Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenler de hatırlanmadı: Özel eğitime gereksinim duyan 425 bin öğrenciye eğitim veriyorlar

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan onbinlerce öğretmen de kolejlerde çalışan meslektaşları gibi TBMM'de görüşülmeye başlanacak Öğretmenlik Kanunu'nda hatırlanmadı

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmeye başlanan "Öğretmenlik Meslek Kanunu"nda unutulanlar sadece özel okullarda olan ya da "ücretli" olarak devlet okullarında görev yapan öğretmenlerle sınırlı kalmadı.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenler de yasanın getireceği haklardan mahrum kalacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'de özel eğitime gereksinim duyan yaklaşık 425 bin öğrenci bulunuyor.

Bu öğrencilerin önemli bir kısmı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışıyor.

Yurt genelinde 3 bin 26 kurumda "rehber öğretmen", "özel eğitim alan öğretmeni", "öğretici", "dil ve konuşma bozuklukları uzmanı" gibi pozisyonlarda çalışan yaklaşık 35 bin öğretmen var. 

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenler de Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli meslektaşları gibi yasanın kazanımlarından faydalanmak istiyor. 

Diğer özel eğitim kurumlarında öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı bütün sorunlar özel eğitim öğretmenleri için de geçerli durumda. 

"Özel eğitim öğretmenleri görev tanımları dışında çalıştırılıyor"

Bir özel eğitim öğretmeni Independent Türkçe'ye, "Öğretmenler görev tanımları dışında çalıştırılıyor. Bunun önüne geçmek, keyfi uygulamalara ve yasal olmayan uygulamalara öğretmenin karşı durabilmesi için yasal güvence gerekiyor" dedi. 

Özel eğitim öğretmenlerinin kamuda çalışan meslektaşlarıyla olan maaş denkliği 2007'de yapılan düzenlemeyle ortadan kalktı. Öncelikli taleplerden biri de maaş denkliğinin yeniden sağlanması. 

"Mevsimlik işçi muamelesi yapılıyor"

Diğer özel eğitim kurumlarında olduğu gibi özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında da öğretmenler süreli sözleşmeyle çalışmak zorunda bırakılıyor.  

Bir başka özel eğitim öğretmeni ise "Bize mevsimlik işçi muamelesi yapılıyor" diye konuştu. 

Özel eğitim ve rehabilitasyon öğretmenlerinin başlıca talepleri ise şu şekilde:

  • Öğretmen özlük haklarının tamamının verilmesi
  • Öğretmen çalışma koşullarının sağlanması
  • Eğitime hazırlık ödeneğinin verilmesi
  • Kıdem tazminatı ve emeklilik ikramiyesinin verilmesi
  • Öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin sağlanmasına yönelik; Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün hizmetlerinden yararlanmanın yasal şartlarının sağlanması ve engellerin kaldırılması
  • Sözleşmelerin doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılmasının yolu açılarak, işe girişlerde ve çıkışlarda hem işveren hem de öğretmenler açısından yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU