2022 Kış Olimpiyatları: Pekin'de hava kalitesi hâlâ DSÖ'nün belirlediği seviyenin çok altında

Dünyanın havası en kirli şehirlerinden Pekin, 2015'te etkinliği düzenleme hakkını kazandıktan sonra kirliliğe karşı savaş ilan etmişti

Pekin'de hava kirliliğinin azalması için son yıllarda doğalgaz atılımı yapıldı ve çok sayıda ağaç dikildi (Reuters)

2022 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak Çin'in başkenti Pekin'deki hava kalitesi son yıllarda önemli ölçüde iyileşti.

Ancak organizasyona yaklaşık bir ay kalmasına rağmen hava kirliliği oranları hâlâ Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği kabul edilebilir seviyenin çok uzağında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın havası en kirli şehirlerinden Pekin, 2015'te etkinliği düzenleme hakkını kazandıktan sonra kirliliğe karşı savaş ilan etmişti. Onlarca kömür santrali kapatılırken bir o kadar rüzgar ve güneş enerjisi çiftliği inşa edilmişti.

Pekin Ekoloji ve Çevre Bürosu'nun dün paylaştığı verilere göre, kentte metreküp başına düşen PM2,5 (mikroskobik kirlilik partikülü) yoğunluğu geçen yıl 33 mikrograma indi. Bu, 2013'ten bu yana partikül kirliliği seviyesinin yüzde 63 azaldığı anlamına geliyor.

Öte yandan DSÖ'ye göre kirlilik, metreküp başına 5 mikrogram olmalı.

Büro Başkan Yardımcısı Yu Jianhua, iyileşme hızının "emsalsiz" olduğunu söyledi.

Bununla birlikte "Pekin'in 2021'deki hava kalitesi verileri ümit veriyor" diyen Greenpeace Çin'den Li Shuo ise şöyle konuştu:

Hava kirliliği ülke genelinde de bir sorun.

Zira hava kalitesi değerlerini ölçen IQAir adlı şirkete göre geçen yılın en kirli 100 kentinden 42'si Çin'deydi.

Çin Çevre Bakanlığı ise hava kalitesinin artmasına rağmen sis riskinin devam ettiğini bildirerek geçen hafta uyarılarda bulunmuştu. Yapılan açıklamada sisin, 4-20 Şubat'ta düzenlenecek müsabakalarda etkili olması halinde acil durum planları hazırlandığı vurgulanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Euronews

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU