İsraillilerin çoğu Filistin tarafıyla görüşmeyi destekliyor

Cenevre Girişimi grubu tarafından yayınlanan bir ankete göre, İsraillilerin yüzde 49’u doğrudan ve açık görüşmeleri desteklerken yüzde 40’lık bir oran ise bu fikre karşı çıkıyor

Yerleşimcileri Batı Şeria'daki Burka köyüne dönüşü ardından Filistinliler ise İsrail güvenlik güçlerinin sıktığı biber gazı ile müdahale etti / Fotoğraf: AFP

Sol çizgideki Cenevre Girişimi grubu tarafından yayınlanan bir ankete göre İsraillilerin çoğu, Başbakan Naftali Bennett'in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesini destekliyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı ise Hamas ile doğrudan görüşmelerin destekçisi.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Cenevre Girişimi, daha önceki uluslararası kararlar temelinde 2003 yılında hazırlanan daimi statü anlaşması için bağlayıcı olmayan bir model sayılıyor. Eski İsrail bakanı ve müzakereci Yossi Beilin ile Filistinli eski bakan Yasir Abd Rabbu ise grubun mimarları arasında yer alıyor. Uluslararası düzeyde önemli bir destek elde eden proje, ancak İsrailliler ve Filistinliler tarafından onaylanmadı.

Geçen hafta internet üzerinden yapılan anketin sonuçlarına göre ankete katılanların yüzde 51’i Bennett ile Abbas arasındaki zirveyi destekliyor. Ankete katılanların yüzde 39'u bu fikri desteklemediklerini, yüzde 10'u ise kararsız olduklarını dile getirdi. Katılımcıların yüzde 49’u doğrudan ve açık görüşmeleri desteklerken yüzde 40’lık bir oran ise bu fikre karşı çıkıyor. Geri kalanın yüzde 11’in ise bu yönde bir fikri ise bulunmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bennett, Abbas ile görüşmeyi reddederken koalisyondaki bazı bakanlar ise Filistin Cumhurbaşkanı ile görüşmüştü. Bu ayın başlarında, Bölgesel İşbirliği Bakanı Issawi Frej, Savunma Bakanı Benny Gantz'ın yakında Abbas ile ikinci kez görüşme olasılığına işaret etmişti. İkili arasındaki ilk görüşme Ağustos ayında kaydedilmişti.

Midgam grubu tarafından yürütülen ve 504 katılımcının yer aldığı ankete göre ise hükümet koalisyonu seçmenlerinden yüzde 75'inin Bennett ile Abbas arasındaki olası bir görüşmeyi desteklediğini, yüzde 25'i de desteklemediğini açıkladı. Bennett’ın sağ kanattan Yamina partisi seçmenlerinin yüzde 40’ı, Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in partisi seçmenlerinin ise yüzde 82'si görüşmeleri destekliyor. Gantz’ın Mavi-Beyaz Partisi seçmenlerinden ise söz konusu görüşmeye yüzde 93 oranında bir destek mevcut.

Yüzde 57, Filistin toplumunda olup bitenleri merak ediyor 

İsraillilerin yarısı, 86 yaşındaki Abbas'ın yerine birinin geçmesinin İsrail için daha kötü olacağına inanırken yüzde 16 oranında bir azınlık ise ardından daha iyi bir Filistin başkanının geleceğine inanıyor. Yüzde 34'ü de bu konuda bir fikirlerinin olmadığını söylüyor. Yüzde 43 oranında bir kesim, Filistinlilerle diplomatik bir süreci ilerletmenin hükümete verilen desteği artıracağını, yüzde 38'i ise bu desteğin azalacağını öne sürüyor. Yeş Atid seçmenlerinin yüzde 77'si, Mavi-Beyaz Partisi seçmenlerinin yüzde 75'i, sol çizgideki İşçi Partisi seçmenlerinin ise yüzde 92'si, bu desteğin artacağını öne sürüyor.

Halkın hükümetin çatışma yönetimi politikasına ikna olmadığını belirten Cenevre Girişim Grubu Başkanı Gadi Baltiansky, Bennett ve Lapid'i ‘halkı dinlemeye ve Filistin liderliğiyle derhal görüşmeye başlamaya çağırdı.

Ankete katılanların yüzde 57'si Filistin toplumunda olup bitenlere dair daha fazla bilgi edinmek isterken yüzde 43'ü ise buna ihtiyaç duymadıklarını söylüyor. Ankete katılanların yüzde 67'si, geçtiğimiz günlerde eski Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Filistinlilerle bir barış anlaşmasıyla ilgilenmediğini söylediği alıntılanan eski ABD Başkanı Donald Trump'a inandıklarını söyledi. Geri kalanların yüzde 22'si buna inanmadığını ve eşit bir oran da doğru olup olmadığını bilmediğini söyledi.

Ankete katılanların yüzde 67’si, geçtiğimiz günlerde eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Filistinlilerle bir barış anlaşması yapmakla ilgilenmediğini öne süren eski ABD Başkanı Donald Trump'a inandıklarını ifade ediyor. Yüzde 22’si buna inanmadığını kaydederken geri kalanı ise bu konuda bir fikri olmadığını belirtiyor.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU