İsrail polisi, yıkıma direnen Salihiye ailesinin evini gece yarısı operasyonuyla yerle bir etti

Doğu Kudüs'te yaşayan yaklaşık 350 bin Filistinli, İsrail hukukuna tabi ve vergilendiriliyor ancak İsrail'de seçme ve seçilme hakkından yoksun

Yıkılan evde 14 kişi yaşıyordu (AFP)

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde Salihiye ailesinin evini bugün yerle bir etti.

Fransız haber ajansı AFP'nin bildirdiğine göre ekipler, yıkıma uzun süre direnen ailenin yuvasını gece yarısı operasyonuyla yıktı.
 

Yıkım
(AFP)


Salihiye ailesi yıllardır tahliye tehdidiyle mücadele ediyor. İsrail polisi iki gün önce de tahliye işlemlerini gerçekleştirmek için bölgeye gelmişti.

Aile fertleri gaz tüpleriyle çatıya çıkarak kendilerini ve evi patlatmakla tehdit etmişti. İsrail güçleri bunun ardından geri çekilmişti.

Mahmud Salihiye pazartesi yaptığı açıklamada 1948'den beri yaşadıkları ev için verdikleri mücadeleyi şöyle anlatmıştı:

23 yıldır mahkemelere gidiyorum. Önce İsrail Arazi Kurumu dava açtı, ardından Gaip Mülkiyetleri İdaresi devreye girdi. 23 yıl boyunca buraya el koymaya çalıştılar ama başaramadılar.

Onlar başaramayınca, son olarak işgal belediyesi (İsrail'in Kudüs Belediyesi), kamu yararı kapsamında okul inşa edecekleri gerekçesiyle devreye girdi. Ama bu gerekçe gerçek dışı. Asıl istedikleri Şeyh Cerrah'taki tüm arazileri ele geçirerek (Yahudilere tahsis edilen yasa dışı) yerleşimleri genişletmek.

Polisin yıkım hakkındaki açıklamasındaysa şu ifadeler yer aldı:

İsrail polisi, özel ihtiyaçları olan çocuklara okul için Doğu Kudüs'te ayrılan araziye inşa edilen yasadışı binaların tahliye kararını uyguladı.

Açıklamada, Salihiye ailesine araziyi rızalarıyla teslim etmeleri için sayısız fırsat verildiği öne sürüldü.
 

Yıkım
(AFP)


AFP'ye konuşan bir yetkili, aile ferdi olan ya da aileye destek veren 18 kişinin mahkeme kararını ihlal etmek ve kamu düzenini bozmak suçlarından tutuklandığını bildirdi. Yıkımda herhangi bir çatışma yaşanmadığı açıklandı.

Doğu Kudüs sorunu

İsrail'in 1967 yılında Doğu Kudüs'ü işgal etmesiyle tanımlanan belediye sınırı içinde kalan Filistinlilere kalıcı oturum verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğu Kudüs'te yaşayan yaklaşık 350 bin Filistinli, İsrail hukukuna tabi ve vergilendiriliyor. Ancak İsrail'de seçme ve seçilme hakkından yoksunlar.

İsrail merkezli insan hakları örgütü B'tselem'in raporuna göre, İsrail, bölgede 2004'ten bugüne Filistinlilere ait 3 bin 780 binayı "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı.

Şeyh Cerrah'ta gerginlik, Filistinlileri zorla çıkarma kararıyla Mayıs 2021'de tırmanmıştı. İsrail 11 gün boyunca Gazze'ye bomba yağdırmıştı. Hamas da saldırılara roketle karşılık vermişti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 65'i çocuk, 39'u kadın 17'si yaşlı 230'dan fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bakanlık, 560'ı çocuk, 380'i kadın, 91'i yaşlı 1900 kişinin de yaralandığını, bu kişilerden 90'ının durumunun ağır olduğunu bildirmişti. Hamas'ın Gazze'den fırlattığı roketler nedeniyle İsrail'de 2'si çocuk, 12 kişi yaşamını yitirmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU