Mirasımız Derneği'nden "2021 Kudüs Raporu": Kentin, İslam tarihi kimliği ortadan kaldırılmak isteniyor

Mirasımız Derneği, 2021 Kudüs Raporu'nu açıkladı. Dernek Başkanı Demirci, "İsrail yönetimi, 2021 yılını bölgenin demografik yapıyı değiştirmeyi amaçlayan çalışmalarıyla, baskı ve şiddeti artırıldığı bir yıl olarak bitirdi" dedi

Mirasımız Derneği 2021 Kudüs Raporu'nu açıkladı / Fotoğraf: AA

İsrail ile Filistin arasındaki ihtilaflar bitmek bilmiyor. 

Yıllardır İsrail'in, Filistinlilerin elindeki değerleri gasp ettiği ifade ediliyor.
 
Özellikle de tarihi eserlere el koymaya yönelik iddiaların ardı arkası gelmiyor. 

Türkiye de bu konudaki duruma sessiz kalmıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in Filistinlilere yönelik hak ihlalleriyle ilgilenen Mirasımız Derneği adında bir kurum var.

Bu dernek, yıllardır Filistin ile ilgili çalışmalar yapıyor. Mirasımız Derneği, son olarak Filistinli insan hak örgütleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşerek bir rapor hazırladı. 

"2021 Kudüs Raporu" Kudüs Araştırmacısı Dr. Fahri Abu Diyab, Kudüs Araştırmaları Uzmanı Dr. Ali İbrahim, Aksa Bilgi Merkezi Müdürü Dr. Rıdvan Jamal Amro ve Mirasımız Derneği temsilcileri tarafından kaleme alındı.

Mirasımız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demirci, bugün gerçekleştirilen toplantıda rapor hakkında bilgi verdi. 

Demirci, Fatih’teki bir otelde gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, Kudüs’ün 2021 yılını işgal hükümetinin kurumları ve Kudüs’ün Yahudileştirilmesi için çalışan yerleşimci grupların şehrin tarihi ve demografik yapısını değiştirmeyi amaçlayan fiili çalışmaların, baskı ve şiddetin artırıldığı bir yıl olarak bitirdiğini söyledi.

"Amaç Müslümanları göçe zorlamak"

Özellikle Kudüs’ü çevreleyen Şeyh Cerrah, Silvan ve Vadi El Cevz mahallelerinin geçen yıl İsrail yönetiminin hedefinde olduğunu dile getiren Demirci, "Esasen işgal altındaki toprakların genelinde el koyma, yıkım ve kamulaştırma çalışması hız kesmeden devam etse de medyanın gündeminde olması ve "Müslümansızlaştırılmış bir Kudüs" inşa etmek için verilen mücadelede Kudüs’teki faaliyetler diğer bölgelere göre daha çok dikkat çekiciydi" dedi.

 

Kudüs
İsrail ile Filistin arasındaki ihtilaflar bitmek bilmiyor / Fotoğraf: AA

 

Kudüs Belediyesi bünyesindeki İsrail Toprakları Dairesi İnşaat ve Planlama Komisyonu’nun el koyma ve göçe zorlama politikasının yürütücüsü olarak faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğü kaydeden Demirci, asıl amacın Yahudi yerleşim bölgeleri inşa ederek mümkün olduğu kadar yerleşimci ikamet ettirmek ve Müslümanların yaşadıkları mahalle ve sokakları çembere alarak göçe zorlamak olduğunu belirtti.

"115 bin Kudüslü evsiz kalabilir"

Şeyh Cerrah’ta 56 ve Silvan Mahallesi’nde 84 eve tahliye emri verildiği, Kudüs’ü çevreleyen yerleşim birimlerinde toplam 473 eve yıkım kararı, 780 eve de hem yıkım kararı hem de para cezası verildiği bilgisini paylaşan Demirci, şunları kaydetti:

"Önceki yıllarla birlikte toplamda 23 bin 253 eve yıkım kararı verildi. Son olarak haklarında yıkım kararı verilen evlerin yıkımı gerçekleşirse önceki yıllarla birlikte toplam 115 bin Kudüslü evsiz kalmış olacak. Müslümanların çoğalan nüfusu ile birlikte kendi arazilerine ev yapmak için yaptığı başvurular, işgal belediyesi tarafından görmezden gelindi. 2021 yılında 473 evin yıkım kararı verildi. 652 Kudüslü ruhsat istedi. Bunlardan 9 tanesine onay verildi. 42 başvuru hiç bakılmadan beklemeye alındı. 601 başvuru ise reddedildi. 2021 yılında 162 ev yıkıldı. Bu evlerden 108'i işgal belediyesi, 54 tanesi ise sahipleri tarafından yıkıldı. Belediye her yıktığı evin metrekaresi başına 1.000 şekel (317 dolar) aldı. Ekonomik imkanı olmayan Müslümanlar, yıkım parası veremeyecekleri için kendi evlerini kendileri yıkmak zorunda bırakıldı." 

 

İsrail yönetimi, Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor
İsrail yönetimi, Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

"İslam tarihi kimliği ortadan kaldırılmak isteniyor"

Kudüs’ün İslami tarihini ve kimliğini ispat eden delilleri ortadan kaldırmak için çok sayıda çalışma yürütüldüğü aktaran Demirci, "Kudüs’ü, Yahudileştirmek için kurulan El’ad Örgütü, Silvan Mahallesi mıntıkasından başlayıp Meğâribe (Mağrip) Kapısı’na dolayısıyla da Burak duvarına ulaşan 2 tünel inşasını bitirmiş durumda. Aynı örgütün yürüttüğü üçüncü tünelin inşası sürmektedir. Bu tünel ise, Mescid-i Aksa’nın güneydoğu mıntıkasındaki Aynu’l Azra  (Azra Pınarı) mıntıkasından başlayıp Mescid-i Aksa’nın güney surlarındaki Emevi Sarayları altına kadar uzanmaktadır. Yapılan bu kazılar sebebiyle bölgede bulunan 83 evde çatlaklar oluştu. Mescdi- Aksa’nın el- Hadid Kapısı önündeki tarihi taşlar çöktü. 9 sokak ve cadde ismi İbranice olarak değiştirildi" bilgisini paylaştı.

"Çok sayıda insan hakları ihlali yaşandı"

Demirci, 2021 yılının Kudüs ve Mescid-i Aksa mücadelesi veren Müslümanlar için oldukça çetin geçtiğini ifade etti.

 

Mirasımız Derneği'nin açıkladığı hak ihlalleri grafiği
Mirasımız Derneği'nin açıkladığı hak ihlalleri grafiği

 

Ev ve işyeri baskınlarında 105’i kadın, 491’i çocuk toplam 2 bin 401 Kudüslü Müslüman’ın tutuklandığı aktaran Demirci, İsrail yönetiminin çeşitli suçlamalarla hayatını kısıtladığı 32’si çocuk 59 Kudüslü Müslümana ev hapsi cezası verdiğini kaydetti.

"Yoksulluk oranı yüzde 85’e çıktı"

Bölgeye yönelik uygulanan ekonomik ambargo ve pandemi sürecinin etkisiyle önceki yıl yüzde 79,6 olan yoksulluk oranının yüzde 85’e çıktığını vurgulayan Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önceki yıl 17 bin civarında çalışabilir Kudüslü işsizken, bu yılki işsizlik rakamı 21 bine yükselerek yüzde 24 oranında artış gösterdi. İşgal hükümeti sağlık bakanlığı, Kudüs’ün asıl sahipleri dahil tüm halkı zorunlu olarak aşıladı. Geçtiğimiz yıl 132 Kudüslü koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken, vefat sayısı bu yıl 136’ya yükseldi. Kudüs ve civarında yaşayan Müslümanların ekili ve dikili arazileri işgalci fanatik Yahudilerin baskınlarına neden oldu. 2600 civarında yetişmiş zeytin ağacı, hasat döneminde kesilerek veya yakılarak yok edildi."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU