ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Endonezya'ya İsrail ile normalleşmesini önerdi

Biden yönetimi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi sırasında varılan İbrahim Anlaşmaları’nı genişletmeye çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken geçen hafta Endonezya'ya bir ziyarette bulunmuştu / Fotoğraf: Reuters

Şarkul Avsat’ın İsrail merkezli Walla haber sitesinden aktardığı habere göre İsrailli yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın geçen hafta Cakarta ziyareti sırasında Endonezya hükümetindeki bakanlarla İsrail ile normalleşme adımlarını ilerletme ve Endonezya'nın İbrahim Anlaşmaları’na katılım olasılığını görüştüğünü belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan yetkililer, konunun en üst düzeyde gündeme getirilmesine rağmen Endonezya’dan hemen bir atılım beklenmediğini ifade etti.  İsrail ile diplomatik ilişkisi olmayan dünyanın en büyük Müslüman ülkesi Endonezya ile normalleşme yolunda ilerlemenin diğer Müslüman ülkeleri de benzer bir adım atmaya sevk edebileceğine inanılıyor. Endonezya ayrıca İsrailli şirketler için potansiyel bir pazar ve İsrailli turistler için bir durak olabilir.

Biden yönetimi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi sırasında varılan İbrahim Anlaşmaları’nı genişletmeye çalışıyor. Mevcut yönetim, İsrail ile diplomatik ilişkisi olmayan İslam ve Arap ülkelerini normalleşme yolunda ilerlemeye ikna etmeye çalışıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price Walla'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Her zaman normalleşme için yeni fırsatları incelemeye çalışıyoruz, ancak bu tür görüşmeleri uygun zamana kadar kapalı kapılar ardında tutuyoruz.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü haber metninde belirtilenler hakkında yorum yapmayı reddetti.

Biden'ın göreve başlamasından bu yana İsrail ve ABD'nin İbrahim Anlaşmaları genişletmenin yolları üzerinde tartışmaları dikkat çekicidir. İsrailli yetkililer, Endonezya'nın böyle bir hareket için hedef olarak belirlenen ülkelerden biri olduğunu söyledi. ABD’li bir yetkili siteye verdiği demeçte, Biden yönetiminin İbrahim Anlaşmaları’nı genişletmek için ‘sessiz ama sürekli’ çalıştığını ve konunun uzun sürebileceğini kaydetti.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulta ise haftalar önce Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen güvenlik konferansında Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto ile görüşmüştü. Konferansın açılış yemeğinde ikili yan yana oturup, sohbet etmiş hatta kartvizit alışverişinde bulunmuştu.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU