Yaşam tarzımızı değiştirecek geleceğin süper bilgisayarları ve akıllı hoparlörler

Deniz Unay Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

Teknolojinin hızla gelişmesi ve her geçen gün yeni ürünlerin ortaya çıkması hayatımızı tümüyle değiştiriyor.

Geleceğin yeni nesil teknolojileri arasında yer alan birçok ürün, gündelik hayatımızı birçok yönden kolaylaştırmayı başarıyor.

Yeni nesil özel işletim sistemi sayesinde sıradan bir bilgisayarın çok ötesinde olan süper bilgisayarlar ise bilimsel anlamda birçok sorunun çözümünde kullanılabiliyor.

Akıllı ev teknolojileri, giyilebilir teknolojiler ve akıllı hoparlörler gibi sistemler ise teknoloji ile insanın adeta senkronize olarak yaşan tarzı kökünden değişiyor. 


Geleceğin önemli teknolojilerinden biri olan süper bilgisayarlar öne çıkmaktadır.

Özellikle bilimsel anlamda ilerlemeyi kolaylaştıracak bu yoğun paralel işlemcilere sahip bilgisayarların hayatımızı kökten değiştirecek ilerlemelerde ciddi bir katkı sağlaması bekleniyor.

Sadece birkaç saniye içinde yüksek hızda işlemleri gerçekleştiren bu süper bilgisayarlar, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarlar tarafından oluşturulan bir sistem olarak dikkat çekiyor.

 
Bilim kurgu filmlerini aratmayan süper bilgisayarlar 

Çağımızın en önemli teknolojilerinden biri olarak değerlendirilen süper bilgisayarlar, dünya genelinde bilimsel gelişime sağlayacağı katkılar ile özel bir yere sahiptir.

Süper bilgisayarları kısaca tanımlamak gerekirse; temel yapı taşları yoğun paralel işlemcilere sahip, yüksek başarımlı vektör işlemciler ile öbek bilgisayarlardan oluşan yeni nesil bir sistem olarak tanımlanabilir.

Ağırlıklı olarak bilimsel alanda kullanılan bu bilgisayarı süper kılan temel unsur ise saniyede trilyonlarca işlem yapabilmesidir. 

1950'li yıllarda ortaya çıkan ilkel bilgisayar teknolojilerinin ardından zaman içinde süper bilgisayarların gelişimi hızla gerçekleştirilmiştir.

İlk dönemde aynı anda birden çok program çalıştıramayan bilgisayarlar, günümüzde kişisel bilgisayarlarımızla bile sayısız işlemi aynı anda yapma olanağı sunmaktadır. 


Cray ve IMB gibi firmalar tarafından süper bilgisayarlar üretilmektedir. ABD ve Çin merkezli yürütülen bu çalışmalar kapsamında, dünyadaki en hızlı süper bilgisayar Çin'de bulunan Tianhe-2 isimli süper bilgisayardır.

3 milyon 120 bin çekirdeğe sahip bu bilgisayar saniyede 33.88 katrilyon işlemi yapma kapasitesine sahip.

Türkiye'de ise ilk süper bilgisayar İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir. 


Süper bilgisayarlar hayatın her alanında kullanılacak 

Adeta bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bilgisayarlar ile eşdeğer özelliklere sahip süper bilgisayarlar ağırlıklı olarak bilimsel alanda kullanılacak.

Özellikle nükleer enerji alanında yapılacak çalışmalarda süper bilgisayarların büyük bilimsel çalışmalar için katkıları da büyük oluyor. Ayrıca animasyon teknolojilerinde de süper bilgisayarların kullanımı mümkündür. 

Süper bilgisayarları diğerlerinden ayıran temel özelliği sayısız mikro işlemciye sahip olmasıdır. On binlerce işlemciler vektör ve skaler gibi iki farklı başlık altında incelenebilir.

Bu özelliği nedeniyle kullanım alanlarını da sınıflandırmak mümkündür. 


Günümüzde vektör yerine skaler süper bilgisayarların kullanımı daha yaygındır.

Büyük bilimsel çalışmaların yanı sıra hava durumunun ölçümü, nükleer enerjiler ve akışların karakteristiklerinin hesaplanması gibi sonsuz sayıda işlem için kullanılabilir.

Öte yandan bilimsel alanda yeni metodolojilerin de ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır.  


Türkiye'de süper bilgisayarların geleceği 

Dünyadaki en önemli bilimsel gelişmelerden biri olarak tanımlanan süper bilgisayarlar, Türkiye'de de öne çıkıyor.

Türkiye'de ilk defa İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen süper bilgisayar, İTÜ Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi tarafından geliştirilmiştir.

Günümüzde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı katkıları ile birçok farklı üniversite tarafından bu alanda çalışmalar yürütülmektedir. 

İTÜ UYBHM ve Harran Üniversitesi HarranHPC Türkiye'nin süper bilgisayarları olarak Ocak 2021'de Wayback Machine üzerinde arşivlenmeyi başarmıştır.

Kamu Kaynakları ile gerçekleştirilen söz konusu projelerin gelecekte Türkiye'nin bilimsel alanda gelişimine de ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

Geleceğin en önemli teknolojilerinden olarak görülen süper bilgisayarların gündelik yaşamda kullanımı ise yakın bir gelecekte mümkün görünüyor.

Bu yönüyle hayatın her alanına sirayet edecek bir teknoloji olarak görülmektedir.  


Geleceğin teknolojileri yaşam tarzımızı değiştiriyor! 

Her geçen gün gelişen ve değişen teknolojiler sayesinde insan yaşamı da kökünden değişiyor.

Özellikle son 10 yıl içinde ortaya çıkan birçok yeni teknoloji ve akıllı sistemler, hayatımızı kolaylaştırmakla kalmıyor aynı zamanda bizleri de değiştiriyor.

Yaşam tarzımızı değiştiren teknolojiler arasında akıllı hoparlörler, giyilebilir teknolojiler (akıllı saat, kulaklık, VR gözlük vb.) başta olmak üzere birçok unsur geleceğin dünyasının nasıl bir yer olacağı hakkında ipuçlarını bize veriyor. 


Yapay zeka, NFC ve Bluetooth gibi teknolojilerin sürekli gelişimi sayesinde artık herkesin yapay zeka destekli bir kişisel asistanı var.

Dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin bu alanda birbiri ile rekabeti ise söz konusu gelişmeleri hızlandırmaya devam ediyor. 

Apple, Samsung, Google ve Microsoft başta olmak üzere birçok firma yeni nesil teknolojileri insanlarla buluşturmayı başarıyor.

Bu teknolojiler arasında akıllı hoparlörler ise en dikkat çeken ürünlerden biri olmayı başardı. Kısa sürede yaygınlaşan bu akıllı hoparlörler yeni oyun arkadaşınız ve sanal asistanınız olmaya aday. 


Akıllı hoparlörler ile hayatınız kolaylaşacak!

Gündelik hayatımızı kolaylaştırmayı hedefleyen yeni nesil teknolojilerden biri olan akıllı hoparlörler, sahip oldukları sanal asistan sistemi ve sesli kullanıcı arayüzü ile sadece sesle dilediğinizi yerine getirmektedir.

Yazılımları geliştikçe bilhassa akıllı ev sistemleri ile entegre biçimde birçok işlemi gerçekleştiren bu sistem, Wi-Fi ve Bluetooth gibi temel protokolleri kullanarak çalışmaktadır. 

Akıllı hoparlörler tıpkı akıllı cep telefonlarında yer alan sanal asistan gibi tek bir komut ile açılıp kapanabiliyor. "Hey Siri'', "Alexa'' gibi komutlar ile akıllı hoparlörünüz dilediğiniz her eylemi yerine getirebiliyor. 

Bu ürünler arasında Amazon Echo dikkat çekenlerden biridir. Ayrıca Apple tarafından geliştirilen HomePod, yazılımları ve sağladıkları kolaylıkları ile dikkat çekiyor.

Sadece komut vererek istediğiniz parçaları çalabilir, podcast dinleyebilir, hava durumunu öğrenebilir veya gerçek zamanlı diğer bilgileri takip edebilirsiniz. 


Yapay zeka destekli hoparlörler yeni asistanınız! 

Sıradan bir hoparlöre göre çok daha farklı avantajlar sağlayan akıllı hoparlörler, yapay zeka desteği sayesinde evinizde birçok işlemi gerçekleştirmenizi sağlıyor.

Ev ile entegre biçimde kullanılacak akıllı hoparlörler sadece bir şeyler dinlemek için değil aynı zamanda evinizde yerinizden dahi kalkmadan birçok işlemi yapmanızı sağlayacaktır. 

Cep telefonlarında kullanılan sayısız uygulamayı da destekleyerek bu sayede en sık kullanılan mobil uygulamaları akıllı hoparlörler ile kontrol edebilir ve her an sosyal ağlar ile bağlantılı kalabilirsiniz.

Türkiye'de de son yıllarda bu tür teknolojilere olan ilginin artması dikkat çekiyor. 


Günümüzde hemen hemen herkesin sahip olduğu bu tür gelişmiş veya daha basit akıllı hoparlörler, hayatın her alanında kendini göstermeye başladı.

Yapay zeka desteği sayesinde sizin tüm programınızı takip ederek hatırlatıcılar oluşturmaktan gerçek zamanlı bilgi edinmeye kadar birçok unsur aynı anda gerçekleştirilmektedir.  


Akıllı ev teknolojilerinin kullanımı yaygınlaşıyor

Yapay zeka destekli akıllı ev teknolojileri, kitap veya filmlerde gördüğümüz gelecek tasvirleri arasında çok sık karşımıza çıkmaktadır.

Tek bir komut veya el hareketiyle eve geldiğinizde ışıkları yakabilmek, evdeki tüm elektronik eşyaları uzaktan kontrol edebilmek artık hayal değil.

İşte akıllı hoparlörler ile isterseniz buna benzer diğer giyilebilir veya sabit teknolojiler ile evinizi tamamen bir akıllı eve dönüştürebilirsiniz.

Her geçen gün gelişen ve hayatımıza daha düşük maliyetler ile girmeyi başaran akıllı teknolojiler yeni bir geleceğin kapıları çoktan aralamış durumda. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU