film ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerini kazanan ve Netflix'in Meksika Yapımı Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren This is Not a Comedy (El Comediante) adlı bu ezber bozan filmde; bir komedyenin hayatı, en iyi arkadaşının ondan sperm bağışçısı olmasını istemesiyle ve evrenle bağ kuran bir kızla tanışmasıyla yeni bir anlam kazanır.

Gabriel'in galaksiler arası bir seyahate çıkma davetini reddetmesinin birçok nedeni olsa da asıl neden, baba olma fırsatını yakalamış olmasıdır. 

Maddi durumu giderek kötüleşmekte, komedyenlik kariyerinde istediği sıçramayı bir türlü yapamamakta ve tüm enerjisini ilk insanın Mars'a gelişi hakkındaki iddialı senaryosuna vermektedir. 

Gabriel o ya da bu şekilde evrendeki yerini ararken, aldığı her kararla bir başarısızlık dalgası hayatının yörüngesine girmektedir.

En yakın arkadaşından aldığı bu teklif sonrasında kırk yaşına giren Gabriel, uzun bir başarısızlık geçmişi ve ona karşı görünen bir şehirle, daha iyi bir insan olmaya ve yaşamla ve evrenle uzlaşmaya karar verir.

Sürpriz sonuyla şarşırtan bu film, kendi iç dünyanızı gözlemlemek havasındaysanız bence ayırdığınız zamana değecek türden bir filmdir.

 

Karlar Kralı Norm 2

Yönetmen: Richard Finn, Tim Maltby / Oyuncular: Alan Marriott, Andrew Toth, Brian Dobson, Cole Howard, Jennifer Cameron, Jonathan Holmes, Lee Tockar, Lisa Durupt, Maya Kay, Michael Dobson, Simon Hayama, Vincent Tong / Süre: 90 dakika
 

 

Dünyanın en tehlikeli yerinde sadece en güçlü hayvanlar hayatta kalabilir…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Norm of the North: King Sized Adventure adlı bu animasyon film; Kral Norm ve arkadaşlarının, kötü emelleri için bir tarihi eserin peşinde olan Dexter'a karşı verdikleri mücadeleyi konu ediniyor.

Çok önemli bir tarihi eseri korumaya çalışırken profesörün uçağı, kutupların en sevilen ayısı, sakar ama yardımsever kral Norm'un evinin yakınlarına düşer ve Çinlilere ait olan eski bir sanat eseri, Dexter adında bir arkeolog tarafından çalınır.

Kahramanımız Norm ve haylaz yardımcıları fareler, bu eseri kötü niyetli arkeolog Dexter'dan kurtarmak ve ait olduğu müzeye götürmek için söz verirler.

Eğlenceli ve sürprizlerle dolu bir maceraya atılan Karlar Kralı Norm, zamana karşı başladığı yarışı Dexter'dan önce bitirip, sözünü tutmak için büyük bir çaba sarf eder.

 

Kod 355

Yönetmen: Simon Kinberg / Oyuncular: Jason Flemyng, Pablo Scola, Marcello Cruz, Eddie Arnold, Sebastián Capitán Viveros, Federico Trujillo, Edgar Ramírez, Leo Staar, Sebastian Stan, John Douglas Thompson, Jessica Chastain, Diane Kruger, Penélope Cruz, Sylvester Groth, Jason Wong, Lupita Nyong'o, Raphael Acloque, Dom Dumaresq, Gethin Alderman, Costin Cambir, Joseph Wicks, Alexander Cardona, Francisco Labbe, Waleed Elgadi, Amra Mallassi, Bingbing Fan, Zaydun Khalaf, Polly Middlehurst, Tom Cox, Lee Wilkinson, Oleg Kricunova, Emilio Insolera, Jeffrey Chekai, Eldi Dundee, Yoon C. Joyce, David Yu, Kevin Ta, Charles M. Baker, Sebastian Roldan, Bodo Friesecke, Claudia Neumann, Yassine Anaddam, Rodrig Andrisan, David Olawale Ayinde, Alexis Barbosa, Edoardo Barile, Toni Beard, Zsuzsanna Biro, Nicholas Blatt, Graham Burton, Colin Chapman, Wong Charlie, Richard Curtis, Maud Druine, Ali El  Khodary, Mo Firoozy, Eliza Flores, John Foreman, Chris Grifoni, Juke Hardy, Maryam Hashemi, Metin Hassan, Michael Haydon, Madara Kanele, Nina Kumar, Adnan Kundi, Yun Lai, Mariia Legun, Patrick Loh, Keith Lomas, Martyn Mayger, Paul O'Kelly, Jeremy Oliver, Nick Owenford, T. Mark Owens, Hiten Patel, Jag Patel, Graeme Peacock, Dee Pearce, Gino Picciano, Amanda Rabinowitz, Graham j Reeves, Maurice Sardison, Toby Sauerback, Steve Saunders, Atul Sharma, Sam Shoubber, Lee Simmons, Mick Slaney, Adam Strawford, Marta Svetek, Michelle Thomas, Peter Trevor, Rashid Ullah, Evie Wray, Rina Yadav / Süre: 122 dakika
 

 

George Washington devrimindeki ilk kadın ajanın günümüze miras bıraktığı bir kod adı…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren The 355 adlı bu film; tehlikeli ellere geçen gizli bir silahın geri alınması için oluşturulan ve bir CIA ajanı ile üç uluslararası ajanın yer aldığı bir ekibin mücadelesini anlatıyor.

Dünyayı kaosa sürükleyecek olan ölümcül bir silah paralı askerlerin eline geçtiğinde, CIA ajanı Mason "Mace" Brown, eski rakibi Alman ajan Marie, MI6 müttefiki ve son teknoloji bilgisayar uzmanı Khadijah ve yetenekli Kolombiyalı psikolog Graciela, onu geri almak için güçlerini birleştirmelilerdir.

Aynı zamanda onların her hareketini takip eden gizemli kadın Lin Mi Sheng'den bir adım önde olmaları da gerekecektir.

Paris kafelerinden Fas pazarlarına ve Şanghay'ın gösterişli müzayede evlerine kadar dünyanın dört bir yanına aksiyon roketleri atılırken, bir araya gelen bu ajanlar dünyayı ya kurtaracak ya da öleceklerdir.


Madalena

Yönetmen: Madiano Marcheti / Oyuncular: Joana Castro, Mariane Cáceres, Rafael de Bona, Lua Guerreiro, Natália Mazarim, Chloe Milan, Lucas Miralles, Nadja Mitidiero, Antonio Salvador, Pamella Yulle / Süre: 85 dakika
 

 

Nefretle örülü çağımızı anlamaya dair güçlü, evrensel bir hikaye…


2021'de İstanbul Film Festivali'nde Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Lale kazanan ve MUBI'nin ocak ayı gösterim programında bu hafta seyirciyle buluşan Madalena adlı bu film; bir trans kadının ölü bedeninin bulunmasıyla başlıyor.

Trans kadın Madalena'nın cesedinin beyaz kıyafetler içinde bir tarlada bulunmasının ardından üç kişinin yaşamı bambaşka bir hal alır.

Luziane, Cristiano ve Bianca birbirlerini tanımasalar da üçünün de Madalena ile bir şekilde bağlantısı vardır.

Bianca arkadaşlarıyla birlikte Madalena'dan kalanları paylaşırken, Cristiano kendisini babasına kanıtlamaya çalışır, Konsomatris Luziane ise borç içinde zorlu bir hayat yaşamaktadır.

Madalena isimli bu kadınla yolları kesişmiş bu üç kişinin hikayesi, Brezilya toplumuna dair panoramik bir bakış sunmaktadır.

Yönetmen Marcheti'nin de doğup büyüdüğü, Brezilya'nın batısında, geniş tarım arazileriyle bilinse de çok az tanınan bir bölgede çekilen film, bir yandan çığrından çıkan dünyamıza bir yandan da trans cinayetlerinde başı çeken Brezilya'ya eleştirel bir bakış atıyor.

 

Mighty Express: Tren Sorunu
 

 

Geleneksel yöntemler, yeni nesil teknolojilere karşı…


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Mighty Express: Train Trouble adlı bu özel yapımda; sinsi bir ikili trenleri kandırarak Görev İstasyonu'nu ele geçirir.

Flicker arkadaşlarını kurtarıp durumu düzeltmek için raylardaki becerilerini göstermesi gerekir.

 

Oğul

Yönetmen: Ivan Kavanagh / Oyuncular: Andi Matichak, Emile Hirschl, Luke David Blumm, Cranston Johnson, Blaine Maye, J. Robert Spencer, Rocco Sisto, Kristine Nielsen, Erin Bradley Dangar, Adam Stephenson, David Kallaway, Ethan McDowell, Wanetah Walmsley, Garrett Kruithof, Craig Leydecker, Ben Swilley, Adam Henslee, Janet L. Burns, Ann Marie Hall, Alexander Ward, Shirley McClung, Madison Sorrentino, Ashton Faith Dixon, Britton Webb, Abigail Rhyne, Jessica Black, Matthew Sean Blumm, Sami Bray, Sarah S. Fisher / Süre: 98 dakika
 

 

Bir annenin kötülüklere karşı neler yapabileceğini hiçbir zaman tahmin edemezsiniz…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Son adlı bu film; oğlunu gizemli bir tarikatın elinden kurtarmak için her şeyi göze alan bir kadının hikayesini konu ediyor.

Sapkın bir tarikattan henüz çocukken kaçan Laura adındaki genç bir anne, sekiz yaşındaki oğlu kendi geçmişiyle bağlantılılı bir tarikatın kötü niyetli üyeleri tarafından kaçırılmaya çalışılınca geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır.

Yaşanan bu trajik çocuk kaçırma teşebbüsünden sonra David, gizemli bir hastalığa yakalanır.

Laura, oğlunu kurtarmak ve geçmişindeki güçlerden korumak için ne kadar ileri gidebileceğini etrafındakilere gösterme konusunda son derece kararlıdır.

 

Otel Transilvanya 4: Transformanya

Yönetmen: Derek Drymon, Jennifer Kluska / Oyuncular: Andy Samberg, Selena Gomez, Kathryn Hahn, Jim Gaffigan, Steve Buscemi, Molly Shannon, David Spade, Keegan-Michael Key, Brian Hull, Fran Drescher, Brad Abrell, Asher Blinkoff, Zoe Berri, Tyler Blevins, Genndy Tartakovsky, Asher Bishop, Jennifer Kluska, Victoria Gomez, Derek Drymon, Aaron LaPlante, Melissa Sturm, Chloé Malaisé, Scott Underwood, Michelle Murdocca, Will Townsend, David Berón, Natalia Castellanos, Todd Haberkorn, Jess Harnell, Marabina Jaimes, Lex Lang, Caitlin McKenna, David Michie, Diego Osorio, Juan Pacheco, Jacqueline Pinol, Ben Pronsky, Michelle Ruff, Fred Tatasciore, Amanda Troop, Debra Wilson, Michael-Leon Wooley / Süre: 87 dakika
 

 

Değişim bazen korkutucu olabilir…


Amazon Prime Video Türkiye'nin ocak ayı programında bu hafta gösterime giren Hotel Transylvania: Transformania adlı bu animasyon serisinin dördüncü ve son filminde; Drac şimdiye kadarki en korkunç göreviyle karşı karşıya kalıyor.

Filmde, Van Helsing'in gizemli icadı "Canavarlaştırma Işını" kontrolden çıkar ve Drac ile canavar arkadaşlarının her biri birer insana, Johnny ise bir canavara dönüşür.

Güçleri elinden alınan Drac ve canavar olarak hayatı seven Johnny, uyumsuz yeni bedenlerinde, çok geç olmadan ve birbirlerini çıldırtmadan önce bir çare bulmak için bir araya gelip, dünyayı turlamak zorunda kalır.

 

Prensin Düğünü

Yönetmen: Rick Jacobson / Oyuncular: Peter Chin, Julie Edwards, Talia Lesser, Ivan Stojanov, An Xin Chang, James Gaylyn, Kube Jones-Neill, Amanda Billing, Chelsie Preston Crayford, Grace Bentley-Tsibuah, Elizabeth Hawthorne, Jay Simon, Cameron Rhodes, Sonia Gray, Mark Neilson, Greg Macleod, Rosella Hart, Phoenix Connolly, Jacque Drew, Matthew E. Morgan, Teuila Blakely, Paul Norell, Aislinn Furlong, Taylor Barrett, Abby Howells, Theanne Bulatao, Phil Vaughan, Siale Tunoka, Ivie Kupenga, Jen Van Epps, Laura Marano, Mena Massoud, Christiane Huemer / Süre: 96 dakika
 

 

Kadının hayalindeki iş, adamın hayalindeki kız, acaba aşk mı galip gelecektir yoksa iş mi?..


Netflix'in Romantik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren The Royal Treatment adlı bu iyi hissettiren filmde; New Yorklu kuaför Izzy düğününde görev aldığı çekici bir Prens ile aralarında bir kıvılcım hisseder.

New York'ta basit bir yaşam süren Isabella'nın kendine ait bir güzellik salonu vardır ve aklından geçenleri söylemekten asla korkmayan bir karaktere sahiptir.

Prens Thomas'ın ise kendine ait bir ülkesi vardır ve aşktan ziyade görücü usülü bir görev evliliği yapmak üzeredir.

Izzy ve iş arkadaşları kraliyet düğününde çalışmaları için teklif alıp hayatlarının fırsatını yakaladıklarında birlikte düğünün yapılacağı şatoya giderler ama burada Izzy'i hiç hesapta olmayan bir aşk beklemektedir.

Yalnızca kraliyet için, anlaşmalı bir evlilik yapmak üzere olan, evleneceği prensesi doğru düzgün tanımayan ve ona karşı bir şey hissetmmeyen Prens Thomas, Izzy ile vakit geçirdikçe ona aşık olmaya başlar.

Böylelikle Izzy ve Prens Thomas kendi kaderlerinin kontrolünü ele geçirmek için kalplerinin sesini dinlemeleri gerektiğini öğrenir.

 

Riverdance: Animasyon Macera

Yönetmen: Eamonn Butler, Dave Rosenbaum / Oyuncular: Pierce Brosnan, Sam Hardy, Hannah Herman, Lilly Singh, Jermaine Fowler, Pauline McLynn, John Kavanagh, Aisling Bea, Brendan Gleeson, Danny McColgan, John McColgan, Jessica Kardos, Scott Barrow, Stephen Delahunty, Conor Drum, Rory Kardos-Ivess, Thomas Lappin, Brian Tynan / Süre: 90 dakika
 

 

Nehirler her şeyi ve herkesi birbirine bağlar, bu yüzden nehirler olmazsa hayat da olmaz…


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Riverdance: The Animated Adventure adlı bu müzikal animasyonda; İrlanda doğumlu Keegan, üzücü bir kaybın ardından İspanya doğumlu arkadaşı Moya ve sihirli bir geyik sürüsü ile tehlikeleri ve umutsuzluğu dans ederek aşmayı öğrenir.

Keegan adlı İrlandalı bir oğlan ve Moya adlı İspanyol bir kız, Megaloceros Giganteus'un efsanevi dünyasına doğru bir yolculuğa çıkar.

Burada hayatı kutlamanın bir yolu olarak Riverdance'in değerini öğrenirler.

Dünya çapında büyük yankı uyandıran oyundan esinlenen bu animasyon, Grammy ödüllü Bill Whelan'ın yeni müziklerine yer veriyor ve bu keyifli öyküde dans ve eğlence harika şarkılarla buluşuyor.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkanı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ocak ayının bu üçüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Derisini Satan Adam (The Man Who Sold His Skin, 2020)
  • Gizli Hakikatler (Freud, 1962)
  • Hayat (Life, 2017)
  • Kayıp Otoban (Lost Highway, 1997)
  • Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, 2016)
  • Yapay Zeka Hakkında Konuşmalıyız (We Need to Talk About A.I., 2020)

FilmBox

6 kıtada 42 televizyon kanalı ve dijital servisleriyle faaliyet gösteren 90 milyon aboneye sahip global bir medya şirketi olan SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Ocak ayının bu üçüncü haftasında, FilmBox Extra ekranlarında izleyebileceğiniz, birbirinden sürükleyici aksiyon filmlerinden bazıları şöyle;

  • Kenar Mahalle (Suburbicon, 2017)
  • Kursk (The Command, 2018)
  • Oyuncu (Gamer, 2009)
  • Sicario (2015)

MUBI

MUBI ocak ayında koleksiyonuna eklediği filmlerle, sinemanın heyecanıyla dopdolu bir yılın müjdesini veriyor.

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında ocak ayının bu üçüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Bir Daha Asla Kar Yağmayacak (Śniegu już nigdy nie będzie / Never Gonna Snow Again, 2020)
  • Dünyanın En Mutlu Kızı (Cea mai fericită fată din lume / The Happiest Girl in the World, 2009)
  • Kanun Namına (1952)
  • Kırmızı Balon'un Yolculuğu (Le voyage du ballon rouge / Flight of the Red Balloon, 2007)
  • Oyun Vakti (Playtime, 1967)
  • Ölümcül Oyunlar (Funny Games, 1997)

Netflix

190'dan fazla ülkede 214 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ocak ayının bu üçüncü haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Annabelle 3 (Annabelle Comes Home, 2019)
  • Ayı Paddington (Paddington, 2014)
  • Buz Kralı (The Ice King, 2018)
  • Damini (1993)
  • Dansçı (Dancer, 2016)
  • Dolittle (2020)
  • Fatuma (Hadithi Za Kumekucha: Fatuma, 2018)
  • Göklerdeki Zafer (Chung seung wan siu / Triumph in the Skies, 2015)
  • Hırs (Greed, 2019)
  • Kalushi (Kalushi: The Story of Solomon Mahlangu, 2016)
  • Keskin Nişancı (Sniper: Assassin's End, 2020)
  • Maiden (2018)
  • Phantom Thread (2017)
  • Teşekkür Ederim (A-Rigato -JaruJaru Tower 2020-, 2020)
  • Yodha (1991)

Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri yeni yılda da ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde ocak ayının bu üçüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Baraka (1992)
  • Bayan Lowry ve Oğlu (Mrs Lowry & Son, 2019)
  • Dönüş Yolu (The Way Back, 2020)
  • Gece Gelen (It Comes at Night, 2017)
  • Kirpi Latte ve Büyülü Taş (Latte Igel und der magische Wasserstein / Latte and the Magic Waterstone, 2019)
  • Los Angeles'ta Gizli Görev (Once Upon a Time in Venice, 2017)
  • Sadık Bir Adam (L'homme fidele / A Faithful Man, 2018)
  • Sır Tutabilir misin? (Can You Keep a Secret?, 2019)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları yeni yılda da izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin ocak ayının bu üçüncü haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Ahlat Ağacı (2018)
  • Bozkır (2019)
  • Çitler (Fences, 2016)
  • Kırmızı Bahçe (Pomegranate Garden / Red Garden, 2016)
  • Oyun (Play, 2011)
  • Ölümsüzler Köyü (Piremardha nemimirand / Old Men Never Die, 2019)
  • Tehlikeli Adam (The Man Who Knew Too Much, 1956)
  • Tepenin Ardı (2012)
  • Yağmurdan Önce (Pred dozhdot / Before the Rain, 1994)

Festival ajandası

İstanbul Modern Sinema

İstanbul Modern Sinema'nın Türkiye sinemasından yeni filmleri bir araya getirdiği Biz de Varız! programı 10'uncu yılını kutluyor.

Çevrim içi gerçekleşecek olan program, 7 Şubat 2022 tarihine kadar müzenin internet sitesi üzerinden ücretsiz sunuluyor.

İstanbul Modern Sinema'nın, Türk Tuborg A.Ş.'nin katkılarıyla hazırladığı Biz de Varız! Programı 10'uncu yılında geçtiğimiz yılın öne çıkan dokuz filmini izleyiciyle buluşuyor.
 

 

Çevrim içi ve ücretsiz gerçekleşecek programda 2021 yılında merak uyandıran, festivallerden ödüllerle dönen Türkiye'den filmler yer alıyor.

Seçkide Fikret Reyhan'ın ikinci filmi Çatlak, prömiyerini Rotterdam Film Festivali'nde yapan tür filmi Cemil Şov, dünyaca ünlü müzik yapımcıları Ertegün kardeşlerin dünya müzik tarihine de etki eden caz macerasını anlatan belgesel Kapıyı Açık Bırak ve Tunç Şahin'in çevrim içi olarak dünya prömiyerini yapacağı İnsanlar İkiye Ayrılır adlı filmler yer alıyor.


Yönetmen ve oyuncularla söyleşiler

Program boyunca gösterimlerin yanı sıra filmlerin yönetmen ve oyuncularıyla İstanbul Modern'in YouTube kanalında kısa söyleşiler de gerçekleştirilecek.

Biz de Varız! programında yer alan filmler

  • Acı ve Tatlı (2021)
  • Cemil Şov (2021)
  • Çatlak (2020)
  • Gölgeler İçinde (2020)
  • İnsanlar İkiye Ayrılır (2021)
  • Kapıyı Açık Bırak (2021)
  • Okul Tıraşı (2021)
  • Yeniden Leyla (2020)
  • Zîn ve Ali'nin Hikayesi (2021)

My French Film Festival

Bir ay sürecek olan My French Film Festival şimdi GAİN'de!

Tümü Fransız yapımı, farklı temalara sahip uzun ve kısa metraj filmlerden oluşan seçkisiyle GAİN, festival ruhunu dijital dünyaya taşıyor.

Dijital içerik platformu GAİN, üyelerine festival ruhunu yansıtan yepyeni bir film seçkisi sunmaya başladı.
 

 

My French Film Festival başlığıyla yayına alınan toplam 16 filmlik seçki, 14 Şubat'a kadar izlenebilecek.

GAİN'in Fransız Filmleri Festivali'nde, farklı tema başlıkları altında, dramadan animasyona, komediden korkuya çeşitli türlerdeki uzun ve kısa metrajlı filmler yer alıyor.
 

 

Söz konusu temalar ve filmler şu şekilde sıralanıyor:

  • Français et survoltés (French & Furious)
  • Teddy (Fantastik komedi)
  • Horacio (Animasyon)
  • Les Démons de Dorothy / The Demons of Dorothy (Komedi)
  • Love Hurts (Drama)
  • Intrépide jeunesse (Bold Youth)
  • À l'abordage (Komedi)
  • Indes Galantes / Gallant Indies (Belgesel)
  • Haut les cœurs / The Right Words (Komedi)
  • Identités bouleversées (Troubled Identities)
  • Playlist (Komedi)
  • Les Vilains Petits Canards / The Ugly Ducklings (Drama)
  • Cinéma du désir (A Cinema of Desire)
  • Hold me tight (Animasyon)
  • Histoires de nuit (Night Tales)
  • Médecin de nuit / The Night Doctor (Drama)
  • Dustin (Drama)
  • Malabar (Komedi)
  • Ourse (Fantastik Komedi)
  • Voyage
  • Calamity (Animasyon)
  • Erratum (Komedi)

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması

Sabancı Vakfı'nın "Kısa Film Uzun Etki" sloganıyla bu sene altıncısını düzenlediği Kısa Film Yarışması'nın kazananları belli oldu.

"Yeni Dünyada Yeni Meslekler" temasıyla bu yıl yine online düzenlenen yarışmanın ödül töreni Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan'ın ev sahipliğinde ve Zeynep Atakan'ın sanat yönetmenliğinde gerçekleşti.

Jüri üyeleri ve yarışmacıların online bağlandığı, pek çok sanatseverin Sabancı Vakfı YouTube hesabından takip ettiği canlı yayında ödüller sahiplerini buldu.

Bu sene de genç sinemacılardan büyük ilgi gören yarışmada 12 eser finale kalmaya hak kazandı.

Ödül almaya hak kazananlar; 6'ncı Kısa Film Yarışması'nın jürisi ödüllü oyuncu Öykü Karayel ve sinema yazarı Melikşah Altuntaş ile yurt dışından dünyaca ünlü ödüllü yönetmenler Michel Franco ve Blerta Basholli ile ödüllü aktör Ingvar Sigurdsson'un ve Evrim Kuran, Gamze Elibol ve Yörük Kurtaran'dan oluşan Sosyal Etki Jürisi'nin değerlendirmeleriyle belirlendi.
 


Birincilik ödülü "Ziyaretçi" isimli filmiyle Zafer Geyikçi'nin oldu

"Ziyaretçi" filmiyle birinci olan Zafer Geyikçi'nin ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı açıklarken, "Kırmızı Elbise" filmiyle ikinci olan Emre Sezgin'in ödülünü Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ve "Yaren" filmiyle üçüncü olan Said Sakıp Demir'in ödülünü de yarışmanın Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan açıkladı.

Mansiyon ödüllerine layık görülen "Sufle" filminin yönetmeni Efe Tuncay'ın ve "Kadraja Girmeyen Pandemi" filminin yönetmeni Kenan Olpak'ın ödülünü yarışmanın jüri üyesi Melikşah Altuntaş açıkladı.

Dereceye giren filmlerin birincisi 25 bin TL, ikincisi 20 bin TL, üçüncüsü 15 bin TL ile ödüllendirildi.

"Kadraja Girmeyen Pandemi" aynı zamanda bu yıl ilk kez verilen Sosyal Etki Ödülü'nün de sahibi oldu.

Ödül töreninde yaptığı konuşmada; toplumsal etkileri ön plana çıkaran sinemanın, yaşamdaki birçok olayı farklı türler üzerinden aktaran, adeta topluma ayna tutma özelliği olan çok önemli bir sanat dalı olduğunu belirten Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Toplumsal sorunları sanat yoluyla ele aldığımız yarışmamızın önemli ve fark yaratan bir özelliği var; o da her yıl farklı bir toplumsal soruna dikkat çekiyor olması. Geçen yıl, ‘Değişen İklimler, Değişen Hayatlar' olarak belirlemiştik temamızı. 2021'de hem ülkemiz hem de dünyada yaşanan afetleri ve iklim aciliyetinin etkilerini düşününce, aslında, ne kadar isabetli bir temaya dikkat çektiğimizi gördük. Yine, pandeminin tüm dünyada başlattığı değişimle birlikte bazı işler önemini yitirirken, bazı mesleklerinse, yıldızının parladığını görüyoruz. Ve tüm bu değişim ve dönüşümün odağında, pandemiyle birlikte öne çıkan dijitalleşme ve teknoloji var. Biz de yaşanan bu değişim ve dönüşümü, gençlerin gözünden ortaya koymak istedik. İşte bu sebeple, 6'ncı Kısa Film Yarışması'nın temasını da ‘Yeni Dünyada Yeni Meslekler' olarak belirledik.
Teknoloji ve dijitalleşme ile meslekler değişiyor, dönüşüyor. Yarışmamıza başvuran sanatçılarımızın filmlerinde, meslek seçiminde yaş, cinsiyet ve engelliliğe yönelik eşitsizliklerin, gelecekte ortadan kalkacağını vurgulamaları umutlarımızı arttırıyor.  Özellikle zaman, mekan, çevre ve mesafe gibi sınırların dönüşerek, tüm bireylerin hayata daha üretken ve katılımcı olmasını sağlayacağını görüyoruz. Sahne ve performans sanatlarının hem üreten hem de izleyen tarafındaki dönüşümü, bu değişime iyi bir örnek. Dijitalleşme ile mesafeler ortadan kalkıyor ve biz böylece sanata, her şeye rağmen erişebiliyoruz." dedi.
 

 

Güler Sabancı: Bu yıl ilk kez Sosyal Etki Jürisi oluşturduk

Her yıl sinema dünyasında yaptıklarıyla ses getiren isimlerden oluşan jüri üyelerine, bu yıl Sosyal Etki Jürisi'ni de eklediklerini söyleyen Güler Sabancı, "Yarışmamızın bu sene öne çıkan bir özelliği de sivil toplum alanında daha fazla etki ve farkındalık yaratması amacıyla, sivil toplumun önemli temsilcilerinden oluşan bir sosyal etki jürisi oluşturmaktı. Ana jürimiz, finalist filmleri, sanatsal kriterleriyle değerlendirirken, sosyal etki jürisi de bu filmleri, toplumsal farkındalık yaratmak istediğimiz temaya uygunluğu açısından değerlendirdi." diyerek yarışmanın altıncı yılında hayata geçirdikleri yenilik ile ilgili de bilgi verdi.

İlk yılında "Mülteci Kadınlar", ikinci yılında "Çocuk İşçiler", üçüncü yılında "Ayrımcılık", dördüncü yılında "Dijital Yalnızlık", beşinci yılında "Değişen İklimler, Değişen Hayatlar" ve altıncı yılında da "Yeni Dünyada Yeni Meslekler" teması ile düzenlenen Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması, bugüne kadar Türkiye'nin her bölgesinden; Avusturya, Belçika, Fransa, Hindistan ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu pek çok ülkeden başvuru aldı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU